sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cu Ponta înainte, de „fală” în lume

Pentru prima dată în România s-a cerut începerea urmării penale a unui premier în funcție, iar parlamentarii au fost chemați să se pronunțe asupra acestui fapt.

Victor Ponta, suspect de mai multe infracțiuni, s-a prezentat, marți, în fața colegilor din Camera Deputaților care s-au pronunțat asupra solicitării DNA cu privire la urmărirea penală a premierului pentru conflict de interese.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins, luni, cu 18 voturi "împotrivă", 7 "pentru" şi o abţinere, solicitarea DNA Raportul Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor a fost dezbătut, marţi, în şedinţa de plen a Camerei. Din totalul de 387 de deputaţi, la şedinţa de marţi au fost prezenţi 351. 231 de deputați au votat pentru "proiectul de hotărâre privind respingerea cererii de începere a urmăririi penale" a lui Victor Ponta , iar 120 de voturi au fost "împotrivă".

Policlinica Buna Vestire Craiova

Întrucât s-a întrunit majoritatea simplă, decizia Camerei Deputaţilor a fost de respingere a începerii urmăririi penale pentru şeful Guvernului.

 

Iohannis regretă

În urma votului din plenul Camerei Deputaţilor, preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut din nou demisia premierului Victor Ponta.

„Îmi mențin punctul de vedere conform căruia Parlamentul nu ar trebui să obstrucționeze actul de justiție. Regret faptul că astăzi coaliția de guvernare a impus o decizie în sens contrar. Regret, totodată, faptul că Parlamentul s-a transformat într-un scut de protecție pentru persoana Victor Ponta, bănuită de fapte penale.
Este o dovadă de maximă iresponsabilitate și de sfidare la adresa cetățenilor faptul că parlamentarii ce alcătuiesc majoritatea împiedică justiția să-și facă datoria, sunt dispuși să distrugă instituția Parlamentului, așa cum ar trebui ea să funcționeze într-un stat de drept, și să afecteze imaginea României pentru a salva politic o singură persoană. 
Majoritatea parlamentară refuză să accepte semnalul dat de cetățeni, care a fost unul foarte clar: stop corupției, politică făcută cu integritate și responsabilitate. În continuare consider că soluția pentru ieșirea din actuala situație este demisia domnului Victor Ponta din funcția de prim-ministru”, a afirmat Iohannis, potrivit unui comunicat de presă transmis de Administrația Prezidențială.

 

Liderul deputaţilor liberali, Ludovic Orban, a declarat că PNL caută "temeiuri solide" pentru a putea ataca decizia în cazul lui Victor Ponta la Curtea Constituţională.

"Evident că investigăm temeiuri solide pentru a putea ataca hotărârea la Curtea Constituțională și, dacă vom găsi aceste temeiuri, vom ataca la Curtea Constituțională această hotărâre. Indiferent de decizia CCR în această speță, din păcate astăzi PSD și majoritatea guvernamentală au arătat că nu le pasă de România, că nu le pasă de imaginea României, că nu vor ca în România justiția, dreptatea să fie înfăptuite de puterea judecătorească și încearcă să facă zid pentru apărarea tuturor celor cercetați pentru fapte de corupție", a afirmat Orban, la Palatul Parlamentului.

 

Politicienii sunt mai presus de lege și invincibili”

Europarlamentarul Monica Macovei spune că PSD a băgat Camera Deputaților în grupul infracțional organizat.

''Deputații au blocat justiția pentru ca un prim-ministru în funcție să nu fie anchetat pentru fapte de corupție, dând astfel cel mai puternic semnal că politicienii sunt mai presus de lege și invincibili. Respingerea cererii DNA arată că nici Ponta, și nici deputații care îl apără nu cred că Ponta este nevinovat. Dacă ar fi nevinovat, chiar el ar fi cerut deputaților să aprobe prin vot cererea DNA. Pentru Ponta și PSD, justiția egală pentru toți este doar un slogan electoral, terfelit în noroiul intereselor unui grup infracțional organizat'', afirmă fostul ministru al Justiției într-o declarație transmisă marți AGERPRES.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat pentru un site maghiar că era mai bine dacă premierul Victor Ponta ar fi renunţat acum la guvernare, pentru că oricum se va ajunge acolo.

"Premierul va ajunge, mai devreme sau mai târziu, în situaţia în care va trebui să termine cu guvernarea, cu daune mult mai mari pentru ţară, decât dacă ar face-o acum. Ar fi fost mai bine dacă ar fi renunţat acum la guvernare, dar decizia este una personală", a declarat Kelemen pentru portalul maghiar "Maszol.ro".

 

PSD: Guvernul are susținerea Parlamentului și a electoratului

Pesediștii au avut mai multe declarații de susținere a lui Ponta și prin care au atacat justiția susținând că face jocuri politice, aruncând pisica în curtea PNL.

"PNL trebuie să înțeleagă, fie și în ultimul ceas, că impotența lor politică nu poate fi suplinită cu instrumente ce nu au legătură cu viața politică. Cele două planuri trebuie separate… Domnul Orban a declarat că, dacă Victor Ponta este trimis în judecată, va fi suspendat de președinte. Nimic mai fals! Decizia CCR se referă clar și la acest aspect: doar Camera Deputaților, din care face parte Victor Ponta, poate decide suspendarea, nu altcineva! Îl invit pe domnul Orban să consulte cazul Fenechiu, când Traian Băsescu nu a putut trece peste Camera Deputaților", a declarat Gabriela Firea, purtătorul de cuvânt al PSD.

"Reacțiile agresive ale Opoziției confirmă faptul că cei din PNL nu au înțeles nimic din ceea ce înseamnă democrație și Constituție. PNL încurajează ideea, nedemocratică, conform căreia un Guvern trebuie schimbat prin mijloace din afara politicii. Guvernul are susținerea Parlamentului și a electoratului și aceștia sunt singurii factori de care ar trebui să depindă un executiv, într-o democrație", a precizat și Rovana Plumb, într-un comunicat remis, marți, AGERPRES

 

Ambasade: Toți oamenii sunt egali în fața legii

Așa cum era de așteptat, ambasadele au reacționt la votul din Camera Deputaților. Olanda susține că ”evoluţiile recente din Parlament pun în lumină probleme mai largi legate de atitudinile faţă de justiţie şi corupţie din România”.

”După cum am mai declarat, Olanda crede cu tărie că toţi oamenii sunt egali în faţa legii. Evoluţiile recente din Parlament pun în lumină probleme mai largi legate de atitudinile faţă de justitie şi corupţie din Romania. Această preocupare a fost evidenţiată în prima parte a anului prin raportul MCV al Comisiei Europene. Dăm o importanţă foarte mare recomandărilor din raportul MCV. Avem încredere că România şi toate instituţiile sale le iau în considerare”, transmite Ambasada Olandei într-un comunicat de presă, mesajul fiind, postat, de altfel, şi pe pagina de Facebook a ambasadei, a informat Mediafax.

Un mesaj similar a avut și Ambasada Statelor Unite ale Americii

”Aşa cum am spus anterior, nu comentăm cazuri individuale. Orice acuzaţii de încălcare a legii de către demnitari guvernamentali trebuie cercetate pe deplin şi fără interferenţe, iar legea trebuie să se aplice în mod egal în cazul tuturor. Instituţiile judiciare şi cele ale statului de drept trebuie să îşi poată desfăşura activitatea complet independent şi trebuie să se respecte întru totul atât legislaţia românească, cât şi principiul unui proces echitabil”, se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de către Ambasada SUA. Întrebat cum comentează declarațiile transmise de Ambasada SUA, Ponta a zis scurt că e corect ce s-a spus.

Guvernul Marii Britanii recunoaşte importanţa luptei împotriva corupţiei în România şi necesitatea ca instituţiile sistemului judiciar să poată acţiona cu imparţialitate şi în spiritul unei independenţe depline”, se arată într-un comunicat remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX, de Ambasada Marii Britanii.

Ambasada Marii Britanii a mai reamintit că acest principiu este menţionat şi în rapoartele Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei.

Victor Ponta a declarat pentru presa străină că "nimic nu obstrucţionează continuarea anchetei pentru ca, în primul rând, procurorul să poată stabili dacă suspiciunile care mă vizează se confirmă sau nu".

"Vreau să mă prezint în faţa procurorului, să-mi prezint punctul de vedere (…), este în interesul meu să merg înainte şi sunt convins că acest caz va fi clarificat", a continuat Ponta.

Reamintim că, pe 5 iunie, procurorii DNA au anunțat că s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de Victor Ponta în dosarul Turceni-Rovinari. Premierul este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, spălarea banilor, infracțiuni ce ar fi fost comise în perioada în care era avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”. Pentru aceste acuzații, dosarul merge mai departe.
De asemenea, în aceeași cauză, procurorii au constatat că se impune continuarea urmăririi penale față de Ponta Victor-Viorel și sub aspectul săvârșirii a  trei infracțiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată (două acte materiale)  fapte aflate în legătură cu funcția sa de prim-ministru al României, după ce l-a desemnat pe Șova ministru. Colegii l-au salvat însă, așa că Ponta rămâne cu imunitatea parlamentară.

sursa foto: europafm.ro

Politica