vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Lia Olguţa Vasilescu, un nou mandat de primar. Cum va arăta Consiliul Local?

Lia Olguţa Vasilescu a obţinut, în urma votului de duminică, un nou mandat de primar al municipiului Craiova. Din cei aproximativ 100.000 de craioveni care s-au prezentat la urne, circa 59.000 au votat-o pe Lia Olguţa Vasilescu, aceasta fiind urmată, la distanţă destul de mare, de Pavel Badea. În urma voturilor exprimate şi pentru componenţa consiliului local, conform calculelor făcute de Biroul Electoral de Circumscripţie Craiova, 19 mandate urmează să revină Alianţei PSD+UNPR, şase PNL şi două ALDE. La nivel de judeţ, se pare că PSD a câştigat 72 de primării, urmat fiind de PNL, cu 31, dar şi de PSRO, ALDE şi PNŢCD.

Primarul Craiovei rămâne Lia Olguţa Vasilescu, după ce 58.478 (60,92%) de craioveni au ales-o, duminică, pentru următorii patru ani. În clasament, la distanţă destul de mare, este Pavel Badea, cu 12.649 de voturi (13,18%), Mircea Năstase, cu 7.538 de voturi (7,85%), şi Florentin Gust, cu 6.048 de voturi (6,30%). Dan Adrian Cherciu a obţinut, de la craioveni, 5.132 de voturi (5,35%), Horaţiu Buzatu, 3.013 voturi (3,14%), Arthur Andriţoi, 1.679 de voturi (1,75%), iar candidaţii independenţi Constantin Mireanu şi Ionel Pană au obţinut 762 (0,79%), respectiv 691 de voturi (0,72%).

Cum s-a votat pentru Consiliul Local?

Policlinica Buna Vestire Craiova

Biroul Electoral de Circumscripţie Craiova a calculat şi numărul de voturi obţinute de fiecare formaţiune politică în parte şi de candidaţii pentru consiliul local al Craiovei. Astfel, Alianţa PSD+UNPR are 53.329 de voturi, PNL – 17.722, ALDE – 6.950, PSRO – 4.310, Alianţa Pentru Craiova – 4.018, PML – 3.214, PND – 1.772, Ionel Pană – 1.513, PER – 1.412 şi Alianţa pentru Unitatea Romilor – 729. Cifrele au fost furnizate de Biroul Electoral de Circumscripţie Craiova în cursul dimineţii de luni. În funcţie de aceste voturi, s-a stabilit şi cine va ocupa cele 27 de locuri rezervate consilierilor locali.

 

Componenţa Consiliului Local

Este vorba despre 19 consilieri din partea Alianţei PSD+UNPR, şase din partea PNL şi doi din partea ALDE. La o privire asupra listelor de candidaţi ai fiecărei formaţiuni amintite, consiliul local al Craiovei ar urma să aibă următoarea componenţă: Mihail Genoiu, Dan Daşoveanu, Gheorghe Nedelescu, Bianca Predescu, Radu Marinescu, Stelian Bărăgan, Marian Traian Radu, Romeo-Titus Radu, Dorel Voicu, Traian-Alexandru-Corneliu Beţiu, Dumitru Otovescu, Lucian Dindirică, Ionuţ Dumitrache, Marius Mihai, Marin Nicoli, Romulus Victor Nicolcea, Sorin-Cristian Matei, Viorica-Manuela Godinel şi Cătălin Roşculete (toţi din partea PSD+UNPR), Pavel Badea, Flavius Sirop, Adriana Ungureanu, Marian Vasile, Marinel Florescu şi Dan Diaconu (de la PNL), Mircea Năstase şi Dumitru Mănescu (ALDE).

Conform portalului prezenta.2016bec.ro, în municipiul Craiova s-au prezentat la vot 99.554 de persoane, care reprezintă 38,6622 % din totalul de 257.497 de persoane aflate pe liste.

 

Vasilescu: „Ştiu că va urma o perioadă grea, în vremuri tulburi

Luni după-amiaza, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a explicat, într-o postare pe Facebook, de ce nu a sărbătorit câştigarea alegerilor, mulţumind, totodată, electoratului care a înţeles că nu poate lucra fără o majoritate în consiliul local.

„Poate e prea devreme pentru competitorii mei să caute explicaţii logice pentru votul de ieri al craiovenilor, care a făcut să iau cu mai mult de 1.000 de voturi faţă de acum patru ani, când am candidat pentru Alianţa USL. Deocamdată, mă bucur de prima zi în care nu mai sunt împroşcată cu mizerie pe paginile lor de facebook, de ei sau de simpatizanţii lor. Am încercat, în această campanie, să arăt ce am făcut eu până acum sau proiectele începute în primul mandat. Am evitat polemicile şi mai ales să stau la masă, fie şi într-un studio tv, cu cei care au stat în spatele delatorilor de la DNA, doar pentru a-şi vedea visul de a fi primari. I-am lăsat singuri în teren, să explice unde am greşit eu şi de ce ar fi ei mai buni. Nu am văzut decât jigniri, ochi bulbucaţi de grija Craiovei care va avea un primar arestat pentru corupţia care înseamnă vina de a fi văruit nişte blocuri ca să fie oraşul mai frumos, poveşti despre cum va face viitorul primar Jiul tărâm de basm, deşi Jiul nu trece prin Craiova, despre cum altul vrea să construiască spital, când spitalul e pe jumătate construit şi am plictisit deja postând poze cu acesta, despre cum cheltuim tot bugetul de dezvoltare al oraşului pe următorii opt ani pentru centrale termice, despre cum nu e apa în periferii, deşi nu mai exista cartier fără apă etc. Am marşat pe inteligenţa craiovenilor şi mi-am spus că nici nu m-am născut şi nici nu o să mor primar, că dacă votul mă va trimite acasă, asta o să fac şi nu e un capăt de ţară, şi m-am gândit că, mai mult decât am făcut, cu legislaţia din administraţie aşa cum este, nu puteam să fac, iar dacă nu e de ajuns, poate veni altul să încerce! Nu m-am bucurat şi nu am sărbătorit noul mandat pentru că ştiu că va urma o perioadă grea, în vremuri tulburi. Dar sunt mişcată de faptul că electoratul craiovean a înţeles din campanie un lucru important: că nu pot face echipă cu adversarii mei şi că, dacă îmi dă mandatul să continui să lucrez pentru el, am nevoie de majoritate în Consiliul Local. Și PSD-UNPR a obţinut 19 mandate din 27. Deci peste două treimi. Mulţumesc, Craiova! Voi face tot posibilul să nu te dezamăgesc!”, a scris primarul pe facebook.

 

Rezultatele preliminare la judeţ, pe scurt

În ceea ce priveşte alegerile la nivel de judeţ, PSD a câştigat, conform numărătorilor paralele, 72 de primării, inclusiv la Filiaşi, Segarcea, Bechet şi Craiova, iar PNL a revendicat 31 de scaune de primar, inclusiv în Băileşti şi Dăbuleni. UNPR a prins şi ea şase primării în judeţ, conform datelor cunoscute până la ora actuală. Și PSRO a câştigat un post de primar, la Rast, din calculele PSD, post pe care l-a revendicat şi PNL, din propria numărătoare. ALDE a câştigat Primăria Bucovăţ, iar PNȚCD pe cea de la Dioşti.

Din numărătoarea PSD, fără a cunoaşte, încă, datele oficiale de la Biroul Electoral Judeţean, la CJ Dolj vor fi reprezentate doar PSD – 25 mandate şi PNL – 12 mandate. 

La nivel de judeţ, conform prezenta.2016bec.ro, din cele 580.371 de persoane aflate pe listele de vot s-au prezentat la urne 304.683, totalizând un procent de 52,4980 %.

 

Politica