vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

ETICHETĂ ȘI BUNE MANIERE: La picnic ori la grătar, în natură

Pentru ca aceste ieșiri să fie plăcute dar în același timp civilizate trebuie respectate anumite reguli de bună cuviință. Multe persoane aleg să meargă la pădure, unde își instalează mobilierul stil camping — măsuță și scaune pliante — și aduc cu ei hrană rezistentă la căldură sau depozitată în genți frigorifice. 

Dacă sunteți în grup mai mare, încercați să găsiți un loc mai izolat, pentru că aglomerările de grupuri pot deranja de multe ori, mai ales dacă ''vecinii'' veniți la picnic țin morțiș să asculte și muzică al cărei volum crește direct proporțional cu numărul berilor băute. Unii chiar vin cu pachete întregi de carne, mititei, cârnați și alte produse pe care le pregătesc la grătar. 

De obicei la picnic se merge cu sandvișuri gata pregătite, cu salate pregătire și asezonate, cu fructe, cu dulciuri uscate, fără cremă, în general cu toate produsele gata preparate, transportate în recipiente sigure, iar plăcerea constă în a mânca la iarbă verde. Se pot folosi tacâmuri și veselă de unică folosință, care la final vor fi strânse într-un sac, împreună cu alte resturi sau recipiente goale, pe care le veți duce la gunoi. Dacă nu există coș de gunoi în locul ales, le veți pune în portbagajul mașinii și le veți arunca la tomberonul de acasă. Nu este permis să le lăsați acolo. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

După masă, unii se pot relaxa jucând badminton, volei, șah, alții pot face mici drumeții, iar alții pot alege să citească liniștiți, pe un șezlong, la umbră. 
Nu este politicos să faceți plajă lângă un drum public. 

Pentru amatorii de grătar la pădure, există reguli mai stricte, în sensul că nu se poate face focul oriunde, iar panourile de avertizare în acest sens nu trebuie ignorate. Dacă au fost aduse provizii serioase de apă sau bere, vor fi păstrate în geanta frigorifică sau într-un recipient mare cu gheață (la majoritatea benzinăriilor există pungi cu gheață), nu e politicos să lăsați baxurile în cel mai apropiat pârâu, oricât de rece ar fi apa acestuia. 

Dacă ați făcut grătar, nu veți pleca până nu vă veți asigura că jarul s-a stins și nu e niciun pericol să se reaprindă focul. Cel mai sigur e să-l stingeți cu apă. 
Ținuta la ieșirile în natură va fi sport, lejeră. Pantalonii scurți sau trei sferturi și un tricou sau top din bumbac sunt cele mai potrivite. Încălțămintea va fi tot sport, dar e de preferat încălțămintea închisă în locul șlapilor, pentru a vă proteja de posibile înțepături ale insectelor. Preventiv, vă puteți aplica pe piele, la plecare, o soluție împotriva insectelor. 

Nu veți instala cortul dacă locul nu este pentru campare. Dacă ați luat cu dumneavoastră la iarbă verde și cățelul, supravegheați-l. În primul rând pentru a-l proteja, în al doilea rând pentru a nu-i deranja pe ceilalți. În cazul în care sunteți însoțiți de copii, nu-i lăsați nesupravegheați în pădure, se pot rătăci sau accidenta. 
Și nu uitați că în ultima vreme există reguli foarte stricte pentru acest gen de excursii la iarbă verde, iar nerespectarea acestora se pedepsește cu amendă. Protejați spațiile verzi, pentru a vă putea bucura de ele. 

AGERPRES

Politica