vineri, mai 3, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Primăria Craiova va începe demersurile pentru preluarea cinematografelor Patria şi Modern

Reprezentanţi ai Primăriei Craiova au mers, la Bucureşti, în cursul acestei săptămâni, la Ministerul Culturii, pentru a discuta implementarea unui program de încurajare a oraşelor care nu au mers mai departe în cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. În cadrul acestei intâlniri, municipalitatea craioveană a reiterat dorinţa mai veche de a prelua cinematografele aflate în subordinea RADEF pentru a investi în ele, urmând ca, în viitor, să demareze procedurile de preluare.

Ministerul Culturii a decis să sprijine în continuare oraşele care nu au mers mai departe în cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. După cum a anunţat ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, pe Facebook, „programul „Oraşe europene” se articulează în jurul a patru direcţii propuse de Ministerul Culturii: acordarea patronajului Ministerului Culturii pentru un proiect de dimensiune europeană care a făcut parte din programul de candidatură, iniţierea unor programe de formare dedicate atât managerilor, cât și programatorilor culturali, elaborarea unei publicaţii dedicate orașelor candidate pentru a contura profilul și identitatea lor, revitalizarea în fiecare oraș a unui cinematograf de artă. De asemenea, am insistat pe importanţa colaborării cu zona teatrului independent. Reprezentanţii municipalităţilor și-au arătat interesul pentru propunerile făcute și pentru un parteneriat pe termen lung cu Ministerul Culturii. În perioada următoare vor fi semnate protocoale de colaborare cu fiecare oraș în acest sens”, a scris Alexandrescu pe reţeaua de socializare.

 

Daşoveanu: „Cinematografele trebuie recondiţionate, reabilitate”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cei care au mers la Ministerul Culturii din partea Craiovei au fost viceprimarul Dan Daşoveanu, dar şi directorul Filarmonicii „Oltenia”, Vlad Drăgulescu, fost preşedinte al Asociaţiei „Craiova – Capitală Culturală Europeană 2021”. Unul dintre lucrurile importante pe care municipalitatea şi-l doreşte cu prioritate – o dorinţă veche de mai mulţi ani – este preluarea cinematografelor din Craiova aflate, actualmente, în subordinea Regiei Autonome de Distribuţie și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF). „Aşa cum am reiterat şi în cadrul întâlnirii de la Ministerul Culturii, ne dorim preluarea cinematografelor Patria şi Modern, pentru a investi în ele. Ştim cu toţii în ce stare se află acestea, iar ele trebuie recondiţionate, reabilitate. Avem datele de contact de la RADEF şi vom demara procedurile pentru preluarea lor”, a explicat viceprimarul Craiovei, Dan Daşoveanu.

Cinematograful Patria a fost dat în funcţiune în anul 1959, iar Modern şi-a deschis porţile pentru public la începutul anilor 1980. În ambele cazuri, scaunele au fost schimbate în anii 1996-1997, deşi, în cazul Cinematografului Modern, acestea se găsesc într-o stare mai bună decât la Patria.

Totodată, reprezentanţii municipalităţii au subliniat că primăria îşi doreşte foarte mult încurajarea culturii underground, care nu este suficient de vizibilă în oraşul nostru. Vorbim aici, printre altele, despre arte plastice, teatru, dar şi despre muzică.

Politica