vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Întârzieri la salariile cadrelor didactice

Profesorii nu-şi vor lua la timp salariile, la început de an. Anumite chestiuni de procedură întârzie plata salariilor în învăţământ, după cum a anunţat Ministerul Finanţelor Publice. Se pare că profesorii vor primi salariile cu o săptămână întârziere, din cauza unui ordin al Ministerului Finanţelor privind noile măsuri fiscal-bugetare, care a fost emis în decembrie şi pus în aplicare din ianuarie. Ministerul Finanţelor Publice a emis în decembrie 2013 un ordin pentru punerea în aplicare a unei ordonanţe de urgenţă privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare. Actul normativ trebuia pus în practică începând din 1 ianuarie 2014, însă nicio Trezorerie judeţeană nu are o logistică adaptată noilor cerinţe.  

Ratele şi facturile trebuie achitate, salariile întârzie să apară

Pe de altă parte, cadrele didactice se plâng de faptul că ,, ratele şi facturile care trebuie achitate, nu aşteaptă foarte mult timp să fie plătite, iar întârzierile aduc penalizări’’, după cum afirmă o profesoară de limba şi literatura română, din Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Constantin Lungulescu: «Sper că nu se va mai repeta această situaţie şi este doar o chestiune temporară»

Din cauza faptului că în sistemul bugetar au fost zile libere şi data de 3 ianuarie a fost de asemenea, liberă, iar în aceste condiţii nu s-au putut face formalităţile pentru a se lua salariile. A avut loc un decalaj şi din cauză că administraţiile financiare au schimbat o procedură a programului respectiv. Cei care ar fi trebuit să ia salariile în perioada 5-7 ianuarie au fost decalaţi cu cinci zile, pentru că după aceea s-ar fi suprapus cu cei care trebuiau să ia salariile în zilele de 7,8,9 ianuarie. Este regretabil acest aspect, dar a fost vorba de nişte condiţii obiective, pentru că bugetarul a fost liber în zilele respective. Ziua de 5 ianuarie, care era zi de salariu, a căzut duminica. Prima zi de lucru pe 2014 a fost pe 6 ianuarie. Nu se puteau face formalităţi în ziua respectivă, dar mai ales să se ia şi banii. Sper că nu se va mai repeta această situaţie şi este doar o chestiune temporară.
Constantin Lungulescu, preşedintele Sindicatului ,, Spiru Haret’’ Dolj

Constantin Rada: «Ministerul nu ne-a răspuns favorabil»

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ( FSLI), filiala Dolj, Constantin Rada a precizat că profesorii au început să-şi primească drepturile salariale. Aproximativ 400 de unităţi şcolare din ţară şi-au ridicat salariile încă de miercuri, 8 ianuarie.

Începând de astăzi ( n.r.- ieri), salariile se pot ridica. A fost o neconcordanţă între OUG pe care au dat-o finanţele şi zilele libere. Salariile se dau între 5-15 ale lunii. FSLI a făcut o atenţionare către Ministrul de Finanţe, încă de pe data de 15 decembrie, prin care I-am  rugat ca măcar primele trei zile ( 5,6,7 ianuarie) să primească salariile la finalul lunii decembrie. Din păcate, ministerul nu ne-a răspuns favorabil.
Constantin Rada, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ ( FSLI), filiala Dolj

Naveta tuturor profesorilor va fi decontată

Totodată, Constantin Lungulescu a punctat şi un alt aspect important pentru cadrele didactice. Naveta tuturor profesorilor va fi decontată, iar această sarcină revine fiecărui consiliu local în parte. Totuşi, naveta va fi decontată tot după instrucţiunile date de către fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu. Printre localităţile care nu-şi achită aceste obligaţii faţă de profesori se numără: Pleşoi, Caraula, Lipovu, Gogoşu.

Naveta profesorilor se decontează. Este în obligativitatea consiliilor locale. Noi ne-am fi aşteptat ca ordonanţa de urgenţă ( OUG) să vină cu nişte precizări clare. Ele lipsesc, n-au venit. Practic, naveta se decontează tot după instrucţiunile date de fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu. Avem primării care sunt prompte şi le felicit pe cele care sunt la zi cu decontarea. Din păcate, avem şi primării codaşe, care nu-şi achită aceste obligaţii pe care le au. Printre cele care ne-au creat probleme se numără: Pleşoi, Caraula, Lipovu, Gogoşu. Unele au avut procese şi le-au câştigat în instanţă. După aceea, s-a ajuns şi la executări silite astfel încât să deblocăm situaţiile respective. La Lipovu avem o restanţă de peste trei ani.
Constantin Lungulescu, preşedintele Sindicatului ,, Spiru Haret’’ Dolj

La Trezoreria din Craiova şi ieri au fost probleme. Mai mulţi agenţi economici nu au putut efectua operaţiuni prin Trezorerie. Astăzi se aşteaptă rezolvarea problemei.

Politica