luni, mai 20, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

„Nu primim bacşiş!”

Noua lege privind impozitarea bacşişului a fost pusă în aplicare în unele zone din Craiova. Se pare însă că nu toţi comercianţii cunosc noile reglementări. Unii nu ştiu nici acum că sunt obligaţi să emită bon fiscal separat pentru bacşiş.

"Şefii nu au spus nimic până acum. Nu ne-au spus să dăm bon fiscal separat pentru bacşiş şi nici să punem un afiş în care să anunţăm că nu primim bacşiş", a mărturisit un chelner dintr-un local din Craiova, pentru „Jurnalul Olteniei”.

“Ce bon? Nu avem aşa ceva. Ştiu că ne ia statul bani din bacşiş, dar nu ştiu de bon”, a afirmat un alt chelner.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În schimb, pentru a nu avea probleme cu inspectorii ANAF, patronii caselor de pariuri sportive au publicat anunţuri în care arată că în unităţile lor nu se primeşte bacşiş.

"La toate casele de pariuri pe care le avem s-au pus aceste anunţuri până în momentul în care vom avea trecută în casa de marcat această rubrică pentru bacşiş. Aceasta este legea şi trebuie să o respectăm", a declarat un operator al unei case de pariuri sportive.

Oamenii cred că noile reglementări sunt greu de pus în practică.

"De unde ştiu organele fiscale cât am dat eu bacşiş? Eu poate le dau 10 lei şi ei trec pe bonul fiscal… un leu. Teoretic este bună ideea, dar va fi greu de pus în practică. În plus, toţi pot să pună acel anunţ că nu primesc bacşiş şi atunci sunt acoperiţi legal", a punctat Mircea M., din Craiova.

Ce spune legea?

Recent a fost publicată, în Monitorul Oficial,  Ordonanţa de urgenţă nr. 8/2015  prin care se stabileşte fiscalizarea bacşişului, însă în cadrul actului normativ nu sunt menţionate şi cotele de impozitare, aşa cum au fost anunţate de către Guvern, informează site-ul legeastart.ro.

Bacşişul reprezintă orice sumă de bani oferită voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau serviciilor prestate, precum şi restul dat de vânzător clientului şi nepreluat de acesta în mod voluntar. Se interzice condiționarea, sub orice formă, a livrărilor de bunuri sau a prestărilor de servicii de acordarea bacșișului. Potrivit noilor reglementări, operatorul economic va avea obligația marcării bacșișului pe un bon fiscal distinct, însă va putea opta dacă bacşisul înregistrat fiscal şi contabil rămâne la dispoziţia sa, ori se distribuie salariaţilor, potrivit unui regulament propriu de ordine interioară. Acest regulament va fi păstrat lângă casa de marcat pentru a putea fi prezentat în cazul unui control.

Ordonanţa stabileşte şi că sumele provenite din încasarea bacşişului se înregistrează în contabilitate la alte venituri, iar sumele distribuite salariaţilor se înregistrează pe seama cheltuielilor, potrivit reglementărilor contabile aplicabile.

Bacșișul primit se va impozita astfel: dacă bacşişul  NU se împarte  la angajaţi  – impozitare ca profit al operatorului economic, cu 16% sau 3% în cazul microîntreprinderilor; dacă bacşişul  se împarte  la angajaţi  – impozitarea la nivelul angajatului cu 16%, impozit pe venit din alte surse, prin reţinere la sursă.  Pentru bacşis nu vor fi oprite TVA şi contribuţii sociale.

În plus, angajaţii va trebui să declare la începutul programului de lucru, sumele pe care le deţin la ei, acestea urmând a fi notate într-un  registru de bani personali.  Operatorii economici, care nu vor înregistra banii personali ai angajaţilor pot fi sancţionaţi,  începând cu data de 8 mai,  cu  amendă de 9.000 lei.

De asemenea,  angajații vor fi  obligaţi să prezinte, la solicitarea organelor de control,  sumele de bani aflate asupra lor, atunci când se află în incinta unde își desfășoară activitatea și în timpul programului de lucru.  Cei care refuză să prezinte aceste sume de bani vor primi, tot din 8 mai,  amenzi de 1.250 de lei.

 

 

spot_img
spot_img

Politica