vineri, mai 17, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Un dram de speranţă. Bătrânele din Centrul Istoric şi-ar putea petrece Crăciunul acasă

Cazul celor două bătrâne care locuiesc în Centrul Istoric pare să aibă rezolvare momentan. Femeile urmau să rămână încă de marţi fără casa în care au stat de o viaţă întreagă. După ce cazul a fost relatat pe larg în ediţia de luni a cotidianului nostru şi continuat în ediţia de marţi, evacuarea s-a mai amânat iniţial până joi, fiindcă se găsise un apartament în care femeile să se mute. Ulterior şi termenul de joi a fost devansat până în luna martie a anului 2016. Demersurile au fost făcute de Claudiu, fiul Eugeniei Pârvu. Acesta a cerut un răgaz, în care să aibă timp să facă renovări în apartamentul cu 2 camere situat la etajul 4 oferit de Primărie. După cum ne-a precizat acesta, apartamentul nu este locuibil momentan, aflându-se într-o stare deplorabilă. Cel mai probabil, decizia a fost luată şi pentru că există o lege în vigoare, potrivit căreia executarea din locuinţă în sezonul de iarnă este interzisă, mai exact de la 1 decembrie şi până în martie. Până la 1 decembrie ar fi aproape imposibil ca familia aflată în impas să poată transforma apartamentul oferit de Primărie într-unul locuibil. Legea 202 din 2010, Art. 578.1. arată că “nicio evacuare din imobilele cu destinaţie de locuinţă nu poate fi făcută de la data de 1 decembrie şi până la data de 1 martie a anului următor, decât dacă creditorul face dovada că, în sensul dispoziţiilor legislaţiei locative, el şi familia sa nu au la dispoziţie o locuinţă corespunzătoare ori că debitorul şi familia sa au o altă locuinţă corespunzătoare în care s-ar putea muta de îndată”. 

Cu toate acestea, Eugeniei Pârvu, femeia de 62 de ani imobilizată la pat, îi este teamă să mai spere. Fiul său a primit doar o comunicare verbală că evacuarea va avea loc anul viitor, în martie, iar femeia spune că se va convinge că într-adevăr vor obţine apartamentul din cartierul Lăpuş doar când va vedea o înştiinţare scrisă.

„Nu ştiu cât de adevărat este că ne-au amânat până în martie anul viitor. Să dea Dumnezeu să fie aşa, dar nu ştiu sigur, deocamdată verbal i se spuse, la telefon, nu are hârtie scrisă la mână. Cineva de la RAADPFL îi spuse. Mă bucur sufleţelul meu, că ne mai lasă, unde să mă duc, mamă, pe timp de iarnă, ce vreme anunţă la televizor. Unde să mă duc şi în apartamentul ăla până nu arată cât de cât, bani nu am, de unde, băiatul nu lucrează nici de un an de zile. Apartamentul este sub orice critică, mamă, păcat că nu au putut să facă nişte fotografii, am înţeles că acolo a murit o bătrână şi a rămas fiul. Fiul nu a plătit nici o datorie. Uşa de la intrare este dezastru, linoleu jupuit, pereţii căzuţi, trebuie dat până la glet, cada spartă, geamuri sparte, nu te poţi muta. Este totul oprit, curent, apă, căldură, nu e nimic, nimic. Deocamdată nu ni s-a oferit, că nu ni s-a dat repartiţie, e programat în audienţă vineri la doamna primar, băiatul. Trebuie să treacă prin comisii, că sunt foarte mulţi fără locuinţe. Sunt sătulă de vorbe şi promisiuni, trebuie să văd scris. Şi mama, săraca, se bucură că măcar ieşim din iarnă de aici, unde să ne ducem mamă. Mă bucurai când auzii dar nu ştiu ceva sigur până nu oi vedea”, ne-a spus, cu vocea tremurândă, Eugenia Pârvu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Claudiu Pârvu va merge totuşi vineri în audienţă la primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu pentru a afla cum se va proceda în vederea obţinerii unei noi locuinţe.

 

 

Politica