luni, aprilie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Trei din trei pentru Oradea

Cei peste trei mii de suporteri care au invadat Polivalenta craioveană joi seara pentru a susţine echipa de baschet au plecat dezamăgiţi acasă. O mare parte dintre ei chiar de la pauza mare a meciului dintre formaţia craioveană şi cea din Oradea pentru că spectacolul oferit pe parchet a venit din partea oaspeţilor nu a celor de la care ar fi fost de aşteptat.
Dârzenia, lupta până la sacrificiu sau atitudinea războinică au lipsit cu desăvârşire. SCM a început meciul prost şi a continuat să joace la fel de prost şi în sferturile doi şi patru. O singură zvâcnire de orgoliu a existat în sfertul trei dar trebuie menţionat şi faptul că orădenii şi-au permis să ruleze încă de pe atunci întreg lotul. Trecând peste amănuntele de natură tactică, neimportante oricum pentru că la un asemenea scor nu sunt prea multe de comentat, rămâne imaginea unei echipe gazdă fără busolă, una care a părut legată în pripă, peste noapte. Şi ar mai fi de comentat lipsa de prospeţime, jucătorii părând obosiţi, fără vlagă şi ambiţie.

Numeroasele greşeli individuale, etalarea unui bagaj tehnic limitat la transmisia mingii şi aruncarea acesteia în buza coşului şi indisciplina tactică au fost ingredientele unei seri încheiate cât se poate de prost. Păcat că sezonul a avut un asemenea final pentru că pe parcursul lui s-a muncit mult. Vorbind aici de jucători care au fost târâţi în două competiţii grele, fără cap. Oradea a fost câştigătoarea meritată a serii iar vocile care au aruncat vina pe arbitraj, unul slab de altfel, ar trebui să fie mai timide.
Într-o partidă în care nu ai în cont decât într-un singur sfert mai mult de 13 puncte nu arbitrajul e de vină. Sigur, au existat faze controversate dar nu suficient de importante pentru a influenţa soarta meciului. Echipa din Bănie nu a jucat nimic, nu a fost periculoasă în atac şi nici cu o apărare ermetică, orădenii dominând autoritar ambele panouri.
După meci, Marcel Ţenter a avut o declaraţie care ar putea fi catalogată drept interesantă.
Dacă referitor la partidă, tehnicianul a pus degetul pe rană şi a evidenţiat, pe de o parte, jocul slab al gazdelor şi pe de alta a felicitat echipa adversă, referitor la viitorul său în Craiova a fost ambiguu.

Practic, Ţenter nu ştie ce-i oferă viitorul referitor la activitatea din Bănie înţelegerea sa cu SCM “U” ajungând la final după partidele din play-off. Cunoscutul antrenor ar fi dispus la un proiect pe termen lung în Bănie dacă i se va propune acest lucru. Nu ştim dacă acesta se şi va concretiza pentru că Ţenter ar schimba multe în activitatea de aici şi nu toate ar fi pe placul anturajului echipei. În altă ordine de idei, este de presupus că s-a vorbit de un contract mai lung atunci când a fost adus la Craiova şi de un proiect serios pentru că altfel este greu de priceput ce s-a urmărit. Să schimbi antrenorul înaintea meciurilor de play-off pentru a crea un şoc la o echipă care s-a calificat în această fază ar fi o dovadă de amatorism managerial. Cu toate greşelile lui, Nisic cunoştea mult mai bine echipa şi măcar ar fi ţinut-o pe nivelul de plutire anterior.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Am un mare regret pentru suporterii craioveni, care nu meritau să vadă aşa ceva. În momentul în care noi nu suntem în stare să dăm nici măcar 60 de puncte, nu merităm să ne calificăm mai departe. Nu am o explicaţie pentru modul în care ne-am exprimat astăzi. Nu este ceea ce ne-am antrenat, ceea ce am pregătit. Din păcate, azi nu am reuşit să arătăm ca o echipă competitivă. Oradea a câştigat uşor. Dacă aş da timpul înapoi aş veni din nou la Craiova. Mie îmi place baschetul enorm. Am văzut un om inimos, Toma, şi am venit să ajut. Nu ştiu ce se va întâmpla, dar vreau să mulţumesc publicului pentru primirea excepţională pe care mi-a făcut-o, deşi nu am putut să dau nimic înapoi pentru căldura cu care m-au primit. Îmi pare sincer rău. Nu ştiu ce va fi, dar mereu îmi voi aduce aminte cu plăcere de oamenii şi publicul din Craiova.
A declarat la finalul partidei amintite, Marcel Ţenter

S-au spus lucruri ştiute

Dacă nu ar fi fost semnalate pe parcursul campionatului, lucrurile pe care le-a adus în faţă la conferinţa de presă, de după meciul cu Oradea, Marius Toma, s-ar fi dovedit interesante. Ceea ce s-a semnalat de mult a spus acum cel care a manageriat echipa pe parcursul campionatului.
Acum, când rezultatele nu au fost cele scontate a ieşit la iveală şi “mizeria” asupra căreia s-au tras semnale de alarmă. Atunci a fost de preferat să se arate cu degetul la unul şi la altul cu acuzaţia că destabilizează echipa şi nu se pricep la fenomen ca să nu mai vorbim la administrarea lui.
Acum, ele devin normalitate şi fac parte din scenariul care a dus la un rezultat negativ în meciurile cu Oradea. Sunt multe de spus şi comentat dar un lucru rămâne cert: cine seamănă vânt culege furtună. Nu numai jucătorii trebuie blamaţi pentru aceste eşecuri, nu ei au dus echipa în play-off? Sunt şi alţii care dacă s-ar uitat atent în oglindă ar trebui să aibă tendinţa de a-şi da două palme sănătoase după cap.

În fine, pentru posteritate redăm declaraţia lui Marius Toma:
Din nefericire şocul pe care îl aşteptam, pentru că ce aţi văzut astăzi (n.r. joi) am văzut eu în sânul echipei şi de aceea am recurs la schimbarea antrenorului, nu a avut loc. Echipa, psihic, e în vacanţă după meciul cu Mediaş, după ce am acontat biletele de play-off. Am încercat tot ce este omeneşte posibil pentru a-i motiva. Clubul a oferit extramotivaţii financiare pentru a lupta pentru un loc în semifinale. Un an întreg i-am apărat, am băgat murdăria şi tot ce s-a întâmplat la echipă sub covor pentru a-i proteja pe jucători, nu am pus degetul în pieptul nimănui, chiar dacă au fost multe schimbări, dar mulţi dintre ei nu merită acest public şi să joace la Craiova. Oamenii îşi doresc o finală aici, fie mare sau mică. Nu s-a pus problema de tactică, aşezare, pregătirea jocului, a fost o lipsă de combativitate dureroasă, să nu respecte nimic. Tot ce am muncit în aceste săptămâni, să-i putem aduce într-o formă psihică competitivă a fost sortit eşecului. E uşor acum să dăm vina de la unul la celălalt, dar vă spun că clubul a susţinut această echipă până în ultima clipă, iar felul cum ei s-au motivat a lăsat mult de dorit.

Din declaraţia oficialului craiovean s-a mai putut observa un lucru, pe lângă efortul supraomenesc de a menţine echipa în tonus, şi anume că diferenţele făcute pe parcursul campionatului între echipele clubului au existat şi la final de sezon.
Marius Toma a vorbit despre motivaţii extrafinanciare făcute de club jucătorilor. Concret, vă spunem noi, s-a pus în discuţie motivarea suplimentară a baschetbaliştilor cu o mie de euro. După cum s-a văzut nu a fost de ajuns.
Poate, această decizie a conducerii clubului, pentru că Toma nu putea să o ia singur decât dacă ar fi adus banii din sponsorizări ceea ce nu a fost cazul, ar fi fost mai firească, sau la fel de firească, şi în cazul voleibaliştilor care, în două rânduri, au luptat pentru o medalie naţională.
În cazul lor nu s-a putut, nu s-a recurs la niciun stimulent suplimentar pentru că…. prietenii ştiu de ce! Ăsta da fair-play! Hai Craiova, hai băieţi!

–––

SCM “U” Craiova – CSM Oradea   53 – 85 (13 – 27, 11 – 17, 19 – 20, 10 – 21)

SCM “U” Craiova: Seals (7), B. Popescu (9), Sokk, Naletilic, Drăguşin (4), Căpuşan, Bureau (10), Gavrilă (2), Babic (13), Kovac (8), Mocanu, Damian
Antrenor: Marcel Ţenter

CSM Oradea: Comagic (8), Markovic (5), Paşca (3), D. Popescu (3), S. Pop (2), Hora, Dillon (20), Subotic (6), Nicoară (16), Denison (10), Ţibîrnă (2), Franklin (10)
Antrenor: Cristian Achim

Politica