joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Pasiunea pentru apicultură aduce bani

Se spune ştiinţific faptul că dacă nu ar mai exista albine, în 4-5 ani ar dispărea şi omenirea. Aceasta este afirmaţia pe care a făcut-o Einstein şi cu care şi domnul Mihai, un apicultor de prin împrejurimile Craiovei, este de acord. „Albinele fac polenizarea plantelor în proporţie de 90%”, ne povesteşte apicultorul. Diferite scenarii referitoare la viaţa oamenilor fără albine s-au făcut de-a lungul timpului, concluzionându-se că micile insecte joacă un rol foarte important în menţinerea vieţii pe Pământ.

Despre albine, apicultură, producţie de miere şi cum poate deveni creşterea albinelor o afacere a povestit domnul Mihai, într-o discuţie cu reporterii de la „Jurnalul Olteniei.” Acesta spune că „trăieşte” prin albine şi că avem multe de învăţat de la ele. Ne spune că pasiunea pentru albine o are de mic, deoarece tatăl său a avut stupi. Cu umor ne povesteşte şi cum a început să facă din pasiune o afacere, în urmă cu 3 ani, la insistenţele soţiei. De atunci, plecând de la un singur stup a reuşit să ajungă la 20, doar prin înmulţire. Chiar dacă în primii trei ani a fost nevoit să investească circa 1.000 euro, apicultorul mărturiseşte că anul acesta îşi va amortiza investiţia şi că va avea şi un profit.

“Pentru mine este un hobby. Pot să spun că trăiesc prin ele (n.r. albine). Când sunt acasă cu stupii nu trece o zi să nu mă uit la ele, să nu le analizez, să nu le studiez. Încă, avem foarte multe de învăţat de la albine: cât sunt de harnice, cât sunt de gospodine, cât de bine se organizează într-un stup, cât de curat îşi ţin stupul. Pasiunea pentru albine o am de mic. Tatăl meu a avut albine, iar eu m-am născut cu stupi în curte. Când dădea sirop la albine mă duceam pe lângă el şi îmi plăcea să privesc. Mă mai înţepa câte o albină, două, dar era plăcut să stau cu tata şi să mă uit. Când am început cu albinele nu m-am gândit la bani. Abia acum, după trei ani încep să mă gândesc la bani. Am început apicultura la insistenţele soţiei. Ea m-a îndemnat să cumpărăm un stup. Prima dată şi-a dorit să luăm câţiva stupi pentru noi, să avem propria producţie de miere pentru familie. I-am făcut plăcerea, am venit cu stupul acasă şi am început să mă ocup de el. În primul an, dintr-un stup, am făcut cinci. Dintr-o greşeală, în iarnă, mi-au murit doi şi am mai rămas cu trei. Al doilea an, din trei am făcut opt, iar din opt am făcut 16. În momentul de faţă, încă, îi înmulţesc. Am 20 de stupi şi vreau să mai fac încă 10. În trei ani, pornind de la un singur stup am ajuns la 20, iar până la sfărşitul anului sper să fac 30. Este adevărat că nu poţi să faci şi dezvoltare şi producţie de miere în acelaşi timp. Producţia de miere scade sub jumătate dacă te bazezi şi pe dezvoltare.”, povesteşte domnul Mihai

Policlinica Buna Vestire Craiova

 

Albinele şi pastoralul

Domnul Mihai a mai vorbit şi despre aşa-zisul pastoral, atunci când apicultorii pleacă cu stupii odată cu înfloritul pomilor pentru ca albinele să poată produce miere.

“Odată cu începerea înfloritului pomilor începe şi culesul albinelor. Asta înseamnă că trebuie să mergi cu stupii în „pastoral”. Mai exact, trebuie să îi duci să culeagă rapiţă, atunci cînd înfloreşte, salcâm, tei, floarea-soarelui. Primul cules masiv este rapiţa, unde se poate dezvolta foarte bine o familie de albine. Rapiţa ţine cam în perioada 10 mai – 15 mai. După asta urmează culesul de salcâm care ţine până la data de 25 mai, maxim. Aici vorbim de zona Olteniei. După asta se urcă în zona subcarpatică, Vâlcea, Gorj, acolo unde salcâmul înfloreşte mai târziu, aşa numitul salcâm 2, iar o parte din apicultori chiar valorifică şi salcâm 3, spre Câmpulung.”, a continuat domnul Mihai

Mierea se extrage pe etape

Tot de la domnul Mihai am aflat că mierea se extrage pe etape şi nu se amestecă. El ne mai spune că nu este bine să pleci cu stupii cu ramele încărcate cu miere şi că cei care sunt consumatori de miere preferă, în special, mierea de salcâm.

„La fiecare cules mierea se trage în parte. Am mers la rapiţă, se extrage mierea de rapiţă, după care se merge la salcâm şi se extrage mierea de salcâm şi tot aşa. Nu amestecăm producţiile. Nu este bine să pleci cu stupii în deplasare cu ramele pline. Din zdruncinare rama este plin, grea, se poate rupe şi poate să îţi înece stupul. Totodată, fiecare miere are calităţile ei, iar cunsumatorii de miere caută, poate, un anumit tip. Aici, în zona Olteniei apare şi aşa numită “miere polifloră”. Asta pentru că avem şi puţin tei şi puţin trifoi şi din diverse flori, se combină. Cea mai căutată miere este cea de salcâm”, a spus domnul Mihai

 

Apicultura şi banii

Apicultorul ne-a vorbit şi despre partea materială a creşterii şi îngrijirii albinelor. El spune că un pasionat de albine ar ajunge să scoată profit abia după câţiva ani de investiţie. În cei trei ani de când se ocupă de albine, domnul Mihai a investit aproximativ 1.000 de euro, iar anul acesta speră să îşi amortizeze investiţia şi să facă şi profit.

„Dacă ar fi să vorbim despre bani, aş spune că anul acesta îmi amortizez investiţia de până acum, iar la sfârşitul anului sper să am şi un profit. Dacă un pasionat de albine doreşte să se apuce anul acesta, va ajunge să aibă profit abia după câţiva ani. În primii ani, totuşi, investiţia este mică. Cu cât dezvolţi stupii, cu atât ai mai mare nevoie de bani. Dar se amortizează. Dacă ar fi să calculez, aş putea spune că am investit 1.000 euro. Profitul unui apicultor depinde foarte mult de natură. Există ani buni şi ani proşti în apicultură în ceea ce priveşte producţia de miere. Anul trecut a fost un an prost pentru apicultori pentru că a fost multă ploaie, foarte multă floare de salcâm s-a distrus. Apicultura este strâns legată de agricultură. Când spunem un an bun în apicultură, spunem şi un an bun în agricultură şi invers”, a adăugat domnul Mihai

 

Pentru apicultură îţi trebuie pasiune

Apicultorul doljean a fost întrebat dacă se poate face apicultura doar pentru a câştiga bani, iar răspunsul său a fost unul ferm: NU! Totodată, el le transmite iubitorilor de albine care încă nu au curajul să se apuce de apicultură că ar trebui să o facă, deoarece vor avea satisfaţii aproape imediate.

„Nu poţi face apicultură numai de dragul afacerii. Dacă nu ai o dragoste, o pasiune pentru asta nu poţi să o faci cum trebuie. Numai ca pe o afacere nu merge. Cei care încă nu au curaj să se apuce de apicultură, dar simt că le plac albinele, eu îi sfătuiesc să se apuce cu încredere. Vor avea satisfacţii cât de curând. Dacă au pasiune pentru albine şi satisfacţiile vor veni foarte repede. Un sfat pe care l-am primit şi eu este acela să îşi cumpere un stup. Dacă al doilea an va avea doi înseamnă că trebuie să se apuce de apicultură”, a mai spus domnul Mihai.

 

Poţi să faci apicultura având şi un serviciu”

Asta ne spune, în încheiere, domnul Mihai. Chiar dacă eşti angajat poţi avea grijă şi de stupi, mai ales dacă te asociezi cu alţi apicultori. Din cei 15 stupi ai săi, apicultorul doljean a reuşit să extragă aproximativ 150 kg miere, totodată mizând şi pe dezvoltarea stupilor.

„Apicultura poate fi făcută ca un hobby. Poţi avea şi un serviciu, nu trebuie să stai neapărat numai lângă stupi. La pastoral te poţi asocia şi cu alţi apicultori şi se poate pleca în grup. A merge în asociaţie este foarte bine. Cu alţi prieteni, cu alţi stupari de încredere se poate. Poţi să faci apicultura având şi un serviciu şi să câştigi bani din asta. Dacă ar fi să fac un calcul, la rapiţă şi la salcâm am depăşit 150 kg miere extrasă din 15 stupi, dar totodată am mers şi pe partea de dezvoltare. Ar fi putut fi mai mare producţia, însă, deocamdată eu sunt mulţumit”, a concluzionat domnul Mihai.

Politica