duminică, mai 5, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

CEO: Greenpeace încearcă să blocheze activitatea carierelor miniere

Conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO) acuză Greenpeace România că vrea să-i blocheze activitatea.

După ce Greenpeace România a avertizat că impactul extinderii carierei de lignit de la Roşia nu a fost analizat corespunzător, semnalând aspecte legate de regimul suprafeţelor împădurite, evaluarea deficitară a impactului asupra climei, probleme legate de exproprieri, dotarea utilajelor de extracţie pentru reducerea poluării cu pulberi şi altele, conducerea Complexului Energetic Oltenia a reacţionat, printr-un comunicat de presă publicat pe site-ul companiei.

"Plecând de la continuele acuzaţii aduse de Greenpeace asupra energiei pe bază de cărbune, în special asupra energiei produse de CE Oltenia, încercând prin toate demersurile să blocheze activitatea carierelor aferente, ţinem să aducem în atenţia opiniei publice unele aspecte ale impactului energiei “verzi” asupra ecosistemelor şi sănătăţii oamenilor:

Policlinica Buna Vestire Craiova

Greenpeace „consideră că populaţia locală şi mediul natural sunt prioritare oricăror activităţi extractive”, dar oare de ce nu sunt prioritare şi activităţilor producătorilor de energie din surse regenerabile care au impact negativ asupra ecosistemelor gazdă (de exemplu, turbinele eoliene ucid anual 440.000 de păsări doar în SUA ) şi asupra habitatelor umane învecinate (paletele eolienelor în mişcare, sau bucăţi de gheaţă formate pe ele se pot desprinde şi pot provoca victime sau pagube materiale, iar zgomotele şi vibraţiile au influenţe nocive asupra sănătăţii oamenilor).

Greenpeace susţine că „pulberile în suspensie, sau praful ridicat de utilaje şi benzi transportoare influenţează negativ atât sănătatea locuitorilor din zona de extracţie, cât şi din împrejurimi, pe o rază de zeci de kilometri”.

În paralel, putem aduce în discuţie efectele negative asupra sănătăţii riveranilor care se situează la o distanţă de 5-10 km de parcurile eoliene prin binecunoscutul „sindrom al turbinelor eoliene” (migrene constante, zgomote în urechi, insomnii, afecţiuni cardiace – simptome raportate frecvent de către persoanele care locuiesc în apropierea turbinelor eoliene).

Dr. Nina Pierpont din New York spune că sindromul turbinelor este foarte real şi că acesta este ”micul secret murdar” al industriei de energie verde.

Mulţi localnici au început procese împotriva autorităţilor pentru că doresc îndepărtarea turbinelor. De exemplu, în Danemarca, unde eolienele au fost introduse în masă deja de 30 ani, guvernul a reacţionat la cererea publică, oprind instalarea noilor eoliene terestre, mai ales din cauza riscurilor pentru sănătate", se arată în documentul publicat pe site-ul CEO.

 

Cât despre despăduriri, conducerea companiei susţine că a redat sute de hectare circuitului silvic şi agricol.

 

"Reprezentanţii Greenpeace „sunt de părere că activitatea minieră distruge permanent pădurea – presupune scoaterea definitivă din circuitul silvic”.

Nu pot fi considerate scoateri definitive din circuitul silvic atât timp cât CE Oltenia derulează permanent activităţi de reconstrucţie ecologică prin redarea în circuitul silvic sau agricol a terenurilor libere de sarcini tehnologice. CE Oltenia a redat în circuitul silvic şi agricol 575 ha, prin lucrări de amenajare, modelare şi refertilizare a solului şi prin plantaţii de grâu, salcâm sau Miscanthus.

În schimb, pentru fiecare generator instalat într-o zonă împădurită trebuie defrişaţi între 16.000 şi 24.000 de metri pătraţi de pădure.

Inclusiv panourile solare poluează atmosfera încă înainte de utilizarea lor propriu-zisă, pentru că în procesul lor de producere se emană cantităţi uriaşe de CO2, iar din momentul în care sunt montate şi sunt în stare de funcţionare, un metru pătrat de panouri solare eliberează în atmosferă până la 314 kg CO2/an.

Producerea panourilor solare înseamnă consumarea unei cantităţi foarte mari de silicon, iar pentru curăţarea reactoarelor din producţia siliconului este folosit un gaz numit hexafluorida de sulfură, considerat cel mai periculos gaz cu efect de seră (1 tonă de hexafluorida de sulfură are un efect de seră echivalent cu 25.000 de tone de dioxid de carbon).

Spre deosebire de toţi ceilalţi producători de energie (atât din surse regenerabile, cât şi pe bază de cărbune care nu au realizat niciun fel de investiţii pentru reducerea poluării şi nici nu deţin autorizaţiile de mediu necesare funcţionării), CE Oltenia a investit sute de milioane de euro în instalaţii care încadrează impactul asupra mediului în limitele impuse de legislaţia actuală şi pentru redări în circuitul silvic şi agricol a suprafeţelor afectate de exploatările miniere", se mai arată în comunicatul de presă citat.

În acelaşi document, reprezentanţii CEO afirmă că societatea este "în permanenţă ţinta atacurilor ONG-urilor care au ca scop desfiinţarea energiei produse pe bază de cărbune".

Totodată, aceştia arată că au invitat reprezentanţii Greenpeace şi Bankwatch la o şedinţă de prezentare a tuturor autorizaţiilor de mediu şi a eforturilor depuse pentru implementarea proiectelor de mediu, dar, că " în urma discuţiilor purtate, aceştia şi-au exprimat dezinteresul total faţă de realizările companiei, cu convingerea că energia pe bază de cărbune nu trebuie să mai existe, fără a avea o argumentaţie în acest sens".

 

 

sursa foto: adevarul.ro

Politica