sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Revelion 2014 Parisul – splendid şi fără artificii

Sfârşitul anului reprezintă un motiv de sărbătoare pentru întreaga lume. Ultima zi din an este aşteptată şi cinstită de fiecare în parte după posibilităţi. Fie că aleg să petreacă în casă, în aer liber, cluburi sau restaurante toţi au aşteptat cu nerăbdare momentul sosirii noului an. În goana după o noapte de neuitat fiecare tinde către locaţii ori destinaţii inedite care să rămână puternic tipărite în memorie. Parisul este unul dintre marile oraşe ale lumii în care mai mulţi români şi-au petrecut Revelionul. Între ei, fericită, m-am aflat şi eu. Cu puţin înainte de ora 12 noaptea, mii de oameni ce se aflau în capitala Franţei se adunaseră în centrul oraşului.

Bulevardul Champs-Elysees, cunoscut ca cel mai frumos bulevard din lume era plin ochi şi, totodată, împânzit de poliţişti parizieni bine înarmaţi. Lung de aproximativ doi kilometri întregul bulevard era îmbrăcat de sărbătoare, ce-i drept nu în prea multe culori, albastru, roşu şi puţin galben, ceea ce m-a dus cu gândul la ţara noastră dragă, la mândrul tricolor. În noaptea dintre ani a devenit zonă pietonală pentru a se putea circula liber. Atmosfera nu a fost însă pe măsura faimei Parisului.

Muzica şi voia bună nu au făcut parte din decor, până şi tarabele de pe Champs-Elysees erau închise în noaptea de 31 decembrie. Pentru a vedea dacă nu cumva distracţia s-a mutat în altă zonă, m-am îndreptat cu paşi repezi către simbolul Parisului, turnul Eiffel. Şi, pentru o mai bună privelişte asupra acestuia, am decis să urc pe Trocadero, o clădire înaltă formată din mai multe muzee şi teatre. Priveliştea nocturnă era uimitoare, se zărea panorama unui oraş mare, cu multe lumini. Şi aici era foarte multă lume, toate privirile erau aţintite către turn aşteptând finele anului 2013.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Petrecerea de Revelion părea că s-a mutat în buricul Parisului, oamenii au venit pregătiţi de acasă cu sticle de şampanie. Ultimele minute ale anului ce a trecut s-au sfârşit pentru cei aflaţi la Paris cu ochii îndreptaţi către cer aşteptând focurile de artificii. Dar mare a fost mirarea, când acele ceasului au arătat ora 12, iar cerul nu s-a luminat.

Turnul Eiffel a ţinut locul artificiilor

Momentul culminant al Parisului pentru întâmpinarea noului an l-a reprezentat aprinderea turnului Eiffel, în mai multe culori precum instalaţia bradului de Crăciun. Atunci oamenii au strigat de fericire, au făcut urări, fiecare în limba lui şi au ciocnit pahare în faţa turnului care a licărit intens timp de câteva minute. Acesta a fost singurul moment deosebit ce a marcat încheierea anului.Artificiile au început să se zăreasca pe cer, dar foarte puţine, probabil aruncate în aer de către oameni simpli, nimic organizat de  primărie.

Lipsa focului de artificii din marea metropolă, în cea mai specială noapte, pentru o întreaga lume a constituit o imensă dezamagire, a fost ca şi cum ar lipsi cireaşa de pe tort. Sărbătorirea Revelionului la Paris, denumit oraşul iubirii a alcătuit pentru îndragostiţi o ocazie unică de a-şi declara iubirea. Şi ce poate fi mai romantic de atât, decât să primeşti o cerere în căsătorie chiar în faţa turnului Eiffel, la ora 12 noaptea. Aşa i s-a întâmplat unei fete, care a fost cerută de soţie chiar în noaptea de Revelion.

Prima jumatate de oră a anului 2014 s-a scurs rapid, iar mulţimea de pe Trocadero a început să se răspândească uşor. Metroul a fost şi el plin până la epuizare, oamenii au profitat totodată de gratuitatea de 24 ore a mijloacelor de transport în comun. Distracţia părea să fie mai animată în metrou, unde lumea era veselă, consumând alcool la vedere. Cu artificii sau fără, cert este că Parisul este un oraş frumos şi merită văzut în toată splendoarea lui.

Politica