vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

«The job of my life»

Tinerii din U.E au posibilitatea să se instruiască şi să lucreze în Germania prin intermediul programului MobiProEu – “The job of my life”, un program lansat de Ministerul Federal pentru Muncă şi Afaceri Sociale din Germania începând cu luna ianuarie 2013 şi se va desfăşura până la sfârşitul anului 2017. Programul se adresează tinerilor din U.E cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani care nu au un loc de muncă şi doresc să beneficieze de sistemul german de formare profesională, sau să lucreze în Germania.

După terminarea cursurilor respective, tinerii pot lucra în domeniile hotelier, catering, medical şi informatic,unde este cea mai mare nevoie de personal. După ce obţin calificarea în aceste domenii,lucrătorilor li se oferă un curs de limbă germană prin programul „MobiPro EU”  în ţara de origine a celui care aplică.De altfel, vor beneficia de o alocaţie pentru călătoria în Germania, în vederea sustinerii unui interviu.

Programul acoperă şi cheltuielile pentru angajare, cum ar fi schimbarea domiciliului în Germania. Vor fi acoperite şi costurile procedurilor de acceptare pentru ocupaţiile în care se înregistrează lipsa de personal. Totodată, aplicanţii acestui program vor avea acces la un curs complet de limba germană, în special în cazul ocupaţiilor din domeniul sănătaţii. Sumele aferente fiecărei etape a programului, vor fi rambursate atât aplicanţilor cât şi furnizorilor cursurilor de limba germană, în maxim trei, patru săptamâni de la încheierea acestora.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Proiectul implică o formare profesională dublă în Germania În sistemul dual de formare, cursanţii îndeplinesc un rol dublu: cel de stagiari şi respectiv ucenici şi cel de angajaţi. Aceştia încheie un contract de ucenicie cu o companie în cadrul căreia învaţă partea practică a ocupaţiei, lucrând sub supravegherea colegilor cu experienţă şi primesc un salariu pentru ucenicie. De asemenea, cursanţii urmează în mod gratuit cursuri la o şcoală profesională unde învaţă partea teoretică, iar examinarea finală se realizează în cadrul camerei responsabile de domeniul ocupaţional respectiv, de exemplu, Camera de Comerţ şi Industrie sau Camera meştesugărească, unde primesc certificate profesionale recunoscute pe teritoriul întregii Germanii.
Conţinutul şi structura examenelor sunt standardizate pe întreg teritoriul Germaniei.

Graficul proiectului şi a programului de finanţare

Din luna februarie până în luna iunie se va desfăşura cursul de limbă germană în ţara de origine a aplicantului, nivelul A2, finanţat prin programul „The Job of my Life” al ZAV.
În lunile iunie şi iulie se va ţine un curs complet de limbă germană în Germania, nivelul B1 şi va avea loc un stagiu de pregătire în cadrul unor companii din Germania, finanţat prin programul „The Job of my Life” al ZAV.

Pe 01.09.2014 începe cursul de formare şi se încheie în luna iulie, anul 2017. În timpul uceniciei, salariul este plătit de companie, iar subvenţia suplimentară este acordată tot prin intermediul programului. Cazarea va fi oferită de angajator cel mai probabil sau se pot găsi alte soluţii de organizare. Aplicanţilor la acest program nu li se oferă nici o garanţie că pot obţine automat un contract de ucenicie sau cursuri de formare profesională. Decizia cu privire la alegerea aplicanţilor pentru contractul de ucenicie sau cursul de formare profesională aparţine în totalitate angajatorului german.Ofertele cursurilor de formare profesională şi a contractelor de ucenicie sunt meseria de bucătar  (curs de ucenicie de trei ani ) pentru care sunt disponibile trei posturi.

Pentru aplicaţii, companiile germane acceptă în cea mai mare parte a cazurilor, ucenici care deţin certificate de absolvire a şcolii generale.  Pentru Specialiştii în domeniul hotelier există un curs de ucenicie de trei ani cu  patru posturi. Pentru aplicaţii, companiile acceptă în cea mai mare parte a cazurilor ucenici care deţin certificate de absolvire a liceului. Specialist restaurant curs de ucenicie de 3 ani) – 4 posturi Pentru aplicaţii, companiile germane acceptă în cea mai mare parte a cazurilor ucenici care deţin certificate de absolvire a liceului.

Cei interesaţi pot afla mai multe informaţii şi pot  transmite CV-ul în limba germană şi a solicitării de aplicaţie (scrisoare de intenţie în limba germană) pe adresa de e-mail zav-stuttgarauslandsvermittlung @ arbeitsagentur.de, în atenţia dnei. Tanja Vodopic, Consilier EURES Stuttgart, responsabil proiect. Pentru monitorizare se transmit cele doua documente doamnei. Ileana Draghici, responsabil proiect pentru România, la adresa de e-mail [email protected].
Termenul limită pentru transmiterea aplicaţiilor este 15.02.2014.

Politica