luni, aprilie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Şi-a ucis vecinul, trebuie să plătească

Un tânăr de 28 de ani din comuna doljeană Amărăştii de Jos, condamnat definitiv la 12 ani de închisoare după ce şi-a ucis un consătean, trebuie să plătească urmaşilor victimei şi spitalului, peste 20.000 lei drept despăgubiri. Decizia a fost luată vineri, de magistraţii Tribunalului Dolj, întrucât procesul penal s-a judecat mai repede decât latura civilă, după ce autorul a recunoscut comiterea faptei. Şi pe latură civilă, hotărârea Tribunalului Dolj poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj îl trimiteau în judecată, pe 4 martie 2013, în stare de arest preventiv, pe Viorel Florin Mic Dinu, de 28 de ani, din comuna doljeană Amărăştii de Jos, sub acuzaţia de omor. Anchetatorii au reţinut în sarcina lui faptul că, pe 6 decembrie 2012, tânărul, s-a întâlnit într-un magazin din comună cu un amic şi cu Marian Gavrilă, şi au băut câte o bere. După aceea, cei trei au hotărât să facă un grătar, aşa că au cumpărat o sticlă de bere şi pastă de mici şi s-au dus acasă la Viorel Florin Mic Dinu.
Au continuat să bea până noaptea, iar în jurul orei 1.30, amicul lui Mic a plecat, acesta din urmă continuând să bea împreună cu Gavrilă.

În jurul orei 2.30, pe fondul stării de ebrietate în care se aflau, cei doi au început să se certe. În acest context, inculpatul a luat un lemn de foc de lângă sobă şi a lovit victima de mai multe ori în zona capului, umerilor şi peste braţe. În urma loviturilor, victima a căzut pe holul casei, iar inculpatul a mers la vecinul său, pe care l-a rugat să solicite telefonic o ambulanţă şi să anunţe organele de poliţie.
Au reţinut în rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea în judecată procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj

Policlinica Buna Vestire Craiova

Marian Gavrilă a fost transportat cu ambulanţa la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, unde, pe 15 decembrie 2012, a decedat ca urmare a leziunilor suferite. În aceeaşi zi, Viorel Florin Mic Dinu a fost arestat preventiv.
Pe 1 iulie 2013, judecătorii Tribunalului Dolj au pronunţat sentinţa în dosar. Bărbatul a fost găsit vinovat de omor şi a fost condamnat la 12 ani de închisoare. Magistraţii craioveni i-au menţinut arestarea preventivă şi au mai dispus ca acţiunea civilă formulată de rudele victimei şi reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova să se judece în continuare într-un dosar separat.
Inculpatul a atacat cu apel la Curtea de Apel Craiova hotărârea Tribunalului Dolj. Pe 5 noiembrie 2013 Curtea de Apel Craiova i-a respins apelul ca nefondat, hotărârea rămânând definitivă întrucât inculpatul nu a mai declarat recurs.
Acţiunea civilă a fost disjunsă, cauza fiind soluţionată vineri, 7 martie a.c., de Tribunalul Dolj. Instanţa a dispus ca bărbatul condamnat să achite peste 20.000 lei către urmaşii bărbatului omorât, dar şi către Spitalul de Urgenţă Craiova.

Admite în parte acţiunea formulată de partea civilă Gavrilă Constantin Florin şi obligă inculpatul Mic Dinu Viorel Florin la plata sumei de 1487,5 lei prestaţie periodică globală (calculată de la 06.12.2012 şi până la data de 15.06.2013, când partea civilă a împlinit vârsta de 18 ani) şi la plata sumei de 5.000 lei daune morale, către această parte. Admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Niţescu Mihaela şi obligă inculpatul Mic Dinu Viorel Florin la plata sumei de 7500 lei daune morale către această parte Ia act că numita Blăgan Ileana Cristina – fiica victimei, nu s-a constituit parte civilă în procesul penal. Admite acţiunea civilă formulată de partea civilă Spitalul Clinic Judeaţean de urgenţă nr. 1 Craiova şi obligă inculpatul Mic Dinu Viorel Florin la plata sumei de 8183,43 lei reprezentând cheltuieli de spitalizare, sumă ce va fi reactualizată cu indicele de inflaţie, de la data producerii prejudiciului şi până la data efectivă a debitului, către această parte. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare pentru procuror, inculpat şi părţile civile. Pronunţate în şedinţă publică de la 07.03.2014.
Se arată în încheierea de şedinţă a Tribunalului Dolj

Atât părţile civile, cât şi Mic Dinu şi Parchetul pot face apel împotriva hotărârii luate de Tribunalul Dolj pe latura civilă.

Politica