duminică, mai 5, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

România are 4 milioane de copii. La mulţi ani lor!

Aproape patru milioane de copii din România sunt sărbătoriţi astăzi. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, numărul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani, care, la 1 ianuarie 2015, aveau domiciliul în România, a fost de peste 3,999 milioane,. Din păcate, cifra este în scădere cu 38.600 comparativ cu anul anterior.

În anul 2014, s-au născut 1,853 milioane de copii, cea mai ridicată rată a natalității, înregistrată în anul 2014, a fiind în regiunea Centru (9,1 născuți vii la 1.000 de locuitori, iar cea mai scăzută în regiunea Sud-Vest Oltenia (7,3 născuți vii la 1000 locuitori).

Copiii României sunt sărbătoriţi astăzi alături de cei din alte aproximativ 50 de ţări.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sărbătorirea unei zile dedicate copilului a fost propusă în 1925, la Conferința mondială pentru bunăstarea copiilor de la Geneva. Decizia instituirii unei zile pentru protecția copiilor a fost adoptată de Federația Democratică Internațională a Femeilor, în cadrul unei sesiuni speciale din noiembrie 1949, desfășurată la Moscova.
La 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluția nr. 836 pentru a proclama o Zi mondială a copilului. Pornind de la convingerea că trebuie acordată o atenție deosebită copiilor, care reprezintă generația de mâine, Adunarea a recomandat, cu acest prilej, ca începând din 1956, în toate țările să fie instituită o Zi mondială a copilului, pentru ca ea să fie marcată "ca o zi a fraternității și înțelegerii între copiii de pretutindeni, a activităților dedicate promovării idealurilor și obiectivelor Cartei și bunăstării copiilor din toată lumea, pentru întărirea și lărgirea eforturilor pe care Națiunile Unite le fac în favoarea copiilor din întreaga lume", potrivit www.un.org, citat de AGERPRES.

Rezoluția recomanda guvernelor statelor membre să instituie o astfel de zi, la data pe care o considerau de cuviință, deci nu neapărat 1 iunie, dată la care este sărbătorită în România. Organizația Națiunilor Unite marchează această zi la 20 noiembrie, data la care au fost adoptate Declarația Drepturilor Copilului în 1959 și Convenția asupra Drepturilor Copilului, în 1989, mai arată sursa citată.

În România, Ziua internațională a copilului este marcată printr-o serie de evenimente speciale, care încep cu câteva zile înainte și continuă și după 1 iunie.

 

Azi sunt sărbătoriţi şi părinţii

 

Astăzi este şi Ziua Mondială a Părinţilor. Această zi a fost proclamată în 2012 de Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția 66/292, pentru a le arăta părinților din întreaga lume respectul cuvenit. Celebrată la nivel mondial, ziua dedicată părinților reprezintă o oportunitate pentru exprimarea prețuirii deosebite față de toți părinții de pe întreaga planetă, pentru angajamentul lor dezinteresat față de copii și pentru sacrificiul acestora, pe tot parcursul vieții, pentru cultivarea acestei relații, se subliniază în rezoluția menționată de AGERPRES.

 

Politica