joi, mai 2, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Copiii săraci, sprijiniți să meargă la școală. Senatul a aprobat Legea lui Gust

Propunerea legislativă inițiată de deputatul Florentin Gust, vicepreședinte al Partidului Social Românesc, privind sprijinul acordat copiilor și tinerilor din mediul rural pentru continuarea studiilor liceale și profesionale, a trecut, luni, de votul Senatului. 
Proiectul urmează să intre și în dezbaterea Camerei Deputaților. Dacă și aici va primi undă verde, din ianuarie 2016, toți copiii din mediul rural, care provin din familii sărace, dar au rezultate bune la învățătură, vor primi un sprijin financiar din partea statului pentru continuare studiilor. 
Măsura vizează elevii ale căror familii au un venit lunar sub 500 lei, pe fiecare membri, și care au medii de peste 7,5. Ei vor putea primi lunar, de la stat, 500 de lei pentru cazare și hrană și 900 de lei semestrial pentru rechizite și îmbrăcăminte. 
„Am încercat să creez o oportunitate oricărui tânăr din mediul rural, a cărui familie nu are posibilități materiale, să poată urma un liceu sau o școală profesională. Aceasta reprezintă o șansă egală pentru toți elevii de a avea acces la ceea ce este garantat prin Constituție – educație. Toți copiii trebuie să poată să își finalizeze studiile. Și în mediul rural sunt elevi ambițioși, care își doresc cu adevărat să termine un liceu sau o școală postliceală, fiind conștienți că educația reprezintă șansa lor de a-și depăși condiția și de a putea avea un loc de muncă din care să își asigure un trai decent. Indiferent de posibilitățile materiale ale familiei, acești tineri trebuie sprijiniți, iar politicienii trebuie să înțeleagă că șansa României de a se dezvolta o reprezintă investiția în educație”, a declarat Florentin Gust, vicepreședintele P.S.RO. 

Motivați să învețe

Pe 1 iunie, de Ziua Copilului, deputatul Florentin Gust declara, pentru „Jurnalul Olteniei”, că “Proiectul pleacă de la următoarea realitate: în momentul de față, peste 50% din copiii din mediul rural nu mai pot să meargă la licee din cauza factorului financiar. Foarte mulți copii din mediul rural, din păcate, deși doresc să îți continue studiile gimnaziale nu mai pot, pentru că masa și cazarea la internatele din mediul urban sunt destul de scumpe.  De cele mai multe ori, în zonele rurale, nu mai există licee apropiate cum era întainte de 1989. Proiectul prevede sprijinul pentru orice elev care dorește să meargă în mediul urban, în același timp acest elev trebuie să nu aibă rentanțe și să aibă medii peste 7 pe timpul primirii acestui ajutor. E normal să îi condiționăm pentru că dacă primesc acești bani ei nu ar mai putea să chiulescă și să facă absențe sau să aibe note mici.”
“În 2015, în România încă sunt copii a căror singură masă dintr-o zi este formată din cornul și laptele pe care le primesc de la școală. Investiția în educație reprezintă, de fapt, investiția în viitorul țării, iar Partidul Social Românesc susține, prin programul politic „România Socială”, ca fiecare copil să aibă o șansă reală la educație. Inițiativa legislativă a vicepreședintelui P.S.RO, Florentin Gust, reprezintă un prim pas pentru implementarea acestui principiu”, se arată într-un comunicat al P.S.RO.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica