sâmbătă, mai 18, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Gorjencele Tîlvescu şi Popescu, cele mai bune sportive ale Mehedinţiului

Organizată ieri, la prânz, în sala de spectacole a Şcolii Generale nr.7 din Drobeta – Turnu Severin, Gala Sportului Mehedinţean a reunit cei mai buni sportivi care au punctat în 2014 pentru judeţul Mehedinţi. La fel ca în anii precedenţi, primii 10 sportivi ai judeţului au provenit de la secţiile de canotaj şi kaiac-canoe ale clubului orşovean. 
În 2014, pe primul loc s-au aflat canotoarele Denisa Tîlvescu şi Cristina Popescu, medaliate cu aur la Campionatul European de Juniori din Belgia şi la Jocurile Olimpice pentru Tineret, din China, în barca de dublu rame. Cele două sportive originare din Gorj practică canotajul de 4 ani, iar în toamnă au încheiat junioratul şi s-au transferat de la CSS Orşova, care nu are şi secţii de seniori, la CS Dinamo Bucureşti. 
Desemnată cetăţean de onoare al oraşului Rovinari, unde s-a născut, Cristina Popescu va încerca să reprezinte România şi la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. 
 
A fost cel mai bun an al meu, iar în 2015 vreau să am un parcurs bun la Europenele de seniori. Am luat aurul la Jocurile Olimpice de Tineret şi e normal să mă gândesc la Olimpiada din 2016. Pentru mine şi Denisa va fi mai greu, deoarece suntem încă mici, dar în 2020 vrem pe podium la Jocurile Olimpice.
A declarat Popescu
 
Tîlvescu, adusă de la volei
 
Şi colega ei Denisa Tîlvescu, originară din Târgu-Jiu, a vorbit despre obiectivele la seniori şi a explicat cum a ajuns să practice canotajul.
 
A fost un an împlinit, din toate punctele de vedere. Am reuşit  să fac ceea ce mi-am propus şi să ajung acolo unde mi-am dorit, iar când îţi împlineşti visele, te simţi împlinit ca om. Te pregăteşti pentru noi obstacole, pe care încerci să le depăşeşti. Am fost selectată de doamna Mariana Maliş, prin intermediul domnului meu profesor de sport de la şcoala din Tîrgu-Jiu. M-au măsurat şi m-au întrebat dacă vreau să fac canotaj, am zis da, fiindcă era ceva nou şi voiam să fiu independentă, să nu depind de părinţii mei. Aşa am plecat la Orşova în probe. Eu făceam volei pe vremea aceea. Ştiam în mare parte despre canotaj, dar nu detaliile de pregătire. Mi-a fost greu la început. E inevitabil să nu fie greu. Mi-e greu şi acum, fiindcă suntem la alt nivel şi trebuie să rămâi în top. Nu regret o clipă pasul făcut. Chiar dacă nu ajungi să faci performanţă, acest sport te dezvoltă ca om, te dezvoltă în toate direcţiile. Înveţi ce înseamnă disciplina, cum să te descurci singură în viaţa şi să-ţi porţi de grijă, fiind departe de casă.
A precizat Tîlvescu 
 
Acesta a  vorbit şi despre sentimentul pe care îl trăieşte în momentul în care i se cântă imnul României la Europene sau Mondiale: 
Sentimentul e de nedescris. Te simţi deasupra lumii, simţi că nu e altcineva mai bun ca tine şi că tu eşti cel mai important în acea clipă. Atunci uiţi de tot greul antrenamentelor şi cantonamentelor, unde stăm cam 10-11 luni pe an. Suntem încă mici în lumea asta mare în care am intrat de câteva luni şi trebuie să avem răbdare cu noi. Eu sunt mezina lotului olimpic, dar am încredere că va fi bine. 
 
Câştigătoarea de anul trecut n-a prins podiumul
 
Cele două canotoare au fost urmate în topul întocmit de Direcţia Judeţeană de Sport Mehedinţi de suceveanca Elena Meroniac, medaliată cu aur, argint şi bronz la Campionatul European de Kaiac-Canoe pentru  juniori. Aceasta şi-a mai trecut în palmares un loc 4 la Campionatul Mondial de juniori, precum şi locul al V-lea la Mondialele de seniori. Podiumul la Gala Sportului Mehedinţean a fost completat de canotoarele Elena Logofătu şi Nicoleta Paşcanu, medaliate cu aur la Mondialele de juniori din Germania şi cu argint la Europenele de juniori, în proba de dublu vâsle. Pe patru a fost canotorul Cosmin Macovei – campion european de juniori şi vicecampion mondial. 
 
Locul al V-lea i-a revenit lui Ştefan Strat – dublu campion european de juniori la kaiac canoe şi medaliat cu bronz la Mondiale. Câştigătoarea de anul trecut a Galei Sportului Mehedinţean, Elena Florida Ciută, s-a clasat în 2014 pe locul al şaselea, după ce a ratat podiumul la Mondiale. Ciută, care e şi singura sportivă premiată originară din Mehedinţi, a luat aurul la Europenele de juniori, în proba de kaiac dublu x 500 m, unde a făcut cuplu cu Meroniac, precum şi două medalii de argint, la kaiac 4 x 500 metri şi kaiac dublu x 1000 metri, 
 
Mi-aş fi dorit să fiu şi în 2014 cea mai bună sportivă a Mehedinţiului, dar rezultatele au fost puţin mai slabe, comparativ cu cele din 2013, când ieşisem campioană mondială, alături de Meroniac. Acum am ratat podiumul, dar am reuşit să iau 3 medalii la europene. Am semnat cu Steaua Bucureşti şi în 2015 îmi doresc să prind europenele de seniori şi să iau o medalie, măcar la Tineret.
A declarat Ciută 
 
Mihăiţă Iliuţă (aur la europenele de juniori şi argint la mondialele de canotaj) s-a clasat pe şapte, iar locul al VIII-lea a fost împărţit de Paula Logofătu şi Sergiu Bejan, medaliaţi cu aur la europene şi cu argint şi bronz la mondialele de canotaj. 
Canotoarele Iuliana Crefelian şi Diana Mihai (medaliate cu aur la europene şi cu bronz la mondiale) şi-au împărţit locul al IX-lea, iar pe 10 a fost Iuliana Croitoru, care şi-a adjudecat două medalii la europenele de juniori şi două locuri patru la mondialele de juniori. 
 
Bănăduc: «În 2015, rezultatele nu vor mai fi la fel de bune»
 
Antrenorul şi, totodată, noul director al CSS Orşova, nu crede că aceste rezultate se vor repeta şi în 2015, ţinând cont că toţi sportivii premiaţi au încheiat junioratul, iar cei mai tineri au părăsit în această vară malul Dunării, din cauză că Liceul Traian Lalescu nu le-a mai asigurat hrana. 
 
Un an bun, spre foarte bun. Am adus medalii importante la europene. La mondiale a fost ceva mai modest, dar e bine că am reuşit să devenim club independent şi că ne-am desprins de Traian Lalescu,  unde am trăit un adevărat coşmar în ultima perioadă. Trebuie să refacem baza materială şi să facem o selecţie amplă, ca să redevenim o forţă, în doi ani. După 15 februarie voi merge în judeţele Suceava şi Botoşani, de unde trebuie să selectez vreo 40 de sportivi, dar voi încerca şi să-i readuc, măcar pe o parte, pe cei care au plecat în septembrie la Timişoara, Arad, Constanţa sau Triumf şi Olimpia Bucureşti, din cauza faptului că la Orşova nu au mai avut hrană. Acum lucrurile au revenit la normal, dar ne va fi greu să refacem secţia de performanţă, iar acest lucru se va vedea în rezultatele din 2015, care nu vor mai fi ca cele din 2013 şi 2014. Avem nevoie de timp. Actualii medaliaţi au încheiat junioratul şi nu vor mai reprezenta Orşova.
A declarat antrenorul Puiu Bănăduc
 
Maliş vrea performanţă cu naţională de senioare
 
Plecat în vară la lotul olimpic de fete pentru canotaj, fostul director-coordonator al Clubului Sportiv Şcolar al Liceului Traian Lalescu Orşova speră şi el ca CSS Orşova, cum se numeşte de luna trecută clubul de la Dunăre, să rămână principalul furnizor de sportivi pentru loturile naţionale. 
 
A fost unul dintre cei mai buni ani la canotaj, pentru clubul orşovean. Majoritatea medaliilor obţinute de România la europenele şi mondialele de juniori au fost aduse de sportivii mei. Orşova a fost şi în 2014 cel mai bun club de canotaj din lume la juniori, deşi nu avem mulţi specialişti pe lângă noi, nu avem institute de cercetare, chimişti, biomecanici sau fiziologi, care să ne ajute, aşa cum se întâmplă în străinătate. Noi aducem sportivi din toată ţara, în funcţie de nişte parametri şi disponibilitatea lor să practice canotajul, iar majoritatea nu au noţiunile minime despre sport, dar în 4-5 ani ajung campioni mondiali. Acum, apasă pe umerii mei o foarte mare responsabilitate. Dacă la juniori, unde am fost şi antrenor al lotului naţional, am reuşit în fiecare an, la nivel de seniori se pune cu totul altfel problema. Obiectivul principal e Rio 2016, de unde trebuie să aduc măcar o medalie. La ultimele olimpiade canotajul n-a prea mai avut rezultate. Noi nu ne-am mai adaptat la noile schimbări şi am mers din inerţie cât  s-a putut. Nu avem o bază materială ca alte ţări şi nici o arie de selecţie mare. Un club din străinătate are sportivi mai mulţi decât reuşim să strângem noi de la toate cluburile din România. Sper ca actualii campioni de la Orşova să mă ajute să-mi îndeplinesc obiectivul la seniori.
A precizat Maliş
 
CSM Drobeta n-a intrat în top
 
DJTS Mehedinţi a premiat şi 3 sportivi de la CSM Drobeta, care au adus medalii pe plan internaţional. Astfel, luptătoarea Suzana Şeicariu (57 kg), medaliată cu argint la Europene şi cu bronz la Mondialele de cadeţi, vicecampioana europeană de juniori la box Ionela Denisa Ungureanu (62 kg) şi judoka Alexandra Stan (+ 78 kg) – campioană balcanică de seniori  n-au reuşit să prindă topul celor mai buni 10 sportivi ai Mehedinţiului, dominat de juniorii de la sporturile nautice. 
Singura care a reuşit să se impună în faţa acestora a fost, în 2005, gorjeanca Constantina Diţă – Tomescu, care, pe când era legitimată la CSM Drobeta, a cucerit medalia de bronz la Campionatul Mondial de atletism de la Helsinki, la maraton. 
 
Criteriile de punctaj sunt fixate de Ministerul Tineretului şi Sportului. Ca în fiecare an, sportivii de la Orşova ocupă primele 10 locuri, dar am încercat să premiem şi trei sportivi de la CSM Drobeta. Ţinând cont că într-o barcă sunt şi câte 4 canotori sau kaiacişti, am premiat 15 sportivi de la Orşova, la Gala Sportului Mehedinţean. Sper ca anul viitor să avem mai mulţi bani şi să putem finanţa cât mai multe competiţii.
A spus noul director al DJTS Mehedinţi, Gabriel Răceanu
spot_img
spot_img

Politica