joi, mai 2, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Anina Ciuciu, mândră că e romă

Să pleci din cartierul Faţa Luncii, la vâsta de 7 ani, împreună cu familia, şi să ajungi masterand la Sorbona şi aspirant la profesia de judecător nu este la îndemâna oricui.
Mai cu seamă a unei tinere de 24 de ani, de etnie romă, care a demonstrat, ajutată de familie, că se poate. Anina Ciuciu, născută la Craiova, este un model pentru francezi şi, o carte scrisă de ea, “Mândră să fiu rromă”, este best-seller în Hexagon. Cartea a fost lansată recent şi în România.
Acasă, la Craiova, trăiesc mai multe rude ale Aninei. Una dintre acestea este Radulian Ghiţă, unchi al fetei.

Ambii părinţi au avut studii, şi asta s-a văzut în modul în care şi-au educat fetele. Tatăl ei, Nicolae, a absolvit Liceul Economic. Mama, Samira, de asemenea a absolvit 10 clase. Într-adevăr, poate că la început s-au descurcat mai greu acolo, dar ulterior s-au angajat.
Spune unchiul fetei

Ghiţă Radulian consideră că mesajul Aninei în cartea “Mândră că sunt rromă” ar fi acela că discriminarea trebuie să înceteze.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Oamenii trebuie judecaţi după adevărata lor valoare, nu după culoarea pielii sau după naţionalitate. Asta este şi ceea ce vrea să transmită Anina în cartea ei.
Mai spune Radulian Ghiţă

Anina Ciuciu mai are o soră care a absolvit Ştiinţele Economice, iar acum locuieşte în Suedia, unde este şi căsătorită, şi o alta care a lucrat ca translator în Franţa.
Tănăra Anina recunoaşte, într-un interviu acordat HotNews.ro, meritul părinţilor care, beneficiind de educaţie, au ştiut să o îndrepte pe drumul cel bun.

Dacă suntem încurajaţi de părinţi şi dacă ai şansa să ai părinţi care sunt educaţi, bineînţeles că ai şanse mai multe să reuşeşti în sistemul educaţional, asta se ştie, dar nu este neapărat. Este foarte important dacă avem încurajarea părinţilor, voinţa bineînţeles şi munca – cred că astea sunt cheile.
A declarat tânăra masterandă la Sorbona

În cartea sa, Anina povesteşte toată experienţa ei de viaţă în Franţa, în care au existat şi momente delicate. Cum ar fi faptul că a cerşit pe stradă.

Este ceva foarte greu, este ceva foarte jignitor, este o umilinţă foarte grea, de care chiar şi astăzi nu îmi face plăcere să vorbesc şi încă este o durere.

Şcoala a început-o fără să cunoască bine limba. A reuşit să recupereze însă rapid, a făcut doi ani şcolari în unul singur şi a devenit cea mai bună elevă din clasă.

Voiam, inconştient, indiferent de situaţie, să fiu cea mai bună, să arăt ca sunt cea mai bună.
A declarat pentru HotNews.ro, Anina

În urmă cu mai mulţi ani, tânăra craioveancă a câştigat locul 1 la un concurs naţional de limba franceză.

Este rodul muncii părinţilor ei. Şi un exemplu arătat lumii întregi. Că se poate şi astfel.
Ne-a mai spus unchiul fetei din Craiova

Părinţii Aninei se vor întoarce, probabil, înapoi, acasă, dat fiind faptul că au ridicat deja aici o casă, însă rudele din Craiova cred că fetele nu se vor mai întoarce. Pentru că, spun ele, au plecat pentru mai bine, şi acolo le este mai bine.

Politica