duminică, mai 19, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Altă faţă a Gorjului, prin bani europeni

Cinci localităţi din Gorj s-au dezvoltat în ultimii ani datorită investiţiilor realizate cu fonduri europene, şcoli, spitale şi pensiuni turistice fiind renovate sau construite în ultimii şase ani

 

Cele mai reprezentative investiţii realizate în judeţul Gorj, prin Programul Operaţional Regional (POR), de către Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, au fost vizitate, săptămâna trecută, de reprezentanţi ai presei regionale. Scopul principal al acestei vizite a fost promovarea rezultatelor concrete ale acestor  investiţii şi cunoaşterea principalilor actori implicaţi în gestionarea şi implementarea acestor proiecte. Mai întâi, proiectele Regio derulate în judeţul Gorj au fost prezentate la sediul Consiliului Judeţean Gorj, într-o expunere  care a dezvăluit concluziile activităţii de monitorizare a modului în care au fost duse la bun sfârşit aceste investiţii cu impact pozitiv considerabil în zonă. În continuare, reprezentanţii mass-media şi ai Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia au vizitat obiective reprezentative din Târgu Jiu, Rânca, Motru, Turceni şi Ţânţăreni (Floreşti) care au fost realizate prin intermediul  unor proiecte derulate prin Programul Operaţional Regional, exerciţiul bugetar 2007 – 2013, şi care au dovedit deja că pot aduce beneficii semnificative comunităţilor cărora se adresează.

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Vest Oltenia a implementat pe parcursul ultimilor ani în judeţul Gorj proiecte de investiţii în valoare de peste 110 milioane euro, a anunţat într-o conferinţă de presă, şefa Departamentului Politici Regionale, Marilena Alecu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Aceasta a menţionat că proiectele reprezentative derulate de ADRSV Oltenia în Gorj sunt reabilitarea, modernizarea şi echiparea Policlinicii Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, înfiinţarea unui centru social multifuncţional şi a mai multor pensiuni turistice în Rânca, modernizarea a numeroase drumuri în municipiul Motru şi amenajarea ştrandului din oraş, realizarea campusului şcolar de la Turceni şi reabilitarea Şcolii Generale Floreşti.

“Programul Operaţional Regional 2007-2013 se apropie de sfârşit, sunt şi câteva proiecte puţin întârziate şi chiar în pericol de a nu se finaliza. În cadrul comitetului de monitorizare a fost emisă o instrucţiune, în luna septembrie, va fi pregătită lista proiectelor cu risc de nefinalizare până în decembrie 2015. În judeţul Gorj au fost finanţate 69 de proiecte în valoare de aproximativ 110 milioane euro, sumă nerambursabilă. Pot să vă spun că au fost şi 28 de proiecte pe domeniul micilor afaceri”, a spus Marilena Alecu.

 

Continuă investiţiile şi în anii viitori

 

La nivelul întregii regiuni au fost depuse 566 de proiecte în valoare de peste 750 milioane euro.

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a prezentat proiectele realizate în Programul Operaţional Regional 2007-2013.

“La nivelul judeţului Gorj am reuşit să accesăm fonduri în domeniul infrastructurii la nivelul oraşelor şi municipiilor în judeţul Gorj, în domeniul sănătăţii, al modernizării drumurilor judeţene, modernizări de şcoli, şi nu în ultimul rând, susţinerea mediului de afaceri prin măsura 4.1, a Programului Operaţional Regional 2007-2013. Vreau să subliniez că judeţul Gorj a fost primul din ţară care a semnat contract de modernizare a Drumurului de sub Munte, cunoscut sub această denumire, ce face legătura cu Hunedoara: Muşeteşti, Crasna, Novaci, Baia de Fier şi Polovraci. Măsura de modernizare a drumurilor a reprezentat un succes, peste 55 de milioane de euro, avem drumurile principale modernizate prin Programul Operaţional Regional”, a punctat Ion Călinoiu.

Acesta a prezentat şi o serie a obiectivelor pentru următorul exerciţiu al Programului Operaţional Regional, pentru perioada 2014-2020.

“Avem proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii, pentru o axă importantă de dezvoltare a judeţului Gorj pe componenta mediului rural, pe învăţământ, şi ţinta proiectului, crearea de locuri de muncă. Sunt patru drumuri judeţene care trebuie să facă legătura cu întocmai condiţiilor Programul Operaţional Regional între judeţe şi, astfel, avem proiecte cu studii de fezabilitate, aşa cum se solicită la depunerea pentru obţinerea contractelor de finanţare”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

 

Modernizări şi în Motru, Turceni şi Ţânţăreni

 

După conferinţa de presă de la Prefectura Gorj, la care au participat şi o serie de primari din judeţ, care au colaborat strâns cu ADRSV Oltenia, jurnaliştii şi reprezentanţii Agenţiei au vizitat şantierul de la Spitalul Judeţean Târgu Jiu.

Delegaţia a fost întâmpinată de directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă, Tiberiu Tătaru, de directorul tehnic al unităţii medicale, dar şi de responsabilii şantierului deschis în incinta unităţii medicale. Toţi au declarat că lucrările privind ambulatoriul spitalului sunt în grafic, valoarea proiectului fiind de peste 16 milioane de lei. Zona reabilitată, modernizată şi echipată de la SJU Târgu Jiu, aflată încă în fază de construcţie, va fi de 7.715 mp.

 

Reprezentanţii ADRSV Oltenia au însoţit jurnaliştii la alte două proiecte aflate sub monitorizarea instituţiei. Este vorba despre Centrul integrat de servicii sociale al Primăriei Târgu Jiu, numit “Iasomia”, care are în îngrijire 40 de beneficiari, copii din familii cu risc social, atâta fiind şi capacitatea acestuia, şi despre Centrul Multifuncţional din municipiu, beneficiarul fiind Arhiepiscopia Craiovei. La acest ultim proiect, ca şi la celălalt de altfel, vizitatorii au fost încântaţi de calitatea personalului şi de vioiciunea micilor beneficiari, care au astfel condiţii ideale în Târgu Jiu pentru a-şi face temele, a se juca şi a servi masa.

Următoarele obiective vizitate au fost două pensiuni din zona Novaci, mai exact din staţiunea montană Rânca.

Pensiunea realizată de SC Glossa Internaţional Center SRL, fiind de trei margarete, care deţine patru camere şi două apartamente.

Pensiunea a fost realizată de la zero, beneficiarii locuind în capitală, ea fiind dotată la înalte standarde şi agreată deja de cei care i-au trecut pragul. Pensiunea a avut la bază un proiect cu o valoare de peste 1 milion de lei, beneficiarul având un sfert din contribuţie.

A doua pensiune vizitată aparţine firmei Popeci Alpina SRL. Are patru margarete, dotări şi standarde înalte, interioarele fiind realizate după un design italian. Clienţii pensiunii s-au bucurat de servicii de cazare de înaltă calitate, dotări moderne şi servicii auxiliare de relaxare, aici intrând sauna şi sala de fitness. Bucătăria a fost lăsată, de asemenea, pe mâna unui bucătar italian, preparatele fiind astfel deosebite. Valoarea totală a proiectului a depăşit trei milioane de lei.

În oraşul Motru, proiectele finanţate fiind la reţeaua stradală a municipiului şi la ştrandul recent inaugurat. Reabilitarea zonei urbane din Motru a beneficiat de un proiect cu o valoare totală de peste două milioane de lei, în timp ce ştrandul de aproape trei milioane şi jumătate.

Pe proiect s-a amenajat şi zona de agrement a ştrandului din Motru, ce a costat peste 5 milioane de lei, dar s-au modernizat şi reţelele stradale din zona L-urilor şi M-urilor din localitate.

Ultimele proiecte văzute au fost campusul de 30 de milioane de lei de la Turceni şi Școala Generală din Floreşti care s-a modernizat şi extins pe un proiect cu o valoare totală de peste 2 milioane şi jumătate de lei.

 

 

 

spot_img
spot_img

Politica