vineri, mai 17, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Cristina Calangiu rămâne după gratii

Cristina Calangiu, fost viceprimar al Craiovei şi fost şef al SJU Dolj, acuzată de corupţie, rămâne în arest preventiv. Tribunalul Dolj i-a respins cererea de înlocuire a măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu. Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul Rodicăi Ţenea şi Radu Smarandache.
“Respinge cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu formulată de inculpata CALANGIU CRISTINA MARIANA. În baza art. 348 alin.2 C.pr.pen rap la art.207 alin.7 C.pr.pen menţine măsura preventivă a controlului judiciar luată faţă de inculpata MUNTEANU IOANA, prin ordonanţa din 27.03.2015. În baza art. 348 alin.2 C.pr.pen rap la art.207 alin. 4 C.pr.pen menţine măsura arestării preventive a inculpaţilor SMARANDACHE RADU, ŢENEA RODICA, CALANGIU CRISTINA MARIANA”, se arată în soluţia pe scurt a instanţei doljene.

Decizia Tribunalului Dolj nu este însă definitivă, putând fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunţare.

Reamintim că, luni, fosta viceprimăriţă a Craiovei, Cristina Calangiu, a fost trimisă în judecată, în stare de arest preventiv, unde se află de luna trecută, pentru trafic de influenţă, de procurorii DNA după ce ar fi luat bani pentru a facilita angajarea unor persoane în diferite unităţi spitaliceşti din Craiova. Alte patru persoane sunt vizate în acest dosar. Cu toţii au în comun denunţătorul – Munteanu Ioana şi ea inculpată în acest dosar.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Procurorii DNA i-au trimis în judecată în stare de arest preventiv pe Cristina Calangiu, acuzată de de trafic de influență, în formă continuată (9 acte materiale), Ţenea Rodica, consilier juridic în cadrul Direcției Juridice din cadrul Primăriei municipiului Craiova, la data faptei, fiind acuzată tot de trafic de influență, în formă continuată (6 acte materiale), şi pe Radu Smarandache, șef serviciu din cadrul Direcției Generale de Asistență și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Dolj, acesta fiind acuzat de luare de mită, în formă continuată (6 acte materiale).

Ioana Munteanu, denunţătoarea, a fost trimisă în judecată, sub control judiciar pentru săvârșirea infracțiunilor de: trafic de influență, în formă continuată, (16 acte materiale), complicitate la infracțiunea de luare de mită, în formă continuată, (5 acte materiale) şi dare de mită.

De asemenea, DNA a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatelor Maria Manolache, director general adjunct, în cadrul Direcției Generale de Asistență și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Dolj, la data faptei, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență şi Carmen Lavinia Oprea, șef Centrul de Consiliere și Asistență Specializată pentru Persoanele cu Tulburări de Spectru Autist din cadrul Direcției Generale de Asistență și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Dolj, la data faptei, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de favorizarea făptuitorului.

 

Ce au reţinut procurorii DNA în rechizitoriu

În perioada 2013 – 2015, inculpatul Smarandache Radu, în calitate de șef al Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanei Adulte cu Handicap (S.E.C.P.A.H.) din cadrul D.G.A.S.P.C. Dolj, prin intermediul inculpatei Munteanu Ioana, a pretins și a primit, în șase rânduri, suma totală de 4.000 de lei, de la persoane interesate să obțină certificate de încadrare în grad de handicap, fără a fi îndreptățite sau fără să fie aparținători ai acestora.

În acest scop, inculpatul Smarandache Radu – care avea printre atribuțiile specifice și pe acelea de a răspunde, de a verifica și de a aviza raportul de evaluare complexă, respectând criteriile de încadrare în grad de handicap – a intervenit pe lângă membrii comisiei din cadrul Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap Dolj, în scopul încadrării acestor persoane în anumite grade de handicap.

În perioada 2011 – 2015, inculpata Țenea Rodica, în calitate de consilier juridic în cadrul Direcției Juridice din cadrul Primăriei municipiului Craiova, prin intermediul inculpatei Munteanu Ioana, a pretins și primit, în șase rânduri, sume de bani cuprinse între 2.000 de lei și 8.000 de euro, în total 16.500 euro și 4.000 lei, de la persoane interesate să se angajeze la diverse instituții din municipiul Craiova sau să se pensioneze medical, prevalându-se de relațiile pe care le are cu factorii de decizie în cadrul acestor instituții.

 

Calangiu a luat peste 50.000 euro pentru angajări

În intervalul 2007-2014, perioadă în care inculpata Calangiu Cristina Mariana a ocupat funcțiile de manager al Spitalului Clinic de Urgență nr. 1 Craiova (în perioada 2006-2009), respectiv, viceprimar al municipiului Craiova (în perioada 2012-2015), prin intermediul inculpatei Munteanu Ioana, a pretins și primit sume de bani, cuprinse între 15.000 lei și 8.000 euro, în total 50.500 euro și 15.000 lei, de la mai multe persoane pentru a fi angajate ca asistenți medicali, respectiv infirmieri, la unități spitalicești de pe raza municipiului Craiova.

În luna octombrie 2014, în contextul organizării unui concurs pentru ocuparea unor funcții vacante în cadrul Direcției Generale de Asistență și Protecția Copilului Dolj, inculpata Manolache Maria, în înțelegere cu inculpata Munteanu Ioana a pretins și primit, de la o persoană, printr-un intermediar, suma de 3.000 lei. În schimbul acestor bani, inculpata Manolache Maria trebuia să intervină pe lângă factorii de decizie cu atribuții în organizarea și desfășurarea concursului, pentru ca persoana respectivă să ocupe unul din posturile de îngrijitor scoase la concurs.

Ca urmare a faptului că, aceasta din urmă, nu a promovat examenul, inculpata Manolache Maria i-a restituit suma de 3.000 lei.

 

A distrus documentele

La data de 31 martie 2015, inculpata Oprea Carmen Lavinia l-a avertizat pe inculpatul Smarandache Radu că este vizat de o anchetă penală, activitate ce l-a determinat pe acesta să contramandeze întâlnirea pe care o avea cu inculpata Munteanu Ioana și să distrugă actele medicale ale unei persoane de la care acceptase suma de 500 lei în scopul eliberării, pe numele acesteia, a unui certificat de încadrare în grad de handicap. Ulterior, inculpatul a aruncat actele respective într-un tomberon de gunoi, de la locul de muncă.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile ale inculpaţilor şi au trimis dosarul, spre judecare, la Tribunalul Dolj.

 

 

 

Politica