luni, mai 6, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Doi olteni – Tezaur Uman Viu

Doi meşteri populari din județul Olt au primit titlul de Tezaur Uman Viu. Este prima dată când distincția este acordată unor olteni.

Cei doi meşteri sunt cojocarul Dumitru Liceanu şi vătaful Petre Feraru, care au primit şi medalia Meritul Cultural, înmânată de preşedintele Klaus Iohannis.
Titlului de Tezaur Uman Viu este acordat de Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

Distincţia a venitdupă o aşteptare de peste un an şi jumătate de la depunerea dosarelor de către Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt. Ceremonia de decernare a titlurilor a avut loc, luni, la Muzeul Satului „Dumitru Gusti“.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Primirea acestui titlu nu înseamnă bani sau cine ştie ce alte avantaje materiale. Aceşti creatori populari au trăit practicând cu pasiune şi dragoste ceea ce preluaseră de la părinţii lor – cojocăritul şi jocul căluşăresc -, iar onorantul titlu cu care acum au fost recompensaţi nu face decât să confirme că nu s-au sacrificat degeaba pentru idealul păstrării nealterate a acestora.“, a precizat Valeru Ciurea, consilier în cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt.

Programul Tezaure Umane Vii, iniţiat în anul 2008, este una dintre iniţiativele UNESCO privind salvgardarea, păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial şi vizează, pe de o parte, creşterea gradului de recunoaştere şi vizibilitate a păstrătorilor şi transmiţătorilor elementelor de patrimoniu cultural imaterial în cadrul comunităţilor din care fac parte, al specialiştilor şi al publicului larg, iar pe de altă parte identificarea acelor persoane care, făcând dovada caracterului excepţional al performării, sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma şi cu mijloacele tradiţionale nealterate, contribuind astfel la asigurarea viabilităţii acestuia. Titlul de Tezaur Uman Viu este viager, personal şi netransmisibil şi se acordă de către Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial. Indiferent de numărul dosarelor de candidatură depuse, anual s-au acordat maxim cinci titluri care au caracter onorific. Începând din 2011 numărul acceptărilor a crescut la zece pe an.

În cazul în care, în urma evaluării, niciun candidat nu îndeplineşte condiţiile de acordare a titlului de Tezaur Uman Viu, acest titlu nu se acordă în anul respectiv.

În perioada 2009 – 2015 s-au acordat la nivelul întregii ţări 43 de titluri „Tezaur Uman Viu“.

În Olt, notează adevărul.ro, meşterii amintiţi sunt primii care-l primesc, însă numărul medaliilor „Meritul Cultural“ a ajuns la cinci, alţi trei meşteri populari primindu-l anterior: Grigore Ciungulescu, olar de la Oboga; Nicolae M. Nica, sculptor în lemn şi os dar şi mare colecţionar de artă populară de la Chilia-Făgeţelu, cel care a lăsat în urmă şi un muzeu; Constantin Niţu, cusător, ţesător şi colecţionar de artă populară de la Cornăţelu-Poboru.

Pentru anul viitor se vor depune alte patru dosare pentru titlu de Tezaur Uman Viu. Este vorba de  meşteri populari care practică meşteşugul în acelaşi fel în care l-au învăţat de la părinţi şi îl transmit mai departe urmaşilor lor. „Vor fi patru persoane, pe care nu le nominalizez acum. Cert este că nu există condiţia să nu mai fi primit alte distincţii“, a declarat Valeru Ciurea.

 

 

Politica