vineri, mai 17, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Taxă specială pe gunoi

Primăria Craiova a publicat, pe site-ul instituţiei, regulamentul privind aplicare taxei speciale de salubrizare din 2016. Pentru moment, regulamentul este supus consultării publice. Până pe 23 octombrie, craiovenii pot veni cu sugestii asupra lui, la Centrul de Informaţii pentru Cetăţeni din str. Al.I. Cuza nr.7, prin fax: 0251.411.561 sau e-mail: [email protected] sau [email protected].

Potrivit documentului, taxa specială de salubrizare reprezintă contravaloarea activităţii de colectare separată şi transport separat al deşeurilor menajere şi al deşeurilor similare provenite din activităţi comerciale din industrie şi instituţii, inclusiv fracţii colectate separat, fără a aduce atingere fluxului de deşeuri de echipamente electrice şi electronice, baterii şi acumulatori.

Valoarea ei este de la 7 la 77 lei pe lună și se aplică celor care nu au un contract de prestări servicii încheiat cu societatea de salubrizare a Primăriei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

“Cuantumul taxei speciale de salubrizare pentru utilizatorii persoane fizice din municipiul Craiova, care nu au încheiat contract de prestări servicii cu S.C. Salubritate Craiova S.R.L. este de 7 lei / persoană / lună.

Cuantumul taxei speciale de salubrizare pentru utilizatorii persoane juridice din municipiul Craiova, care nu au încheiat contract de prestări servicii cu S.C. Salubritate Craiova S.R.L. este de 77 lei /mc / lună.

Persoanele fizice care exercită orice profesii, cum sunt cele: medicale, de avocatură, notariale, de expertiză contabilă, de expertiză tehnică, de consultanţă fiscală, de contabil autorizat, de consultant de plasament în valori imobiliare, de arhitectură, de executare judecătorească, cele autorizate să execute lucrări de specialitate din domeniile cadastrului, geodeziei și cartografiei sau alte profesii asemănătoare, desfășurate în mod autonom, în condiţiile legii, care nu au încheiat contract de prestări servicii cu S.C. Salubritate Craiova S.R.L., datorează taxa specială de salubrizare in cuantum de 77 lei/mc/lună”, se arată în regulament.

Persoanele fizice sunt obligate la plata acestei taxe în funcţie de numărul de persoane din fiecare familie, respectiv numărul locatarilor existenţi la adresa respectivă (membri de familie, rude, chiriaşi, flotanţi etc), iar persoanele juridice sunt obligate la plata taxei în funcţie de volumul de deșeu generat/lună. Volumul de deșeu generat de către aceste categorii de beneficiari va fi comunicat de către operatorul de salubritate.

Proprietarii de imobile sunt obligaţi să completeze și să depună declaraţia de impunere

pentru stabilirea taxei speciale de salubrizare.

„Termenul de depunere a declaraţiei de impunere pentru taxa specială de salubrizare este de 30 de zile de la data aprobării prezentului regulament. În cazul nedepunerii declaraţiei de impunere, proprietarii de imobile sau persoanele juridice vor fi impuse din oficiu, în baza datelor furnizate de Direcţia de Evidenţă a Persoanei, în cazul proprietarilor, persoane fizice sau Registrul Comerţului, în cazul persoanelor juridice. Declaraţia de impunere se completează şi se depune la Direcţia Impozite şi Taxe a Municipiului Craiova, însoţită de Cartea de identitate/ buletinul de identitate al proprietarului, respectiv CUI-ul societăţii. (Declaraţia de impunere este disponibilă şi online, putând fi descărcată de pe site-ul Primăriei Municipiului Craiova http://www.primariacraiova.ro/ro/taxe-si-impozite/formularepentru-impozitele-si-taxele-locale.html)”, se mai arată în regulament.

Pentru neplata la termenul scadent a taxei speciale de salubrizare, se datorează majorări de întârziere la nivelul stabilit pentru neplata la termen a obligaţiilor fiscale datorate la bugetul local.

În plus, nedepunerea declaraţiei de impunere/rectificative precum și depunerea acestora peste termen, constituie contravenţie și se sancţionează cu amendă cuprinsă între 200 lei şi 500 lei.

 

 

 

 

Politica