vineri, mai 10, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Proiectele vechii sau noii administraţii, jucăria pe care se ceartă consilierii cu primarul

Proiectele vechii sau noii conduceri a municipiului Craiova, mărul discordiei în şedinţa Consiliului Local de joi. Jucăria pe care se ceartă reprezentanţii Craiovei.

După ce au fost aprobate cele 52 de puncte de pe ordinea de zi a şedinţei ordinare, a venit momentul întrebărilor şi interpelărilor. Acuzată de către consilierul local Dan Cherciu, că este egoistă deoarece „în ultima vreme taie panglici la proiecte aprobate în mandatul trecut” şi încă nu se ştie ce proiecte va lăsa ea moştenire celui ce va ocupa după alegeri scaunul de primar al municipiului, Olguţa Vasilescu l-a liniştit pe acesta că va avea de lucru dacă va ajunge primar şi a explicat faptul că până nu se deblochează liniile de finanţare nu poate depune un proiect.

Primarul a afirmat că la noile proiecte deja se lucrează, ba mai mult, unele dintre ele deja se refac deoarece momentan s-au deschis doar două axe de finanţare, una pentru reabilitarea termică şi cealaltă pentru clădiri-monument istoric, axă pentru care proiectul era făcut şi gata de aplicat însă a trebuit refăcut deoarece Uniunea Europeană pentru clădiri-monument istoric, acordă 24 de milioane de euro pentru întreaga zonă a Olteniei. Astfel, suma necesară pentru reabilitarea Sediului Primăriei, Palace, Colegiul „Carol  I ” şi Opera Română era mai mare decât plafonul acordat şi de aceea proiectele au trebuit refăcute. Pe lângă aceste proiecte care deja au fost scrise s-au mai enumerat şi altele pe care municipalitatea şi-ar dori să le realizeze, dar de care încă nu s-a apucat.  

Policlinica Buna Vestire Craiova

Dan Cherciu şi-a manifestat dorinţa de a fi consultaţi şi consilierii locali în momentul scrierii proiectelor pentru a se dezbate şi a se evita eventualele greşeli care „s-au făcut în mandatul trecut”. „Să ştim şi noi de acum, să putem discuta, să nu facem o a doua parcare subterană care să nu aibă scară”. Consilierul consideră că cu cât astfel de discuţii vor fi începute mai devreme, cu atât va fi mai bine pentru toţi.  

 „Toate-s vechi şi nouă toate”

După acest principiu s-au ghidat şi autorităţile locale când Centrul Istoric a devenit jucăria pe care s-au certat în şedinţă. Chiar dacă proiectul de reabilitare a acelei zone a fost făcut de vechea administraţie, iar consilierul local Marian Vasile a ţinut să îi reamintească acest lucru primarului Olguţa Vasilescu, aceasta i-a replicat faptul că finanţarea tuturor priectelor mai puţin a Water Park-ului a fost obţinută pe mandatul său. Iar, Centrul Vechi, în proporţie de 90% este schimbat. „Am văzut că şi-l asumă şi domnul Mărinică, şi domnul Solomon, toată lumea. Dar dacă este să ne luăm după ce presupunea proiectul, nu se schimba nimic acolo, se schimba pavimentul şi conductele de canalizare, restul ce s-a întâmplat mai departe şi cu faţadele, hai să dăm cezarului ce-i al cezarului, a replicat Olguţa Vasilescu. 

Faptul că se apropie campania electorală, scaunul Primăriei a devenit motiv de ceartă şi de aruncat acuze. Marian Vasile i-a cerut primarului să fie „corectă” când face acele afirmaţii şi a întrebat „unde este Spitalul Municipal” atunci când primarul a amintit faptul că reabilitarea acestuia este proiectul său, iar construcţia va începe săptămâna viitoare. Jignită de această repilcă, Olguţa Vasilescu  s-a apins şi i-a cerut consilierului să nu intervină peste ea în timp ce vorbeşte. „Aveţi un minim bun simţ, vă înţeleg că vine campania electorală, dar nu aşa se face, vorbiţi cu o femeie totuşi, nu ştiu cum faceţi acasă la dumneavoastră, dar eu nu vă permit”. 

„Nu este prima dată când spuneţi că proiectele fostei administraţii au fost greşite sau proaste, din punctul meu de vedere sunt colegi care s-au zbătut mult pentru acele proiecte, sunt proiecte de 2-3% şi nu de 75% cum o să fie la Parcul Romanescu, cred că ar fi corect din partea dumneavoastră şi v-aş aprecia mult mai mult dacă aţi spune „ da domne au avut proiecte şi bune şi mai puţin bune”, dar nu aşa cum procedaţi dumneavoastră, „toate proiectele au fost greşite, nu a fost absolut nimic bun, Centrul Istoric îmi aparţine”, pentru că semnătura este pe 15 iunie, iar alegerile au fost pe 10 iunie, iar dacă vreţi să discutăm cu acte şi cu hârtii haideţi să scoatem contractele, cererile, contractele de execuţie, nu puteţi să ne spuneţi că Centrul Istoric a fost modificat 90%, adică aştept mai multă decenţă şi corectitudine din partea dumneavoastră pentru a ne câştiga şi nouă respectul cuvenit”, a replicat Marian Vasile, nelăsându-se intimidat de afirmaţia primarului, că stă de vorbă cu o femeie.  

Din şedinţă nu a lipsit nici Dumnezeu

„Aşa este nu toate proiectele au fost proaste, unele au fost foarte proaste”, a răspuns primarul la interpelarea consilierului local. ,,Să nu prevezi staţie de epurare la Water Park care este cel ma bun dintre proiecte, pentru Dumnezeu, unde arunci apa?” 

Dincolo de nehotărârea administraţiei care proiect al cui este, s-a adus în discuţie şi o problemă reală a oraşului.

Cartierul Bariera Vâlcii este unul problematic pentru municipalitate deoarece firma care lucra acolo, TMUCB Bucureşti a intrat în insolvenţă şi deţinea 70% din proiectul în care erau asociaţi cu MITLIV care deţinea 30% şi care a rămas să execute singură lucrările.

În momentul aceste nu se pot face investiţii de către primărie pe acele străzi doarece încă nu au fost predate de către Compania de Ape.  
De altfel, canalizarea din Bariera Vâlcii trebuie să ajungă la cele două conducte de pe Păltiniş, iar pentru asta trebuie să se execute o lucrare de forare pe sub pământ pentru a se înţepa conducta principală.  
Problema de pe strada Viilor, în schimb este din cauza cetăţenilor care s-au branşat ilegal la conducta de canalizare, iar acum aceasta refulează. De aceea nu se poate face nici asfaltarea până nu se face racordul la conducta principală de canalizare pentru a nu mai exista problema refulării.  

 

Politica