vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ministerul Sănătăţii umblă cu jumatăţi de măsură

Testare gratuită făcută ca să fie pentru depistarea cancerului de col uterin. Ministerul Sănătăţii a pus la dispoziţie suma necesară doar pentru 330 de mii de probe, pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani. Astfel, doar o femeie din 17 poată să facă testul Babeş-Papanicolau. Acest lucru în condiţiile în care, în România, şase femei mor zilnic din cauza acestei maladii. De patru ori mai mult decât media la nivelul Europei.
Asigurate sau nu, femeile trebuie să meargă la medicul de familie pentru a cere un formular de recoltare şi, ulterior, trebuie să se prezinte într-unul dintre cele 97 de centre în care se recoltează probe. Rezultatele sunt trimise apoi în 30 de zile medicului de familie. Dacă rezultatul este pozitiv, pacientele sunt îndrumate să facă investigaţii suplimentare. În cazul unui rezultat negativ, femeile sunt reprogramate la o nouă testare peste cinci ani.

România se află pe primul loc în Europa la rata mortalităţii provocată de cancerul de col uterin

Medicii specialişti spun că intervalul este destul de mare. Turnover-ul celular şi dezvoltarea leziunilor precanceroase, a leziunile displazice, uneori este destul de rapid. În unele cazuri pot exista modificări chiar şi la şase luni sau la un an.
Medicii recomandă ca testul să se efectueze o dată pe an. Datele arată că România se află pe primul loc în Europa la rata mortalităţii provocată de această boală. De cele mai multe ori, cancerul de col uterin e depistat în stadiu avansat la românce. Unul dintre motive îl reprezintă dezinteresul şi lipsa de informare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cele mai multe femei românce rămân netestate

Ministerul Sănătăţii a alocat pentru acest program 13 milioane de lei. Având în vedere că pentru un test, CNAS decontează în jur de 39 de lei, asta înseamnă că banii ajung doar pentru 330 de mii de femei. În România sunt însă 5,5 milioane de femei care au vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani. Din păcate, cele mai multe dintre ele rămân netestate. Programul naţional pentru depistarea cancerului de col uterin a început în 2012. De atunci şi până la finalul trimestrului întâi din 2014, doar 600 de mii de femei au efectuat acest test.

Politica