joi, mai 2, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Secretarul adjunct al Apărării al SUA s-a întâlnit cu ministrului apărării naționale, Mihnea Motoc

Întâlnirea ministrului apărării naționale, Mihnea Motoc, cu secretarul adjunct al Apărării al SUA, Robert Work, aflat în vizită oficială în România cu ocazia ceremoniei de certificare operațională a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu, a avut loc astăzi.

Discuțiile dintre cei doi oficiali s-au axat pe aspecte privind cooperarea în domeniul apărării în plan bilateral și aliat, sistemul antirachetă de la Deveselu, proiect major al Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, precum și eforturile comune în perspectiva pregătirii Summit-ului NATO de la Varșovia cu privire la adaptarea pe termen lung a Alianței, în contextul actualului mediu complex și imprevizibil de securitate.

Ministrul Motoc a apreciat angajamentul solid al Statelor Unite și prezența trupelor americane, prin implementarea Inițiativei de Reasigurare Europeană și în cadrul Operației  Atlantic Resolve, și a subliniat că implicarea SUA este esențială pentru întărirea apărării și descurajării împotriva tuturor amenințărilor și riscurilor la adresa securității europene, în mod special a celor de pe flancul estic al Alianței.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În contextul Summit-ului NATO din iulie, ministrul român al apărării naționale a evidențiat necesitatea continuării demersurilor vizând focalizarea eforturilor aliate asupra Mării Negre, care prezintă o importanță strategică deosebită pentru securitatea spațiului euro-atlantic. În context, având în vedere evoluțiile complexe de securitate din vecinătatea estică a Alianței, a subliniat importanța unei prezențe aliate înaintate robuste pe întregul său flanc estic. În acest sens, discuțiile s-au axat pe inițiative concrete, la nivel bilateral și aliat, de consolidare a prezenței NATO în regiune.

Ministrul Motoc și secretarul adjunct al Apărării al SUA au reliefat importanța operaționalizării sistemului de la Deveselu, precum și contribuția valoroasă la facilitarea dezvoltării arhitecturii sistemului NATO de apărare antirachetă, pe care o consideră componentă-cheie a posturii aliate de descurajare și apărare.

Oficialul american a transmis în mod personal condoleanțele Secretarului de Stat al Apărării, Ashton Carter, pentru pierderea vieților celor doi militari români în incidentul din Afganistan din 7 mai și a exprimat apreciere pentru contribuția substanțială a României la misiunea Resolute Support din Afganistan, precum și pentru contribuția la Coaliția Internațională anti-ISIL/ Daesh.

Foto:romanialibera.ro

Politica