sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Pedepsiţi prin detaşare la mare departare

Nu pot fi mătrăşiţi  însă pot fi prigoniţi . După ruperea Uniunii Social Liberale, zeci de directori ai Direcţiilor pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din toată ţara au fost puşi pe drumuri. Ministrul Agriculturii a emis, pe bandă rulantă, ordine de detaşare, iar cu data de 15 mai, şefii DADR şi-au lăsat familiile şi au plecat pentru şase luni în alte judeţe. Principalul motiv al ,,rocadelor”  a fost ca directorii cu susţinere liberală să fie determinaţi să-şi dea demisia întrucât nu puteau fi daţi afară pentru că ocupaseră posturile prin concurs.  
Costurile de cazare, deplasare şi mâncare sunt suportate din bani publici şi nu sunt mai mici de   5 000 de lei pe lună, în cazul fiecăruia. Din data de 15 mai, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rulară Argeş a fost mutat la Drobeta Turnu Severin, să conducă structura similară din Mehedinţi, prin detaşare. Chiar dacă nu i-a fost uşor să lase familia la Piteşti, Corneliu Vasilescu a plecat la 230 de kilometri distanţă.

Legea 188 – Legea Funcţionarilor Publici specifică clar: Ordinul de ministru, odată dat, se execută, nu se discută, aşa că am primit Ordinul numărul 1860, am venit a doua zi după ce l-am primit, în judeţul Mehedinţi şi m-am apucat de treabă. Este un colectiv foarte serios, m-am bucurat, mă înţeleg cu oamenii. De altfel, ce avem noi de făcut, decât să participăm şi noi, cu mult sau puţin la o agricultură mai bună, mai performantă!?
Corneliu Vasilescu

Corneliu Vasilescu este un expert în domeniul agricol, iar funcţia de director al DADR Argeş a deţinut-o din 2005, cu mici pauze în care politicul şi-a pus amprenta pe structurile deconcentrate. Omul e cazat la un hotel de trei stele din Severin, unde tariful pe noapte depăşeşte 140 lei.
Un calcul simplu arată că Ministerul Agriculturii achită doar pentru cazare 4200 lei pe fiecare lună din cele şase.Întrebat dacă sunt decontate cheltuielile de cazare, Vasilescu a confirmat, adăugând că toate deconturile de detaşare se fac conform legii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La Direcţia Agricolă Mehedinţi era bine dacă aveau un loc anume de primire, un oficiu. Locuiesc la un hotel. În mod normal se spune că se decontează şi cheltuielile de transport.
Corneliu Vasilescu

Actualul şef al DADR Mehedinţi nu se simte ca acasă în Mehedinţi, chiar dacă şi-a făcut deja prieteni. În biroul de director, înt-una din vitrine încă este expusă o diplomă a şefului de drept al instituţiei, Ştefan Răceanu, detaşat şi el, printr-un alt ordin al Ministrului
Agriculturii tocmai în judeţul  Botoşani.

Directorul Răceanu prigonit de la Mehedinţi la Botoşani

Tot din bugetul statului, directorii mutaţi după voia ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, primesc indemnizaţie de deplasare de 13 lei pe zi, adică alţi aproximativ 300 lei pe lună. Fiecare are însă dreptul să meargă şi o dată pe lună acasă, astfel că li se decontează combustibilul pentru transport. Alţi 300 lei în cazul lui Corneliu Vasilescu. Nu la fel de ieftin este transportul lui Ştefan Răceanu, directorul DADR Mehedinţi care a fost trimis tocmai în Botoşani, adică la peste 700 de kilometri distanţă de casă.

Ordinul a venit cu data de 15 mai, detaşare la Direcţia Agricolă Botoşani. Direcţiile Agricole sunt asemănătoare în toată ţara, sarcinile lor sunt aproape identice, diferă doar suprafeţele de teren, formele de relief, în rest, este asemănător, administraţia este aceeaşi peste tot.
A declarat directorul general Ştefan Răceanu, detaşat de la Mehedinţi, la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Botoşani, adăugând totodată că vine la Drobeta Turnu Severin o dată pe lună, conform legii

5 000 lei / director DADR în fiecare lună costă prigoana

La cheltuielile de cazare şi diurnă, directorul DADR Mehedinţi detaşat în cealaltă parte a ţării primeşte aproximativ 500 lei pentru combustibilul de deplasare. Toate costurile sunt enorme pentru Minsiterul Agriculturii, având în vedere că în ţară, zeci de directori au fost mutaţi. Detaşările au fost emise în cazul fiecăruia pe o perioadă de şase luni. Costurile depăşesc 5 000 lei, pentru fiecare director pedepsit pentru că PNL a părăsit Uniunea Social Liberală. Se zvoneşte că pentru ca pe posturile respective să ajungă social-democraţi sau apropiaţi ai partidelor care susţin Guvernul Ponta, Ministerul Agriculturii pregăteşte o reorganizare a Direcţiilor Agricole din ţară.

Politica