luni, aprilie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Baza militară Deveselu a trecut sub conducere americană

Vineri la baza militară de la Deveselu americanii au preluat comanda militară. Asta, pentru o perioadă de timp, pentru ca la data operaţionalizării sale ea va trece în comanda unui militar român, conform acordului încheiat între SUA şi România. Unitatea militară de la Deveselu va avea dublă comandă.
Trebuie spus că a fost o ceremonie restrânsă. Ceremonia a fost prezidată de Comandantul Forţelor Navale pentru regiunea Europa, Africa şi Asia de Sud-Vest, contraamiralul John Scorby
Baza este acum sub comanda căpitanului William Garren. Acesta va coordona activitatea militarilor americani şi va colabora cu comandantul român al bazei.

Câteva cuvinte despre William Garren: este cetăţean american, căsătorit având 3 copii (o fată şi doi băieţi), fiind originar din: Saint Newnan, statul  Georgia.  William Garren a fost ridicat la rang de căpitan în data de 27 iunie 2014 (conform Navy Air and Missile Defense Command) la baza DAHLGREN din Virginia (Navy Air and Missile Defense Command recognized Commander William Garren upon his promotion to Captain).
Trebuie spus că Forţele Navale Americane (U.S. NAVY) coordonează şi conduc Missile Defense Command.

Baza de la Deveselu este prima care va conţine sistemul Aegis Ashore, o variantă mai sofisticată a sistemului de detectare radar, instalat pe navele de război americane. Baza va deveni operaţională până la sfârşitul anului 2015. Baza de la Deveselu va avea câteva sute de angajaţi americani – 150 de militari şi 350 de civili. În baza militară de la Deveselu va fi un radar Aegis SPY-1 şi 24 de interceptoare SM-3 (Standard Missile-3), de tipul Block IB. Sistemul instalat la Deveselu este utilizat împotriva rechetelor balistice, rachetele nu vor avea încărcături nucleare, distrugerea eventualelor lovituri inamice urmând să aibă loc prin intermediul energiei cinetice. Se lucrează la o construcţie cu patru etaje, construcţia militară fiind mutată de pe coasta de est a SUA.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Şi ambasada SUA a marcat mediatic acest moment deosebit:
Azi a avut loc o ceremonie de preluare a comenzii Unităţii de Sprijin a Forţelor Navale (NSF) de la Deveselu. Colaborarea strânsă, continuă, cu partenerii noştri români demonstrează cât de vitali sunt aliaţii noştri europeni”, spune contraamiralul John Scorby, comandantul Forţelor Navale pentru regiunea Europa, Africa şi Asia de Sud-Vest.

Un moment deosebit a fost invitarea oficialilor americani, din baza, la Festivalul „Oltenii &… Restu’ Lumii”, unde au degustat preparate culinare olteneşti şi româneşti şi bineînţeles vinul roşu oltenesc, unde alt undeva decât la Mustăria „La căţeaua leşinată”. La podul peste Olt delegaţia Americană li s-a înmânat „Docomentul”, PAŞAPORTUL DE OLTEAN. Document obligatoriu, fără de care nu se putea intra în REPUBLICA OLTENIA. Paşapoartele au fost înmânate de preşedintele CJ, Paul Stănescu, şi primarul Minel Prina.

Trebuie menţionat că mai mulţi ofiţeri americani au fost invitaţi la Slatina pentru discuţii cu prefectul Silviu Neacşu şi cu preşedintele CJ Olt, Paul Stănescu, motivul întâlnirii fiind acela de a pune la punct mai multe lucruri cu privire la cum va funcţiona scutul antirachetă NATO din comuna olteană.
Atmosfera a fost deosebită. Ansambluri folclorice locale dar şi invitaţi din străinătate au încins atmosfera în locul preferat de slătinenii amatori de distracţie cu mici, bere, must, pâine în ţest şi muzică bună.
Concluzionând olteneşte: americanii fură la festival».

Politica