luni, mai 20, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Ex-judecătorul Diaconescu rămâne în închisoare

Fostul judecător Marius Bogdan Diaconescu, aflat în penitenciar, unde ispăşeşte o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni închisoare primită pentru fapte de corupţie a cerut să fie eliberat condiţionat. Magistraţii Judecătoriei Craiova i-au respins marţi, cererea, iar ieri inculpatul a contestat hotărârea instanţei de fond, contestaţia sa urmând să se judece la Tribunalul Dolj. În acelaşi timp, fostul magistrat al Tribunalului Dolj este judecat într-un alt dosar, la Curtea de Apel Craiova, tot pentru infracţiuni de corupţie.

Fostul judecător de la Tribunalul Dolj, Marius Bogdan Diaconescu, aflat în penitenciar, unde ispăşeşte o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni închisoare cu executare primită la începutul anului într-un dosar vizând fapte de corupţie, mai exact luare de mită, a cerut să fie eliberat condiţionat. Magistraţii Judecătoriei Craiova i-au respins cererea, la începutul acestei săptămâni, mai exact marţi, 27 octombrie a.c., pe motiv că abia în vara anului viitor ar îndeplini condiţiile eliberării, însă, ieri, bărbatul a contestat hotărârea instanţei, contestaţia urmând să se judece la Tribunalul Dolj.

„Respinge propunerea de liberare condiţionata a condamnatului Diaconescu Marius Bogdan. În baza art. 587 alin. 2 C.p.p. fixează termen de reînnoire a propunerii după data de 26.06.2016. In baza art. 275 alin. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestatie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 27.10.2015”, se arată în încheierea de şedinţă a Judecătoriei Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Situaţia fostului magistrat nu este tocmai strălucită, având în vedere că în prezent este judecat într-un alt dosar, tot pentru infracţiuni de corupţie. Astfel, anul trecut, pe 31 iulie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova l-au trimis în judecată pe Marius Bogdan Diaconescu, judecător la Secţia Penală a Tribunalului Dolj la data faptelor, sub acuzaţia de luare de mită în formă continuată (3 acte materiale).
În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii au reţinut că în perioada 2007-2009, inculpatul Diaconescu Marius Bogdan, în calitate de judecător la Secţia Penală a Tribunalului Dolj şi preşedinte al completului de judecată învestit cu soluţionarea unui dosar penal, a pretins şi primit de la doi inculpaţi, în mod repetat, dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, bani şi alte foloase care nu i se cuveneau, pentru înlocuirea sau revocarea măsurilor preventive luate împotriva acestora;  ridicarea sechestrului asigurător instituit asupra bunurilor firmelor în care aveau interese aplicarea unei pedepse cât mai blânde.
Concret, „în luna ianuarie 2007, prin intermediul unui martor denunţător, inculpatul Diaconescu Marius Bogdan a pretins de la 2 denunţători suma de 20.000 de euro pentru a înlocui sau revoca măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu, în executarea căreia se aflau. Din suma pretinsă, prin intermediul aceleiaşi persoane, inculpatul a primit suma de 15.000 de euro cu câteva zile înainte de termenul de judecată din 17.01.2007, când judecătorul a dispus înlocuirea acestei măsuri preventive cu măsura obligării de a nu părăsi  ţara.  În perioada aprilie 2007 – mai 2008, inculpatul Diaconescu Marius Bogdan a pretins  şi primit de la aceiaşi denunţători, direct sau prin acelaşi intermediar, pentru sine  şi persoane din anturajul său bunuri (alimente, băuturi, haine)  şi finanţarea unor servicii (transport, hoteliere), în valoare totală de 45.000 de euro  şi 4.000 lei. În primăvara anului 2007 a acceptat  şi promisiunea remiterii sumei de 50.000 de euro pentru a dispune ridicarea sechestrului asigurător, instituit asupra bunurilor mobile  şi imobile ce aparţineau unor societăţi comerciale. Această sumă de bani nu a fost remisă întrucât niciuna din hotărârile pronunţate de inculpat, prin care a ridicat măsurile asigurătorii la datele de 20.06.2007, 19.09.2007, 23.01.2008  şi 16.04.2008, nu a rămas definitivă, fiind desfiinţate de Curtea de Apel Craiova. În luna ianuarie 2009, inculpatul Diaconescu Marius Bogdan a pretins de la aceiaşi denunţători suma de 200.000 euro în scopul de a pronunţa pe fondul cauzei o hotărâre favorabilă acestora. Suma pretinsă nu a fost remisă respectiv primită, cauza fiind soluţionată pe fond de un alt judecător”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA Craiova.
Concluzionând, anchetatorii au precizat că Bogdan Diaconescu a pretins suma totală de 270.000 euro, din care a primit efectiv 15.000 euro şi a pretins şi primit de la aceiaşi denunţători bunuri şi servicii în valoare totală de 45.000 euro şi 4.000 lei. În cauză s-a instituit sechestru asigurător, până la concurenţa sumei de 60.000 de euro şi 4.000 lei, asupra unui imobil situat în oraşul Balş, judeţul Olt, aflat în proprietatea inculpatului. Dosarul se află acum pe rolul Curţii de Apel Craiova.

 

sursa foto: adevarul.ro

 

spot_img
spot_img

Politica