duminică, mai 5, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

13 căţeluşi si un iepure mort, abandonaţi într-o cutie, la marginea Craiovei

13 căţeluşi au fost abadonaţi într-o cutie, în cursul dimineţii de miercuri, într-unul dintre autobuzele RAT aflat în staţionare în Cernele, la capăt de linie. Între ei, omul fără suflet care i-a lăsat de izbelişte a aruncat şi un iepure mort. Căţeluşii au fost daţi jos, în cartierul Cernele, unde mai multe persoane le-au dat de mâncare şi au avut grijă de ei. DSVSA Dolj spune că există un om responsabil pentru protecţia animalelor în cadrul instituţiei, dar că nu există logistică. Reprezentanţii ONG-urilor sunt revoltaţi de aceste comportamente care, spun ei, sunt din ce în ce mai dese şi sunt un rezultat al legii 258/2013, supranumită „Legea Ionuţ”. Conform unei alte legi, cea a protecţiei animalelor, abandonul unui animal şi lăsarea sa fără hrană şi tratament medical este considerat cruzime şi se pedepseşte cu amendă între 1.000 şi 3.000 de lei. Cine, însă, să primească amenda?

Cruzimea împotriva animalelor continuă. Dacă era un lucru binecunoscut faptul că abandonul de câini, mai ales când aceştia sunt foarte mici, este la ordinea zilei îndeosebi la marginea oraşului, acest lucru s-a reconfirmat în dimineaţa zilei de miercuri. 13 puiuţi de câini, destul de mici, de 3-4 săptămâni, după cum au povestit persoanele aflate la faţa locului, au fost abandonaţi într-un autobuz RAT staţionat, într-o cutie, împreună cu un iepure mort. Ei au fost daţi jos din autobuzul aflat la capătul liniei, în cartierul Cernele, şi hrăniţi de mai multe persoane. Una dintre ele este şoferul unui alt autobuz, care i-a găsit deja când erau daţi jos. „La 6:10 am avut prima cursă, ei erau deja acolo, în staţie la Cernele, la capătul de linie, cu iepurele mort între ei. Căţeii erau puşi acolo, ghemotoc. Cred că sunt de la două căţeluşe, pentru că unii sunt mai măricei. Mă dusei în piaţă şi cumpărai două kilograme de lapte, două tăviţe mai rotunde în care să le pun să mănânce, îi luai frumuşel pe cei mai mici, care nu puteau să vină singuri, şi îi ajutai să mănânce”, a povestit şoferul RAT, Eleonor Burci. „Sunt micuţi, dar unii mănâncă singuri. Le mai pune lumea să mănânce. E şi un iepure mort pe aici, dar l-am tras deoparte”, a povestit o altă femeie aflată la faţa locului. Menţionăm că, pe parcursul zilei, toţi căţeii abandonaţi au fost luaţi de persoane cărora li s-a făcut milă de ei şi de starea în care aceştia se aflau.

ONG: „Nu mai facem faţă, aceste cazuri sunt din ce în ce mai frecvente”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Reprezentanţii ONG-urilor care se ocupă de protecţia animalelor sunt revoltaţi de aceste comportamente şi spun că nu se mai poate continua în acest ritm. Aceştia consideră că abandonul masiv este un rezultat al legii 258/2013, supranumită „Legea Ionuţ”. „Acesta este efectul legii. Cifrele spun că, în România, există 3,5 milioane de câini cu proprietar, 82 de adăposturi ale autorităţilor şi 43 ale organizaţiilor de protecţie a animalelor, iar dintre cele 3,5 milioane, puţin peste 1.827.000 sunt înregistraţi. Sunt mult mai mulţi câini cu adevărat. Cifrele spun că, dintre toţi aceştia, doar 106.000 sunt sterilizaţi. Este o problemă producerea în continuare a câinilor, deşi ei trebuie sterilizaţi. Asta a făcut legea aceasta aici. Nu se poate aşa ceva. Este un ciclu fără sfârşit. Nu mai facem faţă, aceste cazuri sunt din ce în ce mai frecvente”, a explicat reprezentanta asociaţiei „Viaţa Animalelor”, Aurelia Loacă. Legea nr.258/2013 obligă proprietarii de câini să îi sterilizeze, să îi microcipeze şi să îi înregistreze, însă unii aleg să nu facă asta, îndeosebi din cauza costurilor ridicate ale acestor proceduri, iar în momentul când aceştia se înmulţesc, preferă să se descotorosească de ei în cel mai urât mod posibil.

DSVSA: „La capitolul măsuri stăm bine, însă la capitolul logistică mai avem de lucru”

Reamintim că, în august 2014, în cadrul fiecărei Direcţii Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), a fost înfiinţată o nouă structură, care se ocupă de protecţia animalelor. În cadrul celei din Dolj, ca şi în alte judeţe, lucrează un singur inspector care se ocupă, în principiu, de controale la ferme, crescătorii, abatoare, grădini zoologice sau circuri, la laboratoare unde se fac experimente pe animale, pentru a verifica dacă sunt respectate condiţiile privind bunăstarea animalelor. Totodată, activitatea lor, la momentul înfiinţării, s-a concentrat foarte mult şi pe adăposturile pentru câinii fără stăpân. „Avem o persoană desemnată, fără prea multe atribuţii. Asteptăm să se schimbe aceste atribuţii. Dacă ni se adresează petiţii, noi răspundem. La capitolul măsuri stăm bine, însă la capitolul logistică mai avem de lucru”, a declarat directorul DSVSA Dolj, Costică Retea. Conform Legii nr. 205/2004 privind protecţia animalelor republicată, art. 6, alin (2), „prin cruzime de animale se înţelege”, printre altele, „abandonarea şi/sau alungarea unui animal a cărui existenţă depinde de îngrijirea omului”. Abandonul este definit la art. 7, prin „lăsarea unui animal aflat în proprietatea şi îngrijirea omului, pe domeniul public, fără hrană, adăpost, şi tratament medical”. În ceea ce priveşte sancţiunile, abandonul constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 3.000 de lei.

Poliţia nu are ce să facă

Aici intervine, însă, problema cea mare. Conform conducerii Poliţiei Locale Craiova, sancţiunile se aplică doar când agentul constată fapta respectivă, lucru practic imposibil în acest caz. Totodată, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj au precizat, pentru Jurnalul Olteniei, că la această instituţie nu s-a primit nicio sesizare în acest sens, nici de la vreo persoană ori de la DSVSA Dolj, IPJ Dolj acţionând doar în aceste cazuri. În concluzie, probabil că nimeni nu va fi pedepsit pentru această faptă. Singura soluţie în acest caz, pe viitor, pare a fi responsabilizarea civică. Concret, atunci când o persoană surprinde o altă persoană făcând un astfel de lucru, ori de altă natură, să ia măsurile necesare de anunţare a autorităţilor sau să surprindă fapta.

Politica