duminică, mai 5, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Suflete înghiţite de ape

Inconştienţă, iresponsabilitate şi ignorarea forţei naturii sunt principalele motive pentru care mai multe persoane au murit înecate, luna trecută, în Oltenia. Între acestea se află şi copii care ar fi avut o viaţă înainte.
Sezonul estival este departe de se fi sfârşit. Autorităţile încearcă de ani de zile să conştientizeze populaţia cu privire la riscul de înec, se pare, însă, fără succes. În zona apelor curgătoare au fost amplasate plăcuţe cu mesajul “Scăldatul interzis”. Mulţi nu ţin însă cont de acestea.
Şi precipitaţiile abundente care din primăvară au tot căzut în Oltenia sunt o cauză a pierderii vieţilor omeneşti. “S-a supărat Dumnezeu pe noi, suntem prea răi”, spun oamenii făcându-şi cruce.

Aripi frânte mult prea devreme

Poate cel mai tulburător caz este cel al celor două surori din Balş înecate în apele Olteţului. Barbu Maria Denisa, de 5 ani, şi Barbu Teodora Ştefania, de numai doi ani şi jumătate, au pierit după ce au fost lăsate nesupravegheate de familie.
Pe 25 iunie, tatăl lor era la muncă, iar mama a plecat la magazin. Floarea Barbu a lipsit aproape o oră. Când s-a întors nu le-a mai găsit acasă pe copile, dar nici nu le-a căutat imediat. A crezut că sunt la rude sau vecini, aşa cum obişnuiau să o facă. Abia după cinci ore a mers la poliţie.  Poarta gospodăriei, care se deschidea către râul Olteţ, a fost găsită deschisă. Atunci părinţii s-au gândit la ce e mai rău. Zeci de pompieri, poliţişti şi jandarmi le-au căutat pe cele două copile atât pe uscat, cât şi pe apă. Trupul fetei de 5 ani, Maria Denisa, a fost găsit vineri de un pescar, plutind pe Olteţ în zona comunei Voineasa.

Policlinica Buna Vestire Craiova

A doua zi, un alt pescar a găsit trupul neînsufleţit al fetiţei de doi ani şi jumătate, Teodora Ştefania, în zona barajului Drăgăneşti-Olt. Luni, un alt copil şi-a găsit sfârşitul, prea devreme, înecat. Este vorba de un băiat de 13 ani din comuna Izvoarele. Băiatul s-a înecat într-una dintre piscinele de la Plaja Olt, inaugurată de doar câteva zile. Copilul plecase la plajă cu mai mulţi prieteni fără ca părinţii să ştie.  La un moment dat a intrat în bazinul pentru adulţi, în zona unde apa are 2,5 metri adâncime. Acolo băiatul s-a înecat. Deşi la momentul producerii tragediei la plajă erau peste o sută de oameni, iar zona este împânzită de salvamari, copilul nu a fost salvat.  Potrivit martorilor băiatul ar fi fost lovit de persoane care săreau în bazin, şi-ar fi pierdut cunoştinţa, înecându-se. Mai mult, martorii spun că băiatul a fost scos din apă de un bărbat aflat pe mal. Unul dintre salvamari susţine că el a fost cel care a intervenit. Indiferent cine a făcut-o, copilul nu a fost scos la timp din apă. Nici medicii de la Ambulanţă ajunşi la faţa locului nu au mai putut face nimic pentru a-l salva. Medicii legişti au stabilit cauza decesului-asfixie mecanică prin înec.

Unii asistă impasibili

Un alt caz tulburător s-a petrecut în iunie în judeţul Dolj. Un bărbat de 49 de ani şi concubina acestuia, de 43 de ani, au murit înecaţi, după ce au încercat să traverseze Jiul în căruţă spre comuna Teasc. La un moment dat Jiul s-a umflat, iar curenţii de apă au răsturnat atelajul.  Ştefan Biciu şi Natalia Pistruescu s-au înecat. Alţi doi oameni au reuşit să se salveze. Întreaga scenă s-a petrecut sub privirile unor pescari care nici măcar nu au încercat să îi salveze.
Mai mult, unul dintre ei a filmat tragedia. Emanuel Anghel, are 30 de ani şi este din Craiova. Acesta a fost bătut de unul dintre supravieţuitori.

Tot în luna iunie, un tânăr de 17 ani din comuna Palilula şi-a pierdut viaţa după ce a încercat să traverseze Jiul înotând. Adrian Mădălin Popa plecase la scăldat împreună cu prietenii, la Jiu, în zona podului din comuna Bucovăţ. La un moment dat a încercat să traverseze Jiul înot, însă la jumătatea distanţei dintre maluri a dispărut în apele râului.
Echipajele ISU au găsit trupul tânărului la câteva zeci de metri în aval de locul unde s-a înecat.
Tot în zona podului Bucovăţ s-a înecat, duminică, un bărbat de 42 de ani din Craiova. Trupul neînsufleţit al bărbatului a fost găsit, ieri.
Pe de altă parte, un tânăr de 18 ani, din Crâmpoaia Olt, s-a înecat duminică într-un lac de pe raza comunei. Băiatul era cioban la o stână din zonă.
Şi în Gorj, o persoană şi-a găsit sfârşitul înecată, luna trecută. Trupul unui bărbat de 48 de ani a fost găsit plutind pe Jiu în zona Pieţei Centrale din Târgu-Jiu.

Politica