vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cel mai consumat drog din Europa, canabisul

Canabisul este cel mai consumat drog din Europa, aproximativ 19,3 milioane de adulți spun că au consumat acest drog în ultimul an. Potrovot unui studiu însă, consumul de heroină este în scădere.

Potrivit Agenţiei Naţionale Antidrog, EMCDDA şi Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) au lansat rapoartele privind situaţia drogurilor la nivel UE, respectiv la nivel mondial. Raportul EMCDDA relevă faptul că heroina este în declin, dar evoluţiile pieţei necesită o monitorizare atentă, potrivit Mediafax.

"Problemele legate de heroină reprezintă, în continuare, o mare parte din costurile sociale şi de sănătate legate de droguri din Europa, dar tendinţele recente în domeniu au fost «relativ pozitive»", se arată în raportul EMCDDA, specialiştii observând o "stagnare generală a cererii pentru acest drog".

Policlinica Buna Vestire Craiova

Conform raportului, numărul persoanelor care apelează pentru prima dată la un tratament specializat pentru probleme generate de consumul de heroină a scăzut de la 59.000 în 2007 la 23.000 în 2013 şi se estimează că mai mult de jumătate din cei 1,3 milioane de consumatori problematici din Europa se află sub tratament de substituţie pentru opioide.

Iniţiatorii raportului au remarcat modificări la nivelul traficului de heroină în Europa. Astfel, în timp ce "ruta balcanică" tradiţională continuă să fie importantă, există semne că "ruta sudică" câştigă teren.

În prezent, dependenţa de opioide este de multe ori o afecţiune cronică, iar furnizarea de tratament adecvat şi de îngrijire pentru consumatorii de opioide pe termen lung reprezintă o provocare tot mai mare pentru serviciile sociale şi de tratament ale dependenţei de droguri. Raportul arată că media de vârstă a celor care sunt admişi la tratament pentru probleme generate de consumul de opioide este în creştere, vârsta medie crescând cu cinci ani între 2006 şi 2013.

"Un număr semnificativ de consumatori de opioide din Europa cu un istoric de consum de droguri multiple pe termen lung au între 40 şi 50 de ani. Sunt necesare orientări clinice care să ţină seama de evoluţia demografică a consumatorilor problematici de opioide din Europa", se precizează în raport.

Autorii raportului atrag atenţia asupra consumului de canabis, care rămâne drogul ilegal cel mai consumat în Europa, cu o cifră estimată la 19,3 milioane de persoane, cu vârste între 15 şi 64 de ani, care raportează că au consumat acest drog în ultimul an, din care 14,6 milioane sunt adulţi tineri (15-34 de ani).

"Se estimează că în jur de unu la sută din toţi adulţii consumă drogul zilnic sau aproape zilnic", potrivit raportului.

Specialiştii mai notează că Europa se confruntă cu o piaţă aglomerată a stimulentelor, unde cocaina, amfetaminele, ecstasy şi un număr tot mai mare de droguri sintetice vizează grupuri similare de consumatori.

"Cocaina rămâne cel mai consumat drog stimulent ilegal din Europa, deşi majoritatea consumatorilor se află în doar câteva ţări din vestul UE. În jur de 3,4 milioane de adulţi (15-64 ani) au consumat cocaină în ultimul an, dintre aceştia 2,3 milioane fiind adulţi tineri (15-34 ani). Doar câteva ţări raportează o prevalenţă de peste trei la sută a consumului de cocaină în anul precedent în rândul adulţilor tineri. Conform celor mai recente date, se pot observa scăderi ale consumului de cocaină", potrivit raportului EMCDDA.

În document se mai arată că studii şi sondaje noi au început să evidenţieze utilizarea de "droguri noi" (SNPP) în nouă ţări, dar în majoritatea ţărilor din UE, prevalenţa consumului acestor substanţe pare a fi scăzută.

"Internetul joacă un rol tot mai mare în aprovizionarea şi comercializarea drogurilor în rândul europenilor, atât SNPP, cât şi drogurile cunoscute fiind oferite spre vânzare online. Utilizarea «web-ului de suprafaţă», accesibil prin intermediul motoarelor de căutare comune, pentru vânzarea de SNPP a fost atent urmărită în ultimii zece ani, prin monitorizarea EMCDDA identificându-se aproximativ 650 de site-uri care vând «droguri legale» europenilor. O evoluţie problematică a pieţei online este vânzarea de droguri ilegale pe «pieţele criptate» sau pieţele online de pe «web-ul de adâncime» (accesibile prin intermediul unui software de criptare). Acestea permit schimbul de bunuri şi servicii între părţi în mod anonim", se mai arată în raport.

Conform raportului UNODC, la nivel mondial, consumul de droguri rămâne stabil, accesul la tratament al consumatorilor de droguri fiind încă scăzut. Astfel, se estimează că 246 milioane de persoane (puţin peste cinci la sută din cei cu vârsta între 15-64 ani din întreaga lume – ceea ce înseamnă una din 20 persoane cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 ani) au consumat droguri ilicite în 2013.

Comparativ cu anul precedent, aceasta reprezintă o creştere cu trei milioane de persoane a populaţiei de consumatori de droguri, dar, compensând cu creşterea populaţiei mondiale, şi se poate spune că prevalenţa consumului de droguri ilicite la nivel mondial a rămas stabilă.

Numărul anual de decese asociate consumului de droguri a rămas relativ neschimbat, raportat la cel estimat în 2013, de 187.100.

Numărul persoanelor care necesită tratament pentru consumul de stimulenţi de tip amfetaminic (ATS) este, de asemenea, în creştere la nivel mondial, iar consumul de opiacee rămâne stabil faţă de anul anterior.

"În schimb, culturile globale de mac opiaceu au atins în 2014 cel mai ridicat nivel de la sfârşitul anului 1930. Totodată, producţia globală de opiu s-a ridicat la 7.554 tone în 2014, ceea ce reprezintă al doilea cel mai înalt nivel înregistrat în ultimii 30 de ani, în timp ce, capturile globale de opiu, heroină şi morfină au scăzut cu 6,4 la sută în 2013, faţă de 2012", se arată în raportul UNODC.

Specialiştii au mai semnalat faptul că numărul tot mai mare de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive disponibile la nivel mondial arată că piaţa drogurilor sintetice se diversifică tot mai mult.

Politica