vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Craiovenii, pe lista tratamentului fără interferon

Craiovenii care suferă de hepatită cronică virală C și ciroză heptică C pot beneficia de un nou tratament fără interferon. Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate informează că un astfel de tratament va putea fi prescris în nouă centre din țară: Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Sibiu, Târgu Mureş, Timişoara și Oradea.

Pacienții vor fi monitorizați de medici de specialitate din centrele menționate , iar medicamentele vor putea fi prescrise doar pentru cei care îndeplinesc criteriile de includere în tratament, în baza aprobării emise de către Comisia de experţi pentru afecţiuni hepatice de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Comisiile consultative de specialitate ale Ministerului Sănătăţii urmează să elaboreze criteriile de includere în tratamentul fără interferon.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Dosarul pacientului va conţine în mod obligatoriu un angajament privind calitatea de asigurat și un consimțământ informat al pacientului, care se regăsesc pe site-ul www.cnas.ro, la secţiunea informaţii pentru asiguraţi – medicamente –tratament fără interferon. Tot la această secţiune, pe site-ul CNAS a fost publicat un document adresat pacienţilor cu informaţii utile privind modul de administrare a tratamentului fără interferon, precum şi alte informaţii privind investigaţiile necesare includerii în tratament.

Dosarul întocmit în vederea aprobării va fi depus la casa de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală medicul de specialitate (prescriptor/curant).

În România, în jur de 600.000 de oameni au hepatita C. Dintre ei, 5.000 vor intra în tratament fără interferon. Este vorba despre pacienţii care au ajuns la stadiul de ciroză. Şansele de reuşită ale acestei terapii sunt de 98%, iar perioada de administrare a tratamentului este de 3 luni.

Bolnavii care nu vor fi incluşi în programul nou vor continua tratamentul de până acum, cu interferon. Însă această terapie are multe reacţii adverse, iar rata de reuşită este redusă.

Sursă:digi24.ro

Politica