vineri, mai 17, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

80 de craioveni au alergat pentru copiii cu autism

Jocul este o activitate necesară, extrem de importantă în dezvoltarea copiilor, prin care aceştia învaţă să-şi dezvolte noi abilităţi. La copilul cu autism jocul, ca orice abilitate, se învaţă pas cu pas, prin repetiţie, fiind nevoie de consecvenţă.
Fiecare copil învaţă în ritmul său propriu, iar în funcţie de capacităţi şi de abilităţi va avea un program personalizat, care să-i permită dezvoltarea potenţialului la nivel maxim. Copiii cu autism au nevoie de sprijin. În acest sens, Parcul ,,Nicolae Romanescu’’ a fost sâmbătă gazda unui cros, la care s-au înscris 80 de craioveni.
Acesta a fost organizat pentru a se strânge fonduri, pentru dotarea sălii de kinetoterapie a Centrului de Recuperare pentru Copilul cu Autism ,,Tedy Bear’’.
Crosul s-a desfăşurat pe o distanţă de un kilometru, iar toţi cei înscrişi au primit diplome de participare. Organizatorii spun că şi-ar dori, pe viitor, organizarea unui concert caritabil, pentru a se strânge sume cât mai mari.

Această acţiune se adresează comunităţii din Craiova şi cu fondurile strânse prin participarea la cros se va dota sala de kinetoterapie a Centrului de Recuperare pentru Copilul cu Autism Tedy Bear. Nu există niciun fel de limitare, din punct de vedere al vârstei. Este vorba despre o donaţie, fiecare poate dona cât vrea. Crosul se va desfăşura pe o distanţă de 1 km. Startul se va da de la intrarea în Parcul Romanescu. Se vor elibera diplome. Avem cu noi şi beneficiari ai acestor servicii. Iniţiativa a fost salutară. Ne-am bucurat foarte mult că cineva s-a gândit la acest proiect. Avem mare nevoie de ajutorul comunităţii. Pe viitor, dorim să organizăm un concert caritabil, poate la Filarmonică sau poate o piesă de teatru. Suntem deschişi şi ne bucurăm de orice sprijin am putea primi. Aceşti copii au nevoie de atenţia şi sprijinul nostru. În principal, copiii suferă de autism, sindromul Down şi toate tulburările asociate acestora. Aparatura costă destul de mult, dar ne mulţumim cu orice sumă se strânge, pentru că este binevenită până la urmă. Copiii au nevoie de exerciţiu fizic în fiecare zi, care stimulează creierul. Ei chiar au nevoie de astfel de terapie pentru îmbunătăţirea activităţii cerebrale şi a comportamentului, dar şi de multe alte materiale care sunt costisitoare. După cum probabil aţi văzut în multe campanii, cu terapia corespunzătoare aceşti copii au şansă la un viitor mai bun şi orice ajutor din partea fiecărei persoane este primit cu drag. Eu mă bucur foarte mult că avem atâţia înscrişi aici şi mi-aş dori ca din ce în ce mai mulţi craioveni să facă un pas înainte în acest demers, pentru că am rămas puţin în urmă cu organizarea unor astfel de activităţi de sprijin a aproapelui nostru.
Gabriela Predu, coordonator Centrul ,,Tedy Bear’’

«Grădiniţa Tedy Bear, singura din Craiova ce se ocupă de problemele copiilor cu autism»

Policlinica Buna Vestire Craiova

Iniţial proiectul se numea Managementul pentru comunităţi şi avea ca scop să adune mai multe ONG-uri în jurul proiectului şi să îi pregătească pe cei din administraţia ONG-urilor să-şi poată atrage mai bine fonduri, să poată să dezvolte proiecte care să aibă un impact asupra comunităţii. A fost o sesiune de pregătire, circa o lună, iar eu am participat la ultima parte a proiectului Managementul pentru comunităţi, care a presupus o sesiune de pregătire, ce consta în crearea de proiecte. Fiecare proiect trebuia să-şi atragă în jurul lui cel puţin două ONG-uri şi maxim patru. Am început să dezvoltăm proiectul intitulat Deschide-ţi inima prin sport, care constă în acest cros şi scopul este să strângem bani pentru dotarea Grădiniţei Tedy Bear, care este singura din Craiova ce se ocupă de problemele copiilor cu autism.
A relatat Vlad Ţîru, voluntar

3.000 lei s-au strâns sâmbătă, în Parcul «Nicolae Romanescu»

Suma totală strânsă la crosul de sâmbătă este de 3.000 lei. Acţiunea se va repeta în luna mai, când se va organiza un cros pe o distanţă mult mai mare. 80 de craioveni au ales să participe la acţiunea umanitară de la finele săptămânii trecute.
Încă alte zece persoane şi-au exprimat dorinţa de a dona câte o sumă de bani, fără a participa în schimb la competiţia sportivă. Suma strânsă va fi investită în aparatura necesară dotării sălii de kinetoterapie.

Autismul se poate observa de la o vârstă fragedă

Autismul este un nume generic pentru o serie de tulburări comportamentale fundamentale. Cauzele acestei boli nu sunt încă înţelese complet, dar se crede că tulburările se datorează unor defecţiuni genetice, ale unor interacţiuni între gene sau mutaţii rare cu efecte majore. În unele cazuri rare, autismul este asociat cu agenţi teratogeni (care produc defecte natale).
Teorii precum că autismul ar avea vreo legătură cu vaccinările nu au fost dovedite în mod ştiinţific. Autismul se observă deja de la o vârstă fragedă (înainte de 3 ani), cu excepţia sindromului Asperger, care poate de obicei să fie diagnosticat când copilul merge la şcoală.
Simptome obişnuite ale autismului sunt acţiuni repetitive/monomane, contact şi comunicare limitată cu alte persoane şi interese foarte restrânse.
Răspândirea bolii este cam de 6 la 1000 de persoane, şi este de trei sau patru ori mai des întâlnită la băieţi decât la fete. 2 aprilie este Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului.

Politica