sâmbătă, mai 18, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Muzeul de Artă NU se deschide încă

Muzeul de Artă din Craiova nu poate fi deschis, cel mai probabil nici luna aceasta.
În incinta muzeului încă se fac lucrări pentru ca totul să arate ca la carte.
În urmă cu o lună şi jumătate, pe 19 septembrie anunţam în articolul publicat de cotidianul Ediţie Specială că nu au sosit sistemele de agăţat tablouri, simezele. Acestea urmau să fie aduse din Olanda. Managerul instituţiei de cultură, Emilian Ştefârţă a anunţat că simezele se află acum în posesia muzeului, însă nu deţin corpuri de iluminat specifice pentru exponate.
Acestea vor fi aduse tot din afară ţării, dar momentan nu au fost deschise ofertele.

Săptămâna aceasta se montează simezele şi de săptămâna viitoare începem să punem tablourile pe pereţi. Avem o problemă legată de sistemul de iluminare, nu s-a făcut încă licitaţia, ne punem problema dacă ne apucăm să punem tablourile pe pereţi şi apoi să le dăm jos ca să vină cu iluminarea, pentru că o să dea găuri în pereţi să prindă cablurile de susţinere şi o să facă praf. Procedura de achiziţie e începută, dar cei care o să vină să facă ofertă, încă mai cer lămuriri, fac vizite la muzeu, să vadă despre ce e vorba, apoi fac oferta. Săptămâna viitoare încheiem cu consultările acestea, şi o să alegem pe cineva, alegem varianta cea mai ieftină. Sunt din Austria, Italia, Germania, Olanda sunt firme care se ocupă cu aceste piese, cu iluminat special pentru muzee, nu este iluminat pentru magazine sau sală de concerte, este aparte, să nu dea reflexe orbitoare.
A declarat Emilian Ştefârţă, manager Muzeul de Artă Craiova

Iubitorii de artă, mai au de aşteptat. Lipsa sistemului de iluminat amână deschiderea muzeului, chiar mai mult, se bate pasul pe loc. Dacă se aplică întâi simezele, există riscul ca tablourile să fie deteriorate după ce se pun şi spoturile de iluminat.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Execuţia iluminatului nu durează mult, dar cred că nu mai aştept, când am simezele gata, agăţ tablourile şi le protejez cu nylon, la simeze cred că am avut de dat 100 găuri, iar aici sunt mai puţine, cu luminile nu trebuie decât să suspende bara de pereţi şi să o alimenteze cu curent, sunt nişte sisteme de prindere, ca nişte galerii, pe care vin spoturile, trebuie agăţate perimetral prin nişte tiranzi de perete. Nu ar fi o mare problemă dacă multe dintre ramurile tablourilor nu ar fi sensibile, sunt rame de patrimoniu, sunt fragile. Eu aş vrea să deschid anul acesta, dar stă sub semnul întrebării pentru că mai am luminile, aş putea să deschid fără lumini, pe zi este lumină mult, dar iarna de la ora 16 este cam întuneric şi dacă este o zi mai înnorată, iarăşi nu se vede bine. Sistemul de iluminat vechi este cu candelabre, nu este adecvat pentru muzeu.
A mai adăugat Emilian Ştefârţă, manager Muzeul de Artă Craiova

Sistemul de iluminat nu a fost inclus pe finanţarea din proiectul vechi de reabilitare a muzeului, iar fondurile pentru achiziţionarea noului sistem vin de la CJ Dolj.
Muzeul de Artă a fost reabilitat şi consolidat printr-un proiect de 25 milioane de lei finanţat din fonduri europene, dar şi din contribuţia Consiliului Judeţean Dolj (CJ) Dolj.

spot_img
spot_img

Politica