vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Maidanezii nu mai pot fi eutanasiaţi

Câinii maidanezi nu mai pot fi capturaţi şi eutanasiaţi. Orice acţiune de acest gen a devenit nelegală odată cu suspendarea, de către instanţa de judecată, a normelor de aplicare a “legii maidanezilor”. Acestea permiteau eutanasierea câinilor fără stăpân dacă nu au fost revendicaţi sau adoptaţi în decurs de 14 zile lucrătoare de când au ajuns în adăposturi.
Curtea de Apel Bucureşti a pronunţat vineri decizia în favoarea organizaţiei internaţionale VIER PFOTEN suspendând normele de aplicare a legii care permit uciderea câinilor fără stăpân, a anunţat organizaţia într-un comunicat de presă.

Admite cererea. Dispune suspendarea executării H.G. nr.1059/2013 (click aici) până la pronunţarea instanţei de fond. Cu recurs în 15 zile de la comunicare.
Se arată în decizia instanţei

VIER PFOTEN arată că, potrivit deciziei oficiale comunicate de Curtea de Apel, Hotărârea de Guvern este suspendată în întregime, iar efectul imediat este acela că legea uciderii nu mai dispune de norme de aplicare şi, drept consecinţă, nu mai există un cadrul legal pentru reglementarea capturării şi uciderii câinilor fără stăpân.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Decizia Curţii de a suspenda normele de aplicare reprezintă un semnal clar şi independent că noua lege care permite uciderea câinilor nu funcţionează. Suntem astfel şi mai încrezători în obiectivul nostru de a determina o gestionare raţională, şi nu emoţională, a situaţiei câinilor fără stăpân. 62% dintre români au spus recent că sunt împotriva eutanasiei câinilor. Este deci timpul ca Guvernul să transforme dorinţa lor într-o lege nouă care să aducă străzi sigure fără a mai ucide câini.
Gabriel Păun, director de campanii, VIER PFOTEN

Legea a intrat în vigoare în octombrie anul trecut , în urma unei tragedii în care un copil din Bucureşti şi-a pierdut viaţa după ce a fost atacat de câini.  
Normele de aplicare a legii au fost emise în decembrie 2013, iar uciderile au început în lunile ce au urmat, mai arată VIER PFOTEN care susţine că până astăzi, mii de câini au fost ucişi în mai multe oraşe.
În luna ianuarie a acestui an, organizaţia a început să critice normele de aplicare a legii, considerând că normele au mai multe prevederi ce contrazic legea.  

Spre exemplu, potrivit acestor norme, autorităţile locale puteau delega managementul câinilor fără stăpân unor companii private. Acest lucru deschidea poarta pentru conflicte de interese şi deturnarea banilor publici. Un alt exemplu: accesul publicului în adăposturile publice era restricţionat, fapt ce a descurajat semnificativ adopţiile şi a stimulat abuzurile personalului din adăposturi.
Gabriel Păun

VIER PFOTEN spune că a luat decizia atacării, în martie 2014, a Hotărârii de Guvern la Curtea de Apel Bucureşti (click aici), după ce executivul a refuzat dialogul şi suspendarea normelor.

VIER PFOTEN crede într-o soluţie strategică pe termen lung de gestionare a problemei câinilor fără stăpân în România şi în alte ţări europene cu probleme similare. Este vorba de o abordare comună la nivel european, implementată prin planuri de acţiune la nivel naţional de către municipalităţi, stabilite şi supervizate de Guvern, dezvoltate şi susţinute de veterinari şi organizaţiile de protecţie a animalelor, totul bazat pe o înţelegere comună a relaţiei dintre oameni şi animale. În ultimii ani, VIER PFOTEN şi-a concentrat atenţia şi eforturile pentru a stopa reproducţia câinilor – principala cauză a apariţiei animalelor fără stăpân.
Se arată într-un comunicat remis mass-media de către organizaţie

Directorul de campanii al VIER PFOTEN, Gabriel Păun, a mai declarată că peste 100 de mii de câini au fost sterilizaţi în România şi că se urmăreşte continuarea campaniilor de acest gen.

Cu sprijinul financiar al donatorilor noştri am sterilizat peste 100.000 de câini în România. Organizaţia noastră îşi oferă în continuare sprijinul în această direcţie, însă eforturile noastre se vor concretiza în străzi sigure şi în asigurarea bunăstării animalelor doar atunci când vom avea la îndemână o lege raţională şi sprijinul tuturor primăriilor.
A subliniat Gabriel Păun

Uciderea nu e o soluţie. Pedepsirea abandonului, da

Şi organizaţiile din Craiova care se ocupă cu protecţia animalelor vor să continue campaniile de sterilizare gratuită a câinilor şi speră la sprijinul partenerilor internaţionali pentru aceasta.
De menţionat că sponsorii au renunţat să mai sprijine organizaţiile din zona noastră odată ce legea a început să producă efecte. Asta pentru că primii câini care au fost ridicaţi de pe străzi au fost tocmai cei sterilizaţi cu sprijinul lor.

Eu, ca iubitor de animale, mă aştept ca hingherul să rămână acum la adăpost şi să supravegheze câinii deja aflaţi acolo. Sper ca măcar în al 13-lea ceas să ne aşezăm la discuţii şi să facem ceva în sensul pedepsirii abandonului, al continuării sterilizărilor. Noi, cu siguranţă vom organiza noi campanii de sterilizare. Practic acum s-a mai dat o şansă la civilizaţie în ţara asta. Nu numai că soluţia găsită de autorităţi era barbară, dar nici nu avea rezultate.
Cristina Popa

După o jumătate de an, de când a început prinderea şi eutanasierea maidanezilor, problema nu a fost rezolvată. Asta pentru că animalele de pe străzi nu au fost toate sterilizate şi s-au reprodus în voie. Numai în ultima lună, în Craiova au fost găsiţi 80 de căţeluşi de la o vârstă de doar câteva zile şi până la o lună, două. În plus, oamenii continuă să abandoneze animalele la marginea drumului.

Politica