vineri, mai 17, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Apelul Parchetului în cazul fostului primar din Cârna, amânat

Curtea de Apel Craiova a amânat, miercuri, judecarea apelului procurorilor în cazul fostului primar al comunei Cârna, Cornel Andrei. Trimis în judecată în anul 2011 pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu, instigare la fals intelectual, uz de fals şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată, Cornel Andrei a fost achitat de Judecătoria Segarcea în vara anului trecut. Acum se judecă apelul procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea, iar sentinţa care va fi pronunţată de Curtea de Apel Craiova va fi una definitivă.

La termenul de miercuri, 16 septembrie a.c., judecătorii Curţii de Apel Craiova au decis să amâne, din nou, judecarea apelului declarat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea împotriva sentinţei din 25 iulie 2014 a Judecătoriei Segarcea prin care fostul primar al comunei doljene Cârna, Cornel Andrei, a fost achitat pentru toate infracţiunile reţinute în sarcina sa. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 2 octombrie a.c.
Reamintim că, Andrei Cornel, primar al comunei doljene Cârna până în iunie 2011, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu, instigare la fals intelectual, uz de fals şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate săvârşite în formă continuată. Anchetatorii au reţinut în sarcina lui Cornel Andrei că, în calitate de primar al comunei Cârna şi ordonator principal de credite, a încheiat contracte de executare a unor lucrări publice cu nerespectarea procedurii legale privind achiziţiile publice şi organizarea de licitaţii. Contractele au vizat reparaţii de drumuri comunale, întreţinerea unor drumuri comunale, reabilitare-construcţie garaj, reabilitare magazie lemne, demolare şcoală generală, colectarea deşeurilor de pe raza comunei Cârna, achiziţionarea de ornamente electrice pentru sărbătorile de iarnă, bază sportivă, alimentare cu apă în sistem centralizat. Potrivit procurorilor, în scopul eludării prevederilor legale privind organizarea de licitaţii, primarul a dispus scindarea forţată a unei lucrări de pietruire a drumurilor în două lucrări distincte pentru a le putea încredinţa direct unei anumite firme, determinându-l prin presiuni psihice pe consilierul principal din cadrul Compartimentului Achiziţii Publice, Toma Atanasie, să întocmească în fals documentaţia necesară încheierii contractelor. În plus, primarul a determinat-o şi pe secretară, Aurelia Petrescu, să falsifice registrul de corespondenţă al Primăriei, dar şi pe membrii comisiilor de recepţie să semneze procesele-verbale de recepţie, fără verificarea pe teren a lucrărilor. De asemenea, s-a reţinut că, inculpatul a dispus angajaţilor Primăriei să modifice actele aferente consumului de carburant alocat utilizării autovehiculelor instituţiei, prejudiciul cauzat bugetului local ajungând la 367.000 lei. Zeci de persoane au fost audiate în calitate de martori în acest proces, majoritatea fiind angajaţi ai Primăriei Cârna, dar şi experţi contabili şi ingineri. Arestat preventiv pe 23 iunie 2011, Cornel Andrei a fost pus în libertate cinci luni mai târziu, mai exact pe 21 noiembrie 2011. După mai bine de trei ani de proces, pe 25 iulie 2014, Judecătoria Segarcea a pronunţat sentinţa în dosar, primarul fiind achitat de toate infracţiunile reţinute în sarcina sa.
„Achită inculpatul Andrei Cornel, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată, prevăzută şi pedepsită de art. 248 C.p., cu aplicarea art. 41 alin. 2 C.p. În temeiul art. 11 alin. 1 pct. 2 lit. a C.pr.p., raportat la art. 10 lit. a C.pr.p., achită inculpatul Andrei Cornel, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la fals intelectual în formă continuată, prevăzută de art. 25 raportat la art. 289 C.p., cu aplicarea art. 41 alin. 2 C.p.; uz de fals în formă continuată, prevăzută de art. 291 C.p., cu aplicarea art. 41 alin. 2 C.p. şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, prevăzută de art. 25 raportat la art. 290 C.p., cu aplicarea art. 41 alin. 2 C.p., toate cu aplicarea art. 33 lit. a C.p. În temeiul art. 346 C.pr.p., cu referire la art. 14 C.pr.p., ia act că partea vătămată, Consiliul Local Cârna, nu s-a constituit parte civilă în cauză. În temeiul art. 192 pct. 3 alin. 3 vechiul C.pr.p., cheltuielile judiciare rămân sarcina statului. Cu drept de contestaţie în 10 zile de la comunicarea minutei. Pronunţată în şedinţă publică, azi 25.07.2014”, se arată în sentinţă. Bineînţeles că procurorii au declarat apel împotriva sentinţei instanţei de fond, apel care s-a înregistrat la Curtea de Apel Craiova pe 10 octombrie 2014, fiind acum în curs de judecare.

 

Politica