vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Recitaluri Emil Boroghină în SUA şi Canada

Cunoscutul actor, regizor şi director de teatru Emil Boroghină va susţine, în această lună, o serie de recitaluri excepţionale din poezia eminesciană şi din piesele lui Shakespeare, în SUA şi Canada.
Turneul este iniţiat de Institutul Cultural Român din New York de la începutul anului 2014.

Evenimentul este conceput pentru a comemora împlinirea a 125 de ani de la dispariţia “poetului-nepereche”, pe de o parte, şi pentru a omagia geniul marelui dramaturg englez, pe de alta parte. Cele doua recitaluri—  “Recitindu-l pe Eminescu… La steaua care-a rasarit”/ “Re-reading Eminescu… Up to the star that’s just appeared” şi “Recitindu-l pe Shakespeare… Lumea-ntreaga e o scena”/ “Re-reading Shakespeare… All the world’s a stage’”— sunt concepute într-o relaţieţie de complementaritate, ca două feţe ale aceleiaşi medalii, punând în lumina paralelismele existente între operele celor doi mari creatori şi revelând astfel structurile romantice şi dramatismul antitezei — perene dincolo de curentul romantic în literatură. Această perspectivă va nuanţa remarca privitoare la Eminescu drept “ultimul romantic”, depăşind astfel orizontul temporal prin integrarea lui Eminescu în spaţiul valorilor literare universale şi eterne.
Totodată, în opinia lui Emil Boroghina, recitalurile reprezintă o modalitate de “a-l face şi mai cunoscut pe Eminescu prin intermediul lui Shakespeare”.

ICR New York

Recitalul Eminescu cuprinde, între altele, cunoscutele poeme “O, rămâi”, “Venere şi Madona”, “Epigonii”, “Dormi”, “Atât de fragedă”, “Departe sunt de tine”, “Glossa” sau “Memento mori”, iar  versurile eminesciene recitate în limba româna vor fi dublate de versiunea lor în limba lui Shakespeare, proiectata pe un ecran.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Recitalul de poezie eminesciană va fi însoţit vizual de un slideshow cu o întreagă serie de portrete ale lui Eminescu, aşa cum a fost el văzut de importanţi artişti plastici, pictori, sculptori, graficieni, precum şi cu fotografii de epoca ale poetului, pagini de manuscrise, ilustraţii de carte la volumele de poezie şi proză Eminescu, din diverse ediţii. De asemenea, în cadrul evenimentului, vor fi vizualizate cd-urile ce prezintă în format electronic integrala ediţie facsimilate “Manuscrisele Mihai Eminescu“ — volume ce au fost transmise, ca avanpremiera a celebrării lui Eminescu, de către Institutul Cultural Român şi Academia Română, Bibliotecii Congresului SUA, în data de 2 iunie. Actorul Emil Boroghină a susţinut pentru prima oară recitalul “La steaua care-a răsărit” în 2012, cu ocazia Zilei Naţionale a Culturii Române, pe scena “Ion D. Sârbu” a Teatrului Naţional “Marin Sorescu” din Craiova, şi a obţinut aprecierea criticilor şi a publicului. De atunci, spectacolul a cucerit mii de spectatori în diverse oraşe din România şi din lume. “Recitindu-l pe Eminescu… La steaua care-a răsărit” este genericul ales de Emil Boroghină pentru dubla sa semnificaţie: să inducă la recitirea operei sale poetice şi să propună un traseu, prin codrul polimorf al versurilor sale, cât se poate de emblematic în perspectiva decelării unui mesaj unificator, pornind de la percepţia cadrului natural, trecând spre cel erotic şi cel social, vânând însă, admirabil, acel salt nu mai puţin miraculos în vaierul cosmic care-l face pe Eminescu unul dintre rarii poeţi ai lumii — alături de Dante şi Shakespeare, fără a-i uita pe Homer şi Vergiliu…’ (George Popescu).
ICR New York

În cadrul recitalului Shakespeare, Emil Boroghină va interpreta un colaj de fragmente din celebrele sonete şi piese de teatru ale marelui dramaturg — comedii, tragedii sau piese istorice—, precum “Hamlet”, “Henric al V-lea”, “Cum vă place”,  “Poveste de iarna”, “Visul unei nopţi de vară”, “Romeo şi Julieta”, “A douăsprezecea noapte”, “Neguţătorul din Veneţia”, “Othello”, “Timon din Atena”, “Regele Lear” sau “Richard al III-lea”. Recitate tot în limba română, în versiunea unor cunoscuţi traducători, ele vor fi însoţite şi de data aceasta, de proiecţia textului original în engleză.

Turneul va debuta la New York în data de 13 iunie 2014, ora 7pm, la Sala Auditorium a ICR New York, cu recitalul Shakespeare. În deschiderea evenimentului, scriitoarea Doina Uricariu, Director ICR New York, va susţine o prelegere despre creaţia eminesciană raportată la cea shakespeariană. De asemenea, domnul Boroghină va face în cadrul evenimentului prezentarea Festivalului Shakeaspeare de la Craiova, al cărui director este. A doua zi, în data de 14 iunie 2014, ora 7.30 pm recitalul Eminescu va fi susţinut la Biserica românească Sf. Ioan Valahul din Alpine, New Jersey, ca urmare a cererilor venite din partea comunitaţilor româneşti din New Jersey şi Queens, NY. Turneul va continua în Canada, unde cele două recitaluri vor fi itinerate în perioada 16-22 iunie 2014, în parteneriat cu asociaţiile româneşti locale. Astfel, ICR New York, împreună cu Communaute Moldave du Quebec (CMQ) şi preşedintele acestei asociaţii, doamna Ala Mândicanu, precum şi cu Asociaţia Culturală Română, a programat recitalul Eminescu în data de 15 iunie -ziua morţii poetului, ora 2 pm, în Piaţa României/ Place de la Roumanie din Montreal, respectiv recitalul Eminescu-Shakespeare în data de 17 iunie, ora 6.30 pm, în sala Pavillon de l’Entrepot din acelaşi oraş. În deschiderea spectacolului de la Montreal domnul Boroghină va fi introdus de doamna Oana Cajal, dramaturg laureat al Premiului UNITER şi artist vizual. În zilele de 16 şi 18 iunie vor avea loc întâlniri ale domnului Boroghină cu personalităţile ale lumii teatrale din Canada, ocazie cu care domnia sa va face prezentarea Festivalului Shakeaspeare şi va stabili importante conexiuni profesionale. De asemenea, va fi invitatul unor posturi de radio şi televiziune locale, ziare şi reviste de cultură, care vor mediatiza evenimentele şi prezenţa domniei sale în spaţiul canadian. Spectacolul de la Montreal va beneficia de o transmisie TV, care va putea fi urmărită atât de telespectatorii din Canada, cât şi de cei din România, audienţa evenimentului crescând astfel semnificativ. În a doua parte a turneului din Canada, la solicitarea doamnei Simona Hodoş, director al Association Rocade, ICR New York a extins parteneriatul şi programul turneului, recitalurile Shakespeare-Eminescu urmând a fi itinerate şi în alte mari oraşe canadiene, după cum urmează:  Quebec, sala  Pavillon Maurice-Pollack -Universite Laval, 20 iunie; Ottawa, Theatre Centrepointe -Place Ben Franklin, 21 iunie; Toronto, Japanese Canadian Cultural Centre, 22 iunie -toate cele trei spectacole fiind programate la ora 7.30 pm.
ICR New York

Emil Boroghină este actor, regizor, societar de onoare al Teatrului National “Marin Sorescu” din Craiova, director fondator al Festivalului International “Shakespeare” din România, preşedintele Fundaţiei “Shakespeare”, vicepreşedintele Reţelei Europene a Festivalurilor “Shakespeare”, membru al Senatului Uniunii Teatrale din România. Din 1963 până în 1988 a fost actor şi regizor al Teatrului Naţional Craiova, iar între 1988 şi 2000, director general al teatrului craiovean.
În anul 2000 i s-a conferit “Ordinul National Serviciul Credincios în Grad de Cavaler”, una dintre cele mai importante distincţii acordate de Statul român. Sub conducerea sa, Festivalul Internaţional Shakespeare primeşte “Premiul de excelenţă pentru calitatea excepţională a ediţiei din anul 2006”, acordat de Uniunea Teatrală din România. British Council îi acordă lui Emil Boroghină, în anul 1997, “Premiul pentru cel mai bun manager de teatru din România”, iar în anul 2011, “Premiul pentru întreaga activitate în sprijinirea şi promovarea relaţiilor culturale româno-britanice”.

Politica