vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Eliminarea vizelor este un moment istoric pentru parcursul european al Republicii Moldova

Din acest an, cetăţenii Republicii Moldova vor circula fără vize în Europa. Parlamentul European a votat astăzi (440 voturi în favoare, 60 voturi împotrivă şi 10 abţineri din 510 deputaţi prezenţi in sală) eliminarea vizelor de călătorie pentru cetăţenii moldoveni posesori ai unui paşaport biometric. Măsura va acorda moldovenilor acces fără viză în ţările europene semnatare ale Acordului Schengen. Republica Moldova devine astfel prima ţară din vecinătatea estică a Uniunii care beneficiază de un regim liberalizat de vize cu UE. Se estimează că decizia va intra în vigoare până la sfârşitul lunii mai.

Raportorul grupului PPE pentru această propunere, vicepreşedintele Marian-Jean Marinescu, a declarat:
Cetăţenii din Republica Moldova merită să călătorească fără viză în UE. Felicit încă o dată Republica Moldova pentru îndeplinirea obligaţiilor şi ataşamentul faţă de familia europeană. Este important ca Moldova să rămână în continuare ferm angajată pe calea europeană.

Monica Macovei, preŞedinta Delegaţiei la Comisia parlamentară de cooperare UE-Moldova, a spus:
Este un moment istoric pentru cetăţenii Republicii Moldova şi pentru Parlamentul European. Liberalizarea vizelor este un succes al guvernării pro-europene de la Chişinău şi al eforturilor cetăţenilor Republicii Moldova. Dragii mei, vă aşteptăm cu inima deschisă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Şeful delegaţiei române în grupul PPE, deputatul european Theodor Stolojan, a declarat:
Vom susţine ca şi până acum consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova şi Uniune. Următorul pas important în acest sens este semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere cu UE. Ne vom canaliza eforturile în această direcţie şi asigurăm cetăţenii moldoveni de întregul nostru sprijin pentru ca acest acord să intre în vigoare în cel mai scurt timp posibil.

Decizia de eliminare a vizelor de călătorie pentru cetăţenii Republicii Moldova va intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea regulamentului în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Politica