duminică, mai 19, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

«Ediţie Specială», la buletin

“Ediţie Specială” a reprezentat în cei 14 ani de existenţă, o stare de spirit, o publicaţie, care a revoluţionat presa din Bănie. Începutul a fost greu, cu opt ziarişti, dintre care Valentin Pribeanu era cel mai cunoscut, cu şapte ani în care a lucrat la Terra Sat. Deşi venea din televiziune, nu a ezitat să coordoneze un grup tânăr, care treptat, a născut jurnalişti consacraţi.

La mulţi ani, «Ediţie Specială»! Se poate spune că «Ediţie Specială» are buletin. Primul lucru care îmi vine în minte acum, cu regret, este că mulţi colegi din presă, ne prevesteau cu răutate că nu vom rezista mai mult de trei săptămâni. Acesta era termenul maxim, pe care îl dădeau ziarului”, a fost prima reacţie a lui Valentin Pribeanu.  

Apoi, a explicat rolul pe care l-a avut acest cotidian în presa locală.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Totuşi, «Ediţie Specială» s-a născut ca o stare de spirit, de care presa craioveană avea nevoie ca de aer, pentru că, deja, se cam plafonase, iar concurenţa face bine întotdeauna. A fost o concurenţă loială şi extraordinară. Am rămas opt oameni şi într-o zi de vineri am început munca şi în trei zile a trebuit să facem primul număr. Mai erau câteva materiale, însă nu a fost deloc uşor. Au fost câteva neînţelegeri între patron şi anumiţi oameni. I-am promis patronului că acest proiect va dura şi este unul pe termen lung. Vom lupta şi vom face tot ce se poate, mai ales că m-au ambiţionat acele pronosticuri, să spunem aşa.
Îşi aminteşte cu nostalgie Valentin Pribeanu

O pagină de ziar se realiza cu font de 14 pe opt pagini de calculator. Erau multe informaţii, poze mici, nu erau tabloidizate. În cele patru pagini de sport găseai aproape tot ceea ce aveai nevoie. Lumea a văzut seriozitate şi a venit către ziar. A existat mereu echidistanţă. Chiar şi atunci când echipa o luase patronul ziarului, nu obţineam informaţii prea uşor. Mergeam la meciuri în deplasare, aveam teritoriale foarte puternice. Cu opt oameni sau cât eram atunci, cu tinereţe, corectitudine şi profesionalism se poate face un ziar care avea tiraj de 25 de mii de numere pe zi, fără să aibă acea publicitate, unde de fapt s-a câştigat lupta”, a continuat acesta.
Nu era presiune şi exista libertatea de exprimare
Deşi lucrase în televiziune, Pribeanu s-a descurcat foarte bine şi în presa scrisă.

A fost o mare provocare, atât pentru mine, cât şi pentru cei care am lucrat aici. Lucrasem şapte ani la televiziune, la TerraSat, şi în post de conducere, şi la sport, la diverse departamente şi toţi spuneau că este diferenţă mare între presa scrisă şi TV, ceea ce s-a dovedit a fi adevărat. Iată că am făcut faţă şi la presa scrisă, este diferit, într-adevăr. Tinerii de atunci nu cred că pot să spună că le-a părut rău că au trecut la «Ediţie Specială». Pentru că majoritatea oriunde au plecat au făcut-o cu fruntea sus. Cred că au fost cei mai liberi ziarişti de la noi, fără să fie încorsetaţi de alţii. Pe asta s-a bazat «Ediţie Specială» şi cred că ar trebui să fie spiritul oricărei publicaţii. Să nu ai presiune şi să ai libertate, restul se învaţă în timp. Unii dintre ei au ajuns ziarişti consacraţi în Bucureşti, precum Narcis Drejan, dar şi în Craiova, precum Bogdan Groşereanu, dar şi alţii care sunt purtători de cuvânt la diverse instituţii precum, Ionuţ Pîrvulescu, Radu Vinţeanu, Dan Ciovică.
A amintit Pribeanu, câţiva foşti colegi

Nu poate fi uitată lupta pentru supremaţie, primul cotidian fiind depăşit după şase luni.

«Ediţie Specială» a devenit puternică uşor, uşor. Am depăşit «Cuvântul Libertăţii» în aproximativ jumătate de an şi am luptat cu «Gazeta de Sud». Pe parte de informaţie am fost ani de zile ziarul numărul 1 în Craiova. La vremea respectivă nu aveam celulare, nici calculatoare nu erau prea multe, de aceea s-a inventat postul de culegător. Regret că nu se mai găsesc acele articole scrise din suflet, probabil sunt la bibliotecă. În afară de mine, cu experienţă mai era Marian Radu, şi au venit copiii  de atunci Narcis Drejan, Cristi Iacob.
A punctat Pribeanu

Sportul, cel mai puternic departament

Departamentul Sport a fost cel mai puternic.

Se ştie că în presă sursele sunt de bază, am reuşit să fac un stat în stat. O celulă de sport, care s-a dovedit a fi vitală. Până la urmă am adunat toţi oamenii buni de sport din Craiova. Nu a fost om de sport bun, care să nu fi trecut la Ediţie Specială: Nicu Dolea, Alin Vancea, Cristi Iacob, Lucian Cazan, Cosmin Staicu, Mario Morcov. După aceea au venit şi ceilalţi ziarişti foarte buni pe investigaţie, eveniment, precum Elena Alexandru, Maria Huculici etc. «Ediţie Specială» a ajuns un ziar frumos. Îl port în suflet mereu. 12 martie coincide şi cu ziua mamei mele.
A recunoscut prezentatorul TVR Craiova

Fără să minimalizez celelalte departamente, sportul a fost preferat de mulţi ziarişti consacraţi din Bucureşti. Au ales să scrie editoriale la Ediţie Specială: Emil Hossu Longin, binecunoscut jurnalist la TVR, Marius Mitran, considerat de mulţi, continuatorul lui Ioan Chirilă, Horia Ivanovici şi Florin Condurăţeanu. Au mai fost şi alţii.
A subliniat acesta

“Spiritul Ediţiei nu a murit”

În final, Pribeanu s-a arătat bucuros că se păstrează şi acum spiritul “Ediţie Specială”.

Sper ca «Ediţie Specială» să continue acelaşi spirit, corectitudine. Mulţi îl acuză pe Adrian Mititelu că se implica, însă în acei ani nu făcea asta. Gândiţi-vă ce ar însemna ca ziariştii pe care i-am enumerat să fi rămas la «Ediţie Specială», mulţi dintre ei chiar corespondenţi la ziare din Bucureşti. Se vede acea stare de spirit a oamenilor care lucrează bine şi asta mă bucură foarte mult. Este bine că «Ediţie Specială» încă se găseşte pe piaţă, toate structurile media trec prin momente grele, ca şi ţara, de altfel, cel mai important este că spiritul «Ediţiei Speciale» este acolo. Vă cunosc pe toţi care lucraţi acolo şi ştiu că nu a murit acest spirit. De aici se poate porni oriunde.
A conchis Valentin Pribeanu

Cariera lui Drejan s-a născut în acelaşi timp cu “Ediţie Specială”

“Ediţie Specială” s-a născut odată cu debutul în presă al unor jurnalişti. Unul dintre ei este Narcis Drejan, care de câţiva ani lucrează în Bucureşti şi recent a primit premiul pentru cel mai bun jurnalist radio.
Narcis Drejan şi-a amintit cu nostalgie de început.

12 martie 2001… Craiova bătuse la Braşov, iar Ediţia ieşea cu primul număr cu Balaci pe copertă, arătându-l cu degetul pe Gabi Stan. Am intrat în redacţie foarte timid, căutând practică pentru facultate. Doar că am ajuns la zece minute de aşteptat la Alina Mirea în birou, care m-a plasat lui Marian Apipie şi lui Vali Pribeanu, la sport. De atunci, sunt zi de zi în presă, graţie «Ediţie Specială». Asta pe scurt, dar «Ediţie Specială» este prima casă, prima dragoste, prima fericire, prima din toate punctele de vedere. Nu pot să uit nicio zi petrecută acolo, cu toate gafele, cu toţi nervii şi ziarele aruncate după noi. A fost cea mai intensă perioadă, de iniţiere, cu nopţi nedormite, lacrimi şi vă pot spune că sunt zile când îmi amintesc cum reuşeam să ne autodepăşim condiţia. Le mulţumesc tuturor celor care m-au salutat în acea redacţie şi cred că e atât de important că ziarul există. ?i dacă există ziarul, ştiu că starea de spirit e aceeaşi. N-o schimbaţi, în vremurile edulcorate ale presei şi pline de ireverenţioşi. Mulţumesc pentru tot.
A afirmat Narcis Drejan

De-a lungul celor 14 ani, la «Ediţie Specială» au fost jurnaliştii: Valentin Pribeanu, Marian Radu, Marian Apipie, Alina Mirea, Bogdan Groşereanu, Ramona Olaru, Ionuţ Pîrvulescu, Nicuşor Fota, Radu Vinţeanu, Marius Pîrlea, Florin Băltăreţu, Nicu Dolea, Alin Vancea, Cristi Iacob, Adrian Iosub, Cosmin Staicu, Flaviu Dincă, Maria Huculici, Cristi Toma, Dan Ciovică, Elena Alexandru, Andreea Mitrache, Laura Pumnea etc.
Acum “Ediţie Specială” ne găseşte cu o echipă din nou tânără, formată din: Cristian Constantinescu – director, Ana-Maria Constantinescu – redactor şef, Georgiana Roxana Leana, Radu Saizu, Cosmin Lengyel, Iulian Gogonea, Mircea Oglindoiu, Flaviu Dincă, Ionela Ungureanu (toţi redactori), Lucian Sandu – fotoreporter, Traian Ivana – corectură, Dragoş Smeu, Lăcrămioara Iliescu – contabilitate, Cătălina Antonie – publicitate şi Mirel Dumitru – distribuţie.

spot_img
spot_img

Politica