duminică, mai 5, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

S-a trezit şi Avocatul Poporului!

Avocatul Poporului a anunţat, marţi, că s-a sesizat din oficiu, în 2 octombrie 2015, şi a demarat o anchetă în cazul bărbatului, de 49 de ani, care, internat fiind în Spitalul Judeţean Slatina, judeţul Olt, ar fi fost imobilizat de mâini şi de picioare de către medici.

Asta după ce cazul a ajuns în atenţia publică şi au fost luate şi măsuri.

Imaginile cu pacientul legat au apărut pe Facebook.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Reamintim că pacientul, Alecu Mitran (49 de ani), a fost adus la Spitalul Judeţean din Slatina în septembrie cu un sindrom febril pe fondul unei infecţii osoase. Bărbatul era în stare de ebrietate şi, potrivit medicilor, făcuse o criză acută de sevraj.

A fost internat la secţia Boli contagioase, unde a fost imobilizat de mâini şi picioare cu cearşafuri. După ce a fost externat, olteanul din Schitu a spus jurnaliştilor că nu ar fi fost beat şi că în acelaşi salon cu el mai era un bărbat legat.

„Nu cred că e corect că m-au legat de pat… Eu le-am zis (cadelor medicale- n.r.) că de ce mă leagă, dar mi-au spus că nu sunt cuminte. Eu le-am răspuns: Nu eram în stare de ebrietate, nici nu am fost agresiv, m-au legat din cauză că… nu ştiu… Mai era un om acolo, care era lângă mine, era şi el la fel legat ca şi mine…”, a spus Alecu Mitran, potrivit adevărul.ro, din faţa porţii casei sale.

Directorul medical al unităţii, dr. Cătălin Pătru, a declarat că s-a apelat la măsura imobilizării bărbatului deoarece acesta era extrem de agitat şi exista pericolul să îşi facă rău.

„Pacientul a fost adus în criză acută de sevraj, situaţie prevăzută în legea privind contenţia (imobilizarea- n.r.) în care se poate aplica, temporar, această măsură, care se poate face atât cu mijloace omologate – nişte chingi, fie cu materiale textile folosite, de tip cearşaf, să nu provoace răni pacientului. Tot acest episod este menţionat într-un registru şi este supravegheat constant. Acest pacient vă spun că a venit cu un sindrom febril pe o infecţie osoasă, o infecţie ce apare pe un teren tarat, bărbatul cu pricina fiind o persoană consumatoare de alcool; pe acest context, el a făcut o criză acută de sevraj şi exista pericolul să îşi facă rău. Dumnealui a avut nişte manifestări de agitaţie mai severe şi, dată fiind infecţia sa osoasă, riscul era ca, prin agitaţie, să-şi provoace răni pe osul patologic căzând din pat etc. După ce pacientul a trecut peste episodul de agitaţie, a fost externat”, a afirmat dr. Cătălin Pătru.

Managerul SJU Slatina a anunţat apoi că va discuta cu toţi şefii secţiilor medicale din cadrul unităţii sanitare pentru a le transmite ca pe viitor să nu mai folosească improvizaţii la imobilizarea pacienţilor cu probleme, ci mijloace omologate.

Avocatul Poporului spune, acum, că s-a sesizat după ce a văzut cazul la tv şi că ancheta pe care o face „ vizează posibila încălcare a art. 22 şi art. 34 din Constituţie privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi dreptul la ocrotirea sănătăţii”.

 

 

Politica