vineri, mai 3, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Nu scăpăm de inundaţii

Hidrologii au actualizat avertizarea privind pericolul de inundaţii. Astfel, până astăzi la ora 14, este COD GALBEN pe râurile din bazinele hidrografice: Timiş, Bârzava, Cerna (judeţele Timiş şi Caraş-Severin), Drincea (judeţul Mehedinţi), Desnăţui (judeţul Dolj), pe Jiu sector aval S.H. Sadu şi pe afluenţii săi din judeţele Gorj, Mehedinţi şi Dolj, pe unii  afluenţi ai Oltului mijlociu şi inferior din judeţele Gorj, Olt, Vâlcea, Dolj şi Sibiu, pe unii afluenţi ai Mureşului din judeţul Hunedoara, pe Vedea (judeţele Teleorman şi Olt), Argeş (judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Giurgiu), bazinul superior şi mijlociu al Ialomiţei (judeţele Dâmboviţa, Prahova şi Ialomiţa).
A fost instituit COD PORTOCALIU pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu pe sector aval confluenţă Motru – amonte S.H Podari (judeţul Dolj), afluenţi ai Argeşului superior (judeţul Argeş) şi pe Sabar (judeţele Dâmboviţa şi Giurgiu).
Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din Oltenia sunt în alertă.

Atenţionările au fost trimise către toate Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă din judeţ şi instituţiile care fac parte din Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice şi transmiterea datelor din zona de competenţă către Centrul Operaţional al ISU Olt. De la intrarea în vigoarea a atenţionării cod portocaliu ( 05.05.2014, ora 02.00 ), la sediul ISU Olt funcţionează o grupă operativă din care fac parte reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, ISU Olt, IPJ Olt şi IJJ Olt.
ISU OLT

Turişti salvaţi de jandarmi

Policlinica Buna Vestire Craiova

Jandarmii mehedinţeni au salvat din calea apelor 13 turişti sosiţi în localitate pentru a participa la manifestările prilejuite de “Sărbătoarea Liliacului” şi care petrecuseră noaptea în localitatea Ponoarele.Turiştii rămâseseră blocaţi în zonă după ce, din cauza precipitaţiilor abundente, căile de comunicaţie au fost blocate de către apele revărsate sub formă de viituri.
Jandarmeria Română lansează către cetăţeni apelul de a evita deplasările în zonele afectate de precipitaţiile abundente sau de viituri, de a se informa în legătură cu starea de practicabilitate a comunicaţiilor rutiere şi, în caz de nevoie, de a apela cu încredere numărul unic de urgenţă 112, pentru a solicita ajutor specializat.

Între timp, traficul feroviar pe magistrala 900, între Drobeta Turnu Severin şi Craiova a revenit la normal  după ce calea ferată a fost afectată de precipitaţii în judeţul Mehedinţi, între localităţile Prunişor şi Igiroasa.
Circulaţia feroviară s-a reluat după ce apele în zona afectată s-au retras, reprezentanţii CFR prezenţi la faţa locului constantând că nu a fost afectat nici terasamentul şi nici calea ferată, de revărsarea apelor. Circulaţia feroviară a fost oprită încă de duminică dimineaţa, după ce un râu s-a revărsat peste un pod de cale ferată, între localităţile Igiroasa şi Prunişor, reprezentanţii CFR neputând evalua terasamentul până în momentul în care apele s-au retras.În perioada în care traficul feroviar a fost blocat a fost afectată circulaţia a cinci trenuri InterRegio, care circulau pe direcţia Bucureşti – Timişoara şi retur. Călătorii din aceste trenuri au fost tranbordaţi cu autocarele pe distanţa afectată.

 «Atenţie la apa din fântâni!»

Populaţia din localităţile mehedinţene afectate de inundaţii în urma precipitaţiilor este sfătuită de conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Mehedinţi să nu consume apa din fântânile publice sau private, întrucât pânza freatică ar fi putut fi afectată, specialiştii DSP urmând să facă analize pentru a stabili gradul de infectare. Directorul DSP Mehedinţi, Miruna Constantin, susţine că cea mai mare problemă este în localităţile unde nu există reţea centralizată de apă, acolo urmând să intervină Primăriile şi Crucea Roşie pentru a transporta apă potabilă către populaţie.

Populaţia din localităţile afectate de inundaţii să nu consume apa din fântâni. Imediat ce se opresc viiturile, pentru că nu se poate interveni  deocamdată, vom recolta probe şi vom analiza apa din fântânile de pe raza localităţilor afectate. Avem nevoie de sprijinul primăriilor în acest sens întrucât multe fântâni se află în gospodării. Până atunci însă, primarii să asigure necesarul de apă potabilă pentru populaţie, dacă nu există reţea centralizată în localitate.
A transmis şefa DSP Mehedinţi

Totodată, potrivit directorului Crucii Roşii Mehedinţi, Elena Coardă, voluntarii Crucii Roşii Mehedinţi s-au mobilizat şi transportă apă plată în localităţile Podu Grosu şi Petra (comuna Bâcleş), acolo unde nu există reţea de apă, iar inundaţiile au afectat gospodăriile.Inundaţiile au afectat mai multe localităţi din judeţul Mehedinţi. Potrivit vicepremierului Gabriel Oprea , au fost afectate  65 de gospodării, dintre care zece în localitate Prunişor, cinci în Podul Grosul şi 50 în Bălăciţa (Gvardeniţa).
Ieri au fost convocate Comisiile de Specialitate şi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în vederea stabilirii măsurilor de reintrare în starea de normalitate, în localităţile afectate de fenomenele hidrometeorologice periculoase, manifestate în perioada 03-05.05.2014.

Prefectul judeţului Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, a cerut să fie centralizate toate efectele produse în unităţile administrativ-teritoriale şi să se stabilească priorităţile de intervenţie pentru desecarea şi dezinfectarea fântânilor, reabilitarea utilităţilor publice şi înlăturarea efectelor produse în gospodăriile cetăţenilor.
De asemenea, s-a stabilit ca reprezentanţii desemnaţi din Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă să menţină o legătură permanentă cu localităţile repartizate, în vederea luării măsurilor de protecţie care se impun.

Politica