luni, mai 6, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Oltenia sub ape. Din nou

Oltenia a trecut în acest an prin mai multe valuri de inundaţii. Ploile din ultimele zile au făcut din nou probleme. La Craiova, în zonele Romaneşti şi Brestei, ca de fiecare dată când plouă mai serios, gospodăriile oamenilor au fost inundate. 
 
Compania de Apă Craiova a acţionat în aceste zone pentru evacuarea apei acumultate în curţile cetăţenilor cu 3 vitanje, 2 motopompe şi 30 de lucrători. 
Pompierii au intervenit şi ei cu motopompe în gospodăriile unor craioveni care locuiesc pe străzile Homer, Aleea IV Brestei şi Brestei.
Probleme au fost şi în judeţ. Ultimele informări ale Administraţiei Bazinale de Apă Jiu arată că în comuna Pieleşti, sat Pârşani, în urma precipitaţiilor căzute în ultima perioadă s-au produs creşteri de niveluri şi debite pe pârâul Teslui, fără depăşirea Cotelor de Apărare, fiind inundată partea carosabilă a DJ 641 Mischii – Caracal, zona de sub traversarea podului de cale ferată, pe o lungime de 40-50 m, cu o înălţime a lamei de apă de 40 cm.
 
Circulaţia în zonă rămâne închisă până la retragerea apei de pe carosabil, fiind dirijată pe rute ocolitoare pentru trafic uşor se va circula pe strada Vidin şi pentru trafic greu se va circula pe ruta DC 87- DE 574 – DJ 641. Şi  în comuna Vârvoru de Jos, sat Dragoia, pârâul Dragoia s-a revărsat la zona de confluenţă cu pârâul Desnăţui peste drumul comunal Drăgoia-Tencănău, pe o lungime de 100 m cu lama de apă de 10-15 cm. Circulaţia nu a fost ieri întreruptă. Totodată ieri erau inundate parţial 5 grădini riverane pârâului Putinei amonte de confluenţa cu pârîul Dragoia. În comuna Carpen este inundat drumul cumunal Călugarei – Carpen în zona unui podeţ tubular. Circulaţia a fost întreruptă, accesul la cele două localităţi făcându-se pe alte rute. 
“Administraţia Bazinală de Apă Jiu, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj, a intervenit preventiv ieri, în localitatea Lăcriţa, pe pârâul Vlaşcă, afluent al Tesluiului cu două formaţii de lucru în zona podurilor. Fiind o zonă presipusă la inundaţii şi având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, angajaţii A.B.A Jiu au creat preventiv o linie de apărare pentru a proteja  gospodăriile şi casele aflate în imediata apropiere a respectivelor poduri. Astfel, Formaţia Robăneşti şi Formaţia de Intervenţie Rapidă a A.B.A Jiu  au intervenit preventiv cu un buldoexcavator, au fost duse două basculante cu nisip, au fost pregătiţi 1000 de saci şi 100 kg de folie.
 
Până în prezent s-au executat următoarele lucrări: în zona pod «Carnatari» s-a executat un dig de protecţie a gospodăriilor populaţiei cu pământ şi 300 saci cu nisip şi s-a montat o subtraversare din ţeavă metalică; în zona pod «Dinica» s-a executat un dig de protecţie gospodării cu pământ şi 90 saci cu nisip; în zona pod «Conac» s-a executat un dig de protecţie gospodării cu pământ şi 50 saci cu nisip; în zona pod «Biserică» este în execuţie un dig de protecţie unde s-au folosit 40 saci care vor fi suplimentaţi.”- ABA Jiu
 
La Olt e jale
 
Şapte localităţi oltene sunt afectate de inundaţii. Apele au intrat în peste 200 de anexe gospodăreşti, au afectat peste o sută de fântâni şi au cuprins sute de hectare de teren. Kilometri întregi de drumuri comunale, dar şi mai multe poduri şi podeţe au fost inundate. Din cauza percipitaţiilor abundente, traficul rutier este îngreunat pe DN 64, în zona Caracal, dar şi pe DN 54, la kilometrul 3  şi la kilometrul 12. 
Autorităţile sunt în alertă pentru că există riscul inundării locuinţelor oamenilor. Judeţul Olt se află până astăzi la ora 14.00, sub incidenţa unei avertizări „cod portocaliu” de inundaţii. 
 
Conform datelor primite de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Olt, de la Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă, la ora 15.00, erau afectate de inundaţii şapte localităţi: Miloveni, Valea Mare, Crâmpoaia, Şerbăneşti, Coloneşti, Cârlogani, Corbu. La Crâmpoaia apa a intrat în 131 de gospodării şi anexe gospodăreşti şi a afectat 120 de fântâni. 385 de hectare terenuri agricole şi păşuni, patru podeţe, drumuri comunale şi străzi pe o lungime de circa nouă kilometri au fost inundate.
 
“Există riscul inundării locuinţelor dacă nu încetează ploile şi pârâul Dorofei are un debit mărit şi în continuă creştere. Au fost evacuate animale din anexele gospodăreşti inundate şi suntem pregătiţi în caz de inundare a locuinţelor şi de evacuarea persoanelor însă deocamdată apa nu a intrat în case”, a spus primarul localităţii, Ionel Mirea.
 
Potrivit AGERPRES, edilul afirmă că aceasta este al cincilea val de inundaţii din anul în curs şi deşi a solicitat ajutor în repetate rânduri pentru lărgirea albiei şi decolmatarea pârâului Dorofei, nu a primit utilaje sau materiale pentru a efectua lucrările necesare prevenirii inundaţiilor.
 
Vâlcea. 50 de familii riscă să rămână fără case
 
Precipitaţiile abundente fac probleme şi în judeţul Vâlcea. 50 de case din comuna Păişeşti Măglaşi sunt în pericol să fie luate de ape. Râul Olăneşti a erodat un mal din satul Coasta, distrugând un drum comunal. 
“Este foarte periculos ce se întâmplă în acest moment. Râul Olăneşti are debitul ridicat şi deja a rupt malul în zona satului Coasta şi a distrus un drum comunal. Mai grav este că malul este erodat în continuare şi apa se apropie de zona caselor. Sunt 50 de case care se află în pericol de a ajunge în albia râului. S-au făcut lucrări, dar jumătate din digul realizat de Direcţia Apelor a fost deja luat de râu. Am înaintat adrese la ISU, Apele Române, Prefectura Vâlcea. Oamenii stau cu frică, pentru că vremea se anunţă la fel de rea pentru următoarele zile”, a declarat marţi, pentru AGERPRES, primarul Alexandru Dediu.
În ultimele zile s-au produs mai multe alunecări de teren în comuna Măciuca şi în Băile Olăneşti, din cauza vremii nefavorabile. Şoseaua ocolitoare a staţiunii a fost blocată de un versant de pământ. Autorităţile nu pot interveni atât timp cât plouă.
 
În Mehedinţi, nivelul râului Huşniţa a depăşit marţi după-amiază cota de atenţie, de 300 de centimetri, în sectorul oraşului Strehaia.
 
Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Mehedinţi, Cristian Mură, a declarat, pentru AGERPRES, că, întrucât există tendinţa creşterii cotei din cauza scurgerilor de pe versanţi în urma precipitaţiilor abundente, s-a luat măsura monitorizării permanente a acestui curs de apă până joi, când ia sfârşit atenţionarea de cod portocaliu în acest bazin hidrografic
.
“Alături de autorităţile locale ale oraşului Strehaia şi a instituţiilor cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de urgenţă am luat măsuri de mobilizare în zonele vulnerabile a unor utilaje şi a echipelor de intervenţie”, a precizat Cristian Mură.
 
Potrivit acestuia, debitele pe celălalte râuri – Desnăţui, Motru, Coşuştea şi Drincea – pentru care a fost emisă avertizare de cod galben de inundaţii se menţin sub cotele de atenţie.

Politica