vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

«Subiectele au fost foarte uşoare»

Prima probă şi primele emoţii pentru absolvenţii de clasa a opta. Aceştia au suţinut ieri examenul scris de evaluare naţională la proba de limba şi literatura română. Peste 160.000 de elevi de clasa a opta din întreaga ţară au susţinut prima probă a examenului de Capacitate 2014.

ISJ Dolj: peste 200 elevi au absentat la proba de limba şi literatura română

Potrivit reprezentanţilor ISJ Dolj, Evaluarea Naţională la limba şi literatura română s-a desfăşurat fără probleme. Din cei 5231 de candidaţi înscrişi în Dolj, aproximativ 5000 s-au prezentat la examen. Dacă în alţi ani existau cazuri de fraudă, în acest an dascălii nu s-au confruntat cu o astfel de situaţie. Niciun elev din Dolj nu a fost eliminat de la proba de limba şi literatura română.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Subiectele nu i-au pus în dificultate pe elevii doljeni

Elevii doljeni susţin că subiectele la prima probă nu le-au creat dificultăţi, din contră majoritatea dintre aceştia se aşteaptă la rezultate cât mai apropiate de nota maximă. Totodată, viitorii liceeni ne-au mărturisit că proba la limba şi literatura română este mult mai accesibilă decât cea la matematică, unde majoritatea dintre aceştia cred că vor obţine rezultate mai slabe.

A fost foarte uşor. Nu m-am aşteptat să fie atât de simplu, la şcoală noi am rezolvat subiecte mult mai grele decât ce ne-a picat la examen. Sper să obţin o notă peste 9. Îmi doresc ca şi în continuare să rămân la Elena Cuza, la o clasă cu profil uman.
A spus Andreea, elevă la C.N. ,,Elena Cuza’’

«La final m-am cam grăbit şi nu mai ştiu dacă am transcris totul de pe ciornă»

Pentru unii elevi, timpul acordat pentru rezolvarea subiectelor nu a fost suficient. Un elev de la Colegiul Naţional ,,Carol I’’, cuprins de emoţii, ne-a relatat că nu-şi aminteşte exact dacă a reuşit să transcrie totul de pe ciornă. Cu toate acestea, băiatul este destul de optimist şi se aşteaptă la obţinerea unui punctaj foarte bun.

M-am descurcat destul de bine, doar că mi-aş mai fi dorit să mai avem în plus o jumătate de oră pentru rezolvarea subiectelor. La final m-am cam grăbit şi nu mai ştiu dacă am transcris totul de pe ciornă. În orice caz, îmi doresc să obţin o notă cât mai mare. M-am pregătit foarte mult pentru acest examen. O să optez pentru o clasă de profil real, de la Fraţii Buzeşti.
A spus un elev de la C.N. ,,Carol I’’

În judeţul Olt au fost aşteptaţi să susţină examenul de Evaluare Naţională aproximativ 4.000 de elevi de clasa a opta.
Peste 2200 de elevi din judeţul Mehedinţi au susţinut acest examen în săli supravegheate video. Lucrările lor vor fi corectate în două centre de evaluare, unul la Liceul de Artă “I. Şt. Paulian” şi celălalt la Şcoala “Teodor Costescu” din Drobeta Turnu Severin.
Şi în Târgu-Jiu peste 3500 de candidaţi au participat la examenul care hotărăşte soarta viitorilor liceeni. Lucrările vor fi corectate în trei centre de evaluare deschise în municipiul Târgu-Jiu.
Peste 3300 de elevi din Râmnicu Vâlcea au suţinut examenul la limba şi literatura română. În total, în judeţ sunt 18 centre de examinare şi trei centre de corectare. Cele mai mari centre, unde susţin examen câteva sute de copii, sunt în Horezu şi Râmnicu Vâlcea. Sute de copii din localităţile limitrofe Râmnicului dau examen la centrul de la Şcoala “Take Ionescu” şi la Colegiul Naţional “Matei Basarab”.

Evaluarea Naţională va avea o pondere de 75% în media de admitere la liceu

Admiterea în liceu în anul şcolar 2014-2015 începe în data de 4 iulie, cand absolvenţii claselor a VIII-a şi părinţii vor completa opţiunile în fişele de înscriere. O premieră pe care o aduce admiterea anul acesta o reprezintă faptul că Evaluarea Naţională va avea o pondere crescută, de 75%, în media de admitere la liceu.
Se schimbă astfel formula de calcul a mediei de admitere la liceu, aşa că începând din acest an, în admiterea la liceu – media de la Evaluarea Naţională va avea o pondere de 75% (faţă de 50% cât a fost până acum), iar media generală de absolvire a gimnaziului va fi în proporţie de 25 %. Înscrierea în clasa a IX-a se face fără examen, pe baza mediei de admitere. Media de admitere se calculează, indiferent dacă media generală la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a este mai mică de cinci. Repartizarea computerizată la liceu se realizează pe 15 iulie.

Calendar Evaluarea Naţională 2014
24 iunie – Limba şi literatura maternă – proba scrisă
25 iunie – Matematică – proba scrisă
27 iunie – Afişarea rezultatelor (până la ora 16.00)
27 iunie – Depunerea contestaţiilor (orele 16.00 – 20.00)
28 iunie – 30 iunie  Rezolvarea contestaţiilor
1 iulie – Afişarea rezultatelor finale după contestaţii

Politica