vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

30 noi substanţe nocive apărute pe piaţă

Centrul Regional de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj şi-a prezentat ieri, la Prefectură, evaluarea activităţilor desfăşurate în 2013. La întrunire a participat şi senatorul USL, Mario Ovidiu Oprea care a punctat modificarea legii 339/2005, conform căreia a fost actualizată lista cu substanţe interzise. În această categorie sunt înscrise alte 30 noi substanţe.

Faţă de ultima noastră întâlnire în această formulă, demersurile din punct de vedere legislativ care au avut loc în Parlamentul României arată în felul următor: legea  339/2005,  privind regimul juridic al plantelor a suferit o modificare în sensul actualizării listei cu substanţe interzise. 30 de substanţe sunt nou apărute, dar ideea era că aş fi dorit foarte mult să identific de unde provin aceste substanţe care au venit pentru actualizarea tabelului cu substanţe. Cea mai mare parte din acestea au fost identificate pe baza legii 194/2011, cea despre care am vorbit foarte mult şi la Craiova, pentru că a venit cu noţiunea nouă de combatere a operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. După cum aţi văzut, cei care consumau, produceau sau comercializau astfel de substanţe găseau metode ingenioase într-un ritm foarte alert şi sub diverse forme de otravă pentru şoareci sau sare de baie, reuşeau să le comercializeze fără să fie neapărat vorba de nişte substanţe împachetate în pliculeţe. Ei ştiau despre ce e vorba şi în felul acesta reuşeau. Este bine că au fost identificate pe baza acestei legi, pentru că înseamnă că noua filosofie legislativă a devenit funcţională.
A explicat Mario Ovidiu Oprea, senator USL în Parlamentul României

Mario Ovidiu Oprea: «Trebuie să investim suficiente sume pentru a consolida laboratoarele pe care le avem la ora actuală»

Policlinica Buna Vestire Craiova

Oprea a mai spus că este important ca laboratoarele care există la ora actuală în România pentru depistarea acestor substanţe, să fie consolidate, prin urmare să se investească sume mai mari în dezvoltarea lor. Situaţia este cu atât mai alarmantă, cu cât substanţele nocive care se produc în Occident, se vând în România la preţuri duble.

Eu am mai purtat discuţii şi la Inspectoratul General de Poliţie şi din discuţiile purtate, mi-am dat seama că problemele care apăreau sunt legate de finanţarea acestui sistem. Nu cred că vă spun o noutate că era cât pe ce să avem laboratoare de producere a acestor substanţe în ţară. Ca atare, trebuie să investim suficiente sume pentru a consolida laboratoarele pe care le avem la ora actuală, în număr de şase, cu reactivii necesari pentru a identifica noile substanţe ce ar fi apărut. Opinia mea este că, din punct de vedere legislativ am ajuns la un punct acceptabil, din punct de vedere al instituţiilor care au în atribuţii a combate fenomenul iarăşi am ajuns la un punct mulţumitor, iar din punct de vedere al aplicării legii suntem pe drumul cel bun. Problema este cu finanţarea de la buget, pe fonduri europene, de oriunde. Inclusiv substanţe care se produc în Occident vin şi se vând în România şi au preţul cel puţin dublu faţă de acele ţări. Aici mă refer şi la substanţele noi cu efect psihoactiv, acele substanţe denumite impropriu etnobotanice, pentru că nu au nicio legătură cu nimic natural. Sunt substanţe de sinteză şi bineînţeles că acest lucru a devenit foarte rentabil. Avem foarte mult de luptat, dat fiind faptul că am devenit şi o piaţă de desfacere foarte importantă pentru producătorii de substanţe. Vorbim de substanţe deosebit de nocive. Cei care consumă nu-şi dau seama de un lucru: au impresia că nu vor deveni dependenţi, că lor nu li se va întâmpla niciodată nimic. Efectul este devastator. Nu-şi dau seama de pericolele la care se expun, plecând de la SIDA şi ajungând la tentativa de suicid.
A adăugat Mario Ovidiu Oprea, senator USL în Parlamentul României

Cele mai multe activităţi s-au axat pe combaterea problemei în şcoli, familie şi comunitate

Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (C.R.P.E.C.A.) Craiova are rolul de a evalua, coordona şi monitoriza, la nivel naţional, politicile în domeniul prevenirii şi combaterii traficului şi consumului de droguri, precum şi a asistenţei integrate a consumatorilor de droguri aplicate de instituţiile cu atribuţii în domeniu. Acesta are în componenţă Centrele de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj, Mehedinţi, Gorj şi Olt,  în cadrul cărora îşi desfăşoară activitatea 17 specialişti. Cele mai multe activităţi în domeniul prevenirii consumului de droguri s-au axat pe combaterea problemei în şcoli, familie şi comunitate. În acest scop, au fost organizate seminarii şi mese rotunde, manifestări artistice şi sportive, activităţi de informare a opiniei publice şi întâlniri interactive.

Activităţile realizate în anul 2013 în domeniul prevenirii consumului de droguri reflectă implicarea şi preocuparea constantă a specialiştilor. Cea mai mare pondere au avut-o activităţile de prevenire în şcoală, familie, comunitate, prin dezvoltarea unor proiecte naţionale şi locale, organizarea unor seminarii şi mese rotunde, prin manifestări artistice şi sportive, activităţi de informare a opiniei publice, întâlniri interactive şi realizarea de materiale informativ-educative. Activităţile au avut ca obiective conştientizarea populaţiei şcolare şi generale privind riscurile consumului de tutun, alcool, de droguri, cu accent pe substanţele noi cu proprietăţi psihoactive.
Monica Iliescu, inspector în cadrul Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Craiova

Specialiştii Centrului Regional din Craiova au realizat 79 activităţi, pentru 992 preşcolari

Obiectivele urmările în anul 2013 au fost: reducerea cererii de droguri, prin consolidarea sistemului naţional integrat de prevenire şi asistenţă, coordonarea în domeniul drogurilor, care urmăreşte asigurarea unui concept unitar de acţiune în domeniul problematicii drogurilor, monitorizarea implementării politicilor naţionale în domeniul drogurilor, utilizarea eficientă a resurselor şi maximizarea rezultatelor intervenţiilor realizate. Specialiştii Centrului Craiova au realizat 79 activităţi, la care au participat 992 preşcolari. Printre proiectele implementate de Centrul Regional Craiova se numără: proiectul ,, Mic şi sănătos’’, care a vizat prevenirea consumului de tutun, alcool în rândul preşcolarilor. În cadrul acestui proiect s-au desfăşurat 68 de activităţi interactive, având ca beneficiari peste 500 de preşcolari din cinci grădiniţe ale judeţului Dolj.

O serie de proiecte au fost implementate atât la nivel local, cât şi naţional

Un alt proiect a fost ,, Preşcolari în prevenire’’, în cadrul acestuia desfăşurându-se, până în prezent, cinci activităţi interactive, cu 14 preşcolari prezenţi.

Pe parcursul anului 2013, specialiştii de la Centrul Regional Craiova au implementat proiecte şi campanii naţionale de prevenire al consumului de tutun, alcool şi droguri, dar şi proiecte locale. Printre cele naţionale aş menţiona: <>, un proiect de tradiţie al Agenţiei Naţionale Antidrog. Acesta a fost implementat la nivelul celor patru judeţe, la concurs înscriindu-se 920 elevi din 55 unităţi şcolare din Dolj, Gorj, Mehedinţi şi Olt. La faza naţională am obţinut 14 premii. Un alt proiect implementat în cele patru judeţe a fost << Prea rebel să fii condus>>, care a pus accent pe substanţele noi cu proprietăţi psihoactive. Pe parcursul acestei activităţi au avut loc 30 de întâlniri de informare, beneficiari fiind aproximativ 5000 de persoane. << Necenzurat>> este un proiect de prevenire al consumului de droguri. În 2013 acesta a constat în organizarea a 93 de sesiuni de informare realizate de specialişti şi în două sesiuni de formare, destinate unui număr de 30 cadre didactice. Proiectul s-a bucurat de un real succes atât în Dolj, cât şi în Mehedinţi şi Olt.
Monica Iliescu, inspector în cadrul Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Craiova

«Riscurile consumului de droguri la mamă şi copil»

De asemenea, Centrele de Prevenire, Consiliere şi Evaluare Antidrog au organizat, cu sprijinul autorităţilor locale, o zi de prevenire a consumului de droguri, adresată elevilor cu vârste între 10-18 ani. O altă campanie desfăşurată la nivelul acestor judeţe a fost campania ,, Riscurile consumului de droguri la mamă şi copil’’, care a debutat în anul 2012 la Filarmonica “Oltenia’’ din Craiova şi a continuat în 2013 prin organizarea a 28 de activităţi de informare la centrele maternale şi secţiile de pediatrie în spitalele din cele patru judeţe, totalizând un număr de 266 beneficiari.

Campanie destinată Zilei Mondiale fără Tutun

Campania destinată Zilei Mondiale fără Tutun a constat în organizarea unor activităţi destinate sensibilizării populaţiei tinere şi adulte, cu privire la consecinţele consumului produselor din tutun. La nivelul Centrului Regional Craiova s-au desfăşurat 49 sesiuni de informare, în cadrul acestei campanii. Voluntarii au oferit fructe în schimbul unei ţigări, celor care au ales să renunţe la aceste viciu.

Acţiuni organizate şi pentru elevii aflaţi în tabere

Sesiuni de informare împotriva consumului de droguri au avut loc şi la Penitenciarul Pelendava şi la Casele de tip familial din judeţul Olt.

Centrul Regional din Craiova a implementat 36 proiecte locale, mai ales în mediul şcolar, printre care amintim: << E la modă sănătatea>>, << Prin cultură împotriva viciilor>>, <<Învaţă să spui nu!>>, care s-a desfăşurat în judeţul Gorj, << Copiii noştri cresc sănătoşi>>, << Spune nu drogurilor!>>, dar şi multe altele. În 2013 au fost organizate şi 13 activităţi de prevenire al consumului de droguri în rândul studenţilor. De asemenea, pe parcursul vacanţei de vară au fost organizate activităţi pentru prevenirea consumului de droguri, pentru elevii aflaţi în tabără la Tismana, judeţul Gorj.
A declarat Monica Iliescu

Noi obiective pentru anul 2014

Membrii Centrului Regional din Craiova şi-au propus pentru acest an să elaboreze strategii judeţene şi planuri locale de acţiune, să dezvolte parteneriate cu instituţiile publice şi ONG-uri, precum şi să identifice ONG-urilor eligibile pentru atragerea fondurilor nerambursabile. Totodată, aceştia au în plan orientarea activităţilor de prevenire către programe selective destinate grupurilor vulnerabile şi atragerea în circuitul terapeutic a persoanelor cu probleme legate de consumul de droguri.

Politica