duminică, mai 5, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Baschetul craiovean străluceşte prin studenţi

Studenţii craioveni au dovedit încă odată că atunci când vine vorba de sport, performanţa nu lipseşte. Acum, cursanţii Universităţii din Craiovau au fost cei mai buni la baschet. Echipa masculină a centrului universitar din Bănie a obţinut pentru prima dată în istorie titlul naţional la competiţia rezervată universităţilor din ţară, după o evoluţie remarcabilă la turneul final de la Piteşti, susţinut în perioada 22-24 mai. Echipa craioveană a încheiat competiţia fără nicio înfrângere, trecând în faza grupelor de Universitatea din Ploieşti(93-73), Universitatea Politehnică din Bucureşti(67-48) şi Universitatea din Sibiu(79-60). În finală, craiovenii au dat piept cu formaţia gazdă a turneului, cea a Universităţii din Piteşti, care era şi favorită, fiind campioana en-titre. Se pare că acest lucru a fost doar pe hârtie şi, probabil, în concepţia celor din Piteşti, căci pe teren lucrurile au stat cu totul altfel. Unde a contat, craiovenii şi-au arătat calităţile şi ambiţia de olteni, impunându-se convingător în faţa piteştenilor, scor 77-58. Din componenţa lotului, au făcut parte zece studenţi, opt de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Alexandru Vlăsceanu(anul I – master, EFS), Cătălin Petrişor(anul I – master, EFS), Andrei Damian(anul II – EFS), Iulian Corneanu(anul I – master, EFS), Cristian Corneanu(anul I – master, EFS), Nenad Ristic(anul II – EFS), Nikola Gavrilovic(anul II – EFS), Maric Nikola(anul III – kinetoterapie), unul de la Facultatea de Mecanică, Bojan Ristic(anul II) şi altul de la Facultatea de Matematică, Milan Dragovic(anul I). Echipa a fost coordonată de lect.univ.dr Roberta Gheţa, de la FEFS Craiova, împreună cu o studentă masterandă a aceleiaşi facultăţi, Anca Niţulescu. Datorită acestei performanţe, studenţii craioveni au obţinut calificarea la Campionatul European Universitar din Slovenia, ce se va desfăşura în acest an. „Este o performanţă extraordinară, neaşteptată, şi din prisma faptului că ne-am organizat puţin mai târziu anul acesta, băieţii au pornit un pic mai târziu treaba, o parte din ei fiind angrenaţi în competiţii naţionale, lucru ce s-a văzut pe teren. Au avut o comportare exemplară. Acum urmează Campionatul European pentru Universităţi, care angrenează un număr mare de sportivi, unde sperăm să facem o figură frumoasă. Le mulţumesc băieţilor pentru determinarea pe care au avut-o şi dorinţa de a câştiga, îi mulţumesc domnului decan al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport pentru sprijinul pe care ni l-a acordat, de asemenea şi conducerii Universităţii din Craiova.”, a declarat lect.univ.dr. Roberta Gheţa.

Echipa s-a format cu câteva zile înainte de turneu

Deşi la prima vedere, pare o echipă formată cu mult timp în urmă, nu este deloc aşa. Actualul format al echipei este unul tânăr, proaspăt, conturat cu puţin timp înainte de competiţia de la Piteşti. Totuşi, acest lucru nu i-a împiedicat pe studenţi să se înţeleagă foarte bine pe parchet, dar şi în afara lui, şi să formeze o echipă în adevăratul sens al cuvântului. De menţionat este că lotul a cuprins şi cinci sârbi care studiază în Craiova, dar şi foşti sau actuali componenţi ai lotului de baschet masculin a SCM „U” Craiova, cum ar fi Cătălin Petrişor, Andrei Damian, Alex Vlăsceanu, Iulian Corneanu sau Cristi Corneanu, ultimul fiind singurul jucător craiovean al echipei din Liga Naţională din Bănie în acest sezon, iar acum aşteaptă să vadă dacă va rămâne aici, jucători care au contribuit mult cu experienţa lor dobândită de-a lungul carierei profesioniste de până acum. „Pentru mine această medalie de aur la Universitare înseamnă enorm de mult, pentru că de la vârsta de 16 ani nu am mai luat niciun campionat până acum şi îmi doream extraordinar de mult acest lucru. A fost greu, nu ne-am antrenat nici mult timp împreună, şi noi la echipă am întrerupt antrenamentele în urmă cu o lună, pentru că s-a terminat sezonul. Fratele meu a venit cu câteva zile înainte de competiţie acasă şi Cătălin Petrişor a venit direct la Piteşti. Jucătorii sârbi ne-au ajutat foarte mult la acest turneu, sunt foarte sufletişti, chiar dacă nu au practicat baschetul la un nivel profesionist, s-au descurcat foarte bine. Deşi am câştigat finala la o diferenţă mare, meciul a fost greu, câştigat numai de titulari, nu ne-am permis să băgăm şi rezervele. Meciurile pe care le-am jucat la SCM Craiova, atât în Ligă cât şi în Divizia A, în acest sezon m-au ţinut în formă, acum rămâne de văzut dacă voi continua aici. ”, a declarat Cristi Corneanu. „A fost greu la Piteşti, pentru că au fost echipe foarte bune, dar noi ne-am înţeles foarte bine şi am jucat la capacitate maximă, să facem ceva pentru Universitatea din Craiova. Eu şi anul trecut, împreună cu fratele meu, am jucat pentru echipa Universităţii, anul acesta au venit mai mulţi sârbi. Am reuşit să facem câteva antrenamente împreună cu echipa şi a fost bine. Noi am jucat baschet în Serbia, iubim acest sport.”, a spus şi Bojan Ristic. „A fost un turneu foarte frumos, toată echipa a muncit mult, a fost şi greu, mai ales în finală, dar am trecut peste asta şi am reuşti să câştigăm. Ne-am înţeles foarte bine şi cu sârbii, noi am mai jucat împreună anul trecut, când am pierdut la un punct locul spre finala mare şi anul ăsta ne-am pus ambiţia să câştigăm.”, a afirmat Alex Vlăsceanu, component al lotului SCM-U Craiova în Dizivia A.

Policlinica Buna Vestire Craiova

MVP-ul competiţiei a venit tot de la Craiova

Cel mai bun jucător al turneului a fost desemnat Iulian Corneanu, care este la prima participare în „tricoul” Universităţii din Craiova, dar practică baschetul la un nivel profesionist. El a jucat în Liga Naţională la echipe precum SCM U Craiova, BCM U Piteşti, CSŞ Giurgiu sau Ştiinţa Bucureşti, echipă unde evoluează şi acum, dar în Divizia A. „Competiţia a fost destul de grea, ne aşteptam la formaţii grele, care s-au pregătit pentru acest campionat, au venit cu scheme tactice. A fost un weekend destul de greu pentru noi, dar am reuşit să câştigăm. Piteştiul a avut patru jucători ce evoluează în Divizia A, aşa că nu ne-a fost uşor. Noi nu am avut mult timp să ne pregătim împreună, am susţinut câteva antrenamente, dar am compensat cu faptul că ne-am înţeles între noi repede şi bine. Despre titlul de MVP pot să spun că mă simt încântat, este o bucurie pentru mine că am reuşit să fac meciuri bune la Piteşti şi am fost apreciat, dar mai important este faptul că am câştigat titlul naţional cu echipa. Sperăm să avem un rezultat bun şi în Slovenia, la Campionatul European.”, a declarat Iulian Corneanu.

Conducerea FEFS Craiova, încântată de performanţele din această primăvară

Majoritatea studenţilor care au performanţe la campionatele naţionale universitare pentru centrul din Craiova sunt de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, iar acest lucru se datorează numărului mare de sportivi de performanţă care aleg să studieze aici. „E o performanţă cu care ne mândrim, a fost o primăvară prodigioasă, cu rezultate extraordinare pentru studenţii noştri din facultate şi o parte din ei care reprezintă şi alte facultăţi ale Universităţii din Craiova. Am început cu karatele, unde au obţinut rezultate foarte bune, au urmat campionatele naţionale universitare de atletism, unde majoritatea s-au situat pe podium, dar performanţa cea mai importantă şi cea mai valoroasă este cea obţinută de echipa de baschet. Vreau să îi felicit pe băieţi pentru performanţa lor şi vreau să menţionez că sunt printre cei mai buni studenţi şi la carte, pe care îi are facultatea noastră. Ne mândrim cu ce au realizat şi sper să aibă un rezultat bun şi în Slovenia. Este adevărat, reuşim să atragem sportivi de performanţă la facultatea noastră, sunt peste 12 sportivi care vor participa în acest an la Campionatele Mondiale Universitare, dintre are şapte la tenis de masă, ei fiind şi componenţi ai echipei naţionale. Mai sunt şi handbalişti şi voleibalişti foarte buni care studiază la noi, avem sportivi cu care ne mândrim şi care ne fac cinste.”, a declarat decanul FEFS Craiova, prof.univ.dr. Marian Dragomir.

 

Politica