duminică, mai 19, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Strategia de dezvoltare a Doljului, aprobată

Strategia de dezvoltare economico-socială a judeţului Dolj pentru perioada 2014-2020 a fost aprobată de consilierii judeţeni întruniţi, joi, în şedinţă extraordinară.

“Mai mulţi primari au trebuit să depună proiecte, în special pe drumuri, pe fonduri europene şi aveau nevoie să facă dovada că fac parte dintr-o strategie. Cum, de obicei, localităţile nu-şi fac propriile strategii, sunt foarte puţini cei care o fac, au apelat de fiecare dată la strategia judeţului unde noi am reuşit să îi cuprindem pe toţi, din toate cele 111 localităţi.

De aceea ne grăbim să punem în discuţie aprobarea strategiei, pentru a putea primi punctajul necesar la depunerea de proiecte. Vorbim despre o viziune corelată cu exerciţiul financiar european şi creează condiţii mai bune pentru atragerea de fonduri nerambursabile. Au fost cel puţin 5 consultări publice şi de fiecare dată strategia a fost îmbunătăţită. Noi le-am cerut celor care au realizat această strategie să urmărească cel puţin trei obiective strategice. Unul dintre obiective este acela de a face un judeţ accesibil şi atractiv pentru investitori şi pentru turişti, atât în ceea ce priveşte infrastructura de transport, economic, cultural. Un al doilea obiectiv este să avem un judeţ cu o dezvoltare durabilă cu respect faţă de mediul înconjurător şi de utilizarea eficientă a resurselor şi al treilea, să avem un judeţ care oferă condiţii mai bune de viaţă locuitorilor săi, cu o infrastructură de sănătate mai bună, cu învăţământ cu formare profesională, cu servicii de utilitate publică(…) Ne propunem de asemenea să pornim la drum pentru reabilitarea şi extinderea secţiei de oncologie a spitalului clinic judeţean de urgneţă, cu investiţii la ambulatoriile de la Leamna şi de la Dăbuleni, dar şi din mediul rural, acolo unde putem să avem investiţii, la Cetate, la Brabova, la Pleniţa, la Amărăştii de Jos. În materie de cultură, de asemenea, amenajarea sălilor expoziţionale ale Secţiei de Arheologie a Muzeului Olteniei. În economie, extindem Parcul Industrial, accelerator de afaceri, avem cele două masterplanuri, de apă şi de deşeuri”, a declarat preşedinte Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Consilierul judeţean (PNL) Mihai Sdreală a cerut lămuriri cu privire la această strategie:

“Mă interesează dacă încă de la început această strategie se bazează pe o colaborare cu celelalte judeţe din Oltenia. În contextul în care se va crea o autostradă Sibiu-Râmnicul Vâlcea-Piteşti, Craiova va fi iarăşi izolată dacă nu va fi în colaborare cu Râmnicu Vâlcea pe un drum rapid sau pe o autostradă Craiova-Râmnicu Vâlcea, astfel încât transportatorii, dar şi persoanele fizice să aibă o înţepare în autostradă din Craiova. Altfel nu văd nici rolul creări acestui pod de la Vidin dacă nu are o continuitate către mijlocul ţării şi către vest.”

Ileana Măjină, şefa direcţei de Afaceri Europene din cadrul CJ Dolj a afirmat că „strategia judeţului Dolj este corelată cu strategia Regiunii Sud-Vest Oltenia în special în ceea ce priveşte infrastructura”, neprecizând însă dacă se are în vedere legarea Craiovei de Râmnicu Vâlcea printr-un drum rapid.

Tot joi, consilierii judeţeni au aprobat repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile judeţene şi comunale în valoare de 12.335 mii lei, pe anul 2015.

spot_img
spot_img

Politica