vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Iluminatul public, o problemă eternă

Contre şi dispute la şedinţa de consiliu local de ieri. Primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu a fost luată la bani mărunţi de către consilierii locali PDL, Dan Cherciu şi Marian Vasile în legătură cu atribuirea contractului de delegare pentru activitatea de întreţinere-menţinere a sistemului de iluminat public din oraş.

Dan Cherciu: «M-a surprins indulgenţa doamnei Primar»

Dan Cherciu i-a reproşat primarului cum că nu ar fi fost demarate toate diligenţele, astfel încât să se ţină o licitaţie, la care să participe cele mai bune firme din ţară.
Acesta a mai spus că este surprins de indulgenţa edilului-şef, în ceea ce priveşte rezolvarea iluminatului public.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De această dată, doamna Primar, nu am fost foarte rapizi. Până acum nu s-au făcut toate dirigenţele, încât să ţinem şi noi o licitaţie, să vină firme într-adevăr renumite. Acum facem încredinţare directă şi mă întreb care firmă din Craiova are capacitatea administrativă de dotare, experienţa necesară să asigure întreţinerea iluminatului public? Poate vom găsi o firmă de ,, casă’’ care va pune pe hârtie că are un escavator şi cinci sape. Într-adevăr suntem într-o situaţie disperată. Nu ţin partea Luxtenului, dar a o scoate din competiţie în acest mod mie nu-mi sună nici a rapiditate, nici a bună intenţie, ci altceva. Aici nu vorbim de 100 sau 200 de lei, vorbim de întreţinerea iluminatului public în Craiova. Noi ne ridicasem în picioare, moment în care ni s-a spus despre această situaţie. M-a surprins indulgenţa doamnei Primar. Doamna Primar, dacă aţi lucra în mediul privat şi aţi fi în postura de client, nu cred că aţi cumpăra foarte bucuroasă, un serviciu de proastă calitate, un produs cu defecte. Nu avem acest drept în calitate de funcţionari în slujba cetăţeanului. Oamenii au dreptul să primească servicii administrative de calitate.
A declarat Dan Cherciu, consilier local PDL

Marian Vasile: «Puteam să facem caietul de sarcini cu un an înainte»

Consider că nu este procedura de achiziţie cea mai bună. Puteam să facem caietul de sarcini cu un an înainte.
A precizat Marian Vasile, consilier local PDL

Municipalitatea, «constrânsă» de o singură opţiune

La rândul său, viceprimarul Craiovei, Mihail Genoiu, a declarat că singura opţiune viabilă a municipalităţii a constat în cumpărarea energiei pe bursă, “la un preţ cu 30% mai mic decât ar fi fost cumpărată prin contractul cu Luxten’’.

Contractul cu Luxtenul s-a întrerupt brusc. Caietul de sarcini pentru desfăşurarea licitaţiei a fost întocmit într-un timp record. Vechiul contract cu Luxtenul prevedea trei capitole. Necesitatea numărul unu este furnizarea de energie. S-a făcut o procedură foarte rapidă şi foarte corectă, din punctul meu de vedere. S-a cumpărat energie pe bursă, la un preţ cu 30% mai mic decât o cumpăram prin contractul cu Luxtenul. În momentul în care iluminatul a fost alimentat, am considerat o oportunitate foarte importantă mentenanţa. Direcţia pentru investiţii a considerat că cea mai rapidă modalitate este cea de delegare pentru activitatea de întreţinere mentenanţă. Bineînţeles, că aceste invitaţii trebuie transmise la toată lumea, inclusiv Luxtenului, tuturor operatorilor mari din ţară, iar eu sunt convins că mentenanţa se va face la un preţ mult mai mic. Cel puţin la un preţ de jumătate apreciez eu că se va scoate aceasta.
A declarat viceprimarul Craiovei, Mihail Genoiu

Olguţa încearcă să se victimizeze

Într-un mod ironic, aşa cum bine ne-a obişnuit pe toţi, Olguţa Vasilescu a încercat să se “apere’’, spunând că “nu există vreo modalitate de licitaţie mai bună decât bursa’’. Ce uită însă primarul municipiului Craiova este că oraşul a traversat o perioadă foarte proastă în timpul sărbătorilor de iarnă, tocmai din cauză că municipalitatea a încetat orice fel de colaborare cu firma Luxten. Rezultatul pe care l-am putut observa cu toţii a fost acela că Bănia a avut un aspect dezastruos. Craiova a semănat mai mult cu o sorcovă, decât cu un oraş frumos împodobit aşa cum ar fi trebuit să se întâmple.

Înţeleg că nu este bine că luăm energie de pe bursă. Nu cred că există vreo modalitate de licitaţie mai bună decât bursa. Înţeleg că nu este bine că ieşim dintr-un contract cu Luxtenul şi că achiziţionăm energie cu 30% mai ieftină. Înţeleg că ar trebui să continuăm cu Luxtenul, pentru că ne-a lăsat fără iluminatul de sărbători, deşi era o obligaţie contractuală a lor să-l asigure.
A declarat primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu

Cherciu: «Se ştia că acest contract expiră de la începutul mandatului Olguţei Vasilescu»

În replică, Dan Cherciu a ţinut să-i amintească Olguţei Vasilescu de faptul că acel contract cu firma Luxten a expirat încă de la începutul mandatului său.

Doamna Primar, aţi înţeles cu totul şi cu totul altceva decât am vrut eu să spun. Nimeni n-a făcut referire la modalitatea de achiziţie a energiei. Ceea ce am vrut eu să spun este că se ştia că acest contract expiră de la începutul mandatului dvs. Dacă de atunci se începea redactarea caietului de sarcini sunt convins că am fi ajuns în situaţia în care să putem ţine licitaţia. Este foarte bine faptul că reuşim preţuri mult mai scăzute. N-am spus niciodată să cumpărăm ceva mai scump. Noi am spus că astfel de proceduri trebuie să se realizeze la timp, pentru că funcţionarii care primesc salariu pentru acest lucru trebuie să ştie că urmează să expire un astfel de contract şi să se apuce la timp de treabă.
A explicat consilierul local

Municipalitatea, acuzată de lipsă de «fair-play»

Şedinţă cu ,,scântei’’ la Consiliul Local. Consilierii locali Dan Cherciu şi Marian Vasile i-au reproşat Olguţei Vasilescu cum că aceasta nu ar fi “fair-play’’, în ceea ce priveşte prelungirea duratei contractelor de închiriere a terenurilor care aparţin domeniului public, pe care sunt amplasate construcţii provizorii, de tip garaj. Cherciu susţine că Olguţa Vasilescu nu aplică acelaşi regulament pentru toţi craiovenii aflaţi în această situaţie.

Dacă am aprobat un regulament, de ce la unii se prelungeşte contractul şi la alţii nu? Am avut oameni în audienţă care mi-au arătat că au datoriile achitate la zi şi cu toate acestea nu li s-a aprobat contractul. Pentru unii suntem mumă, pentru alţii ciumă.
A precizat Dan Cherciu

Modernizare ba, «vechituri» da!

La rândul său, consilierul Marian Vasile a criticat-o aspru pe Olguţa Vasilescu, declarând că edilul-şef “nu are criterii corecte în a prelungi sau a nu prelungi aceste contracte’’. Mai mult decât atât, Vasile a mai spus că au fost demolate mai multe chioşcuri din zona Amaradia, pentru a fi amplasată în acel loc o rulotă veche.

Mă îndoiesc că Olguţa Vasilescu are criterii corecte în a prelungi sau a nu prelungi aceste contracte. Pe strada Amaradia au fost demolate chioşcuri făcute cu autorizaţie, cu certificat de urbanism şi în locul acestora a fost amplasată o rulotă veche, urâtă, care strică tot aspectul acelei zone.
A precizat Marian Vasile

Olguţa tot pe a ei o ştie

Cu aceeaşi nonşalanţă care îi este caracteristică, Olguţa Vasilescu  susţine sus şi tare că ’’regulile sunt foarte clare. Sunt prelungite doar contractele celor în legalitate’’.

Politica