vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

9 mai (e)ternă

Ziua de joi, 9 mai 2019, a fost una ternă, cu cer înnorat. Ternă a fost şi ceremonia organizată pentru a marca Ziua Independenţei de Stat a României, Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial şi cea a Uniunii Europene.

Una militar-religioasă fără fast, fără emoţie, ce a cuprins intonarea imnului României, de către elevii Colegiului Militar „Tudor Vladimirescu”, o scurtă slujbă susţinută de preoţi, discursuri ale reprezentanţilor autorităţilor, depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor Războiului de Independenţă şi o scurtă defilare a militarilor Garnizoanei Craiova.

„Glorie soldaţilor români! La mulţi ani, România! La mulţi ani, Europa!”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Prefectul de Dolj, Narcis Purcărescu, a făcut un scurt istoric al zilei de 9 mai.
„Este o deosebită onoare pentru mine, să mă aflu alături de dumneavoastră, în calitatea mea de reprezentant al Guvernului în teritoriu, în această zi de 9 mai ce are o deosebită însemnătate pentru noi, românii.

Se împlinesc 142 de ani de când ministrul de externe Mihail Kogălniceanu a declarat, la 9 mai 1877, în plenul Parlamentului, în numele guvernului, că România doreşte să rupă legăturile cu Turcia. Ca urmare, Parlamentul a votat, în aceeaşi zi, o moţiune prin care a fost proclamată independenţa de stat a României.
Ţara noastră şi-a câştigat independenţa cu preţul vieţilor a peste 10.000 de ostaşi căzuţi pe câmpul de luptă. Sacrificiul bravilor noştri soldaţi, curajul, determinarea şi idealurile conducătorilor ţării au făcut ca data de 9 mai să rămână întipărită în memoria colectivă a românilor, care o celebrează ca pe o adevărată sărbătoare naţională.

Un alt moment important în istoria ţării noastre este ziua de 9 mai 1945, când Germania nazistă a semnat actul capitulării necondiţionate. Bravii ostaşi români au luptat pentru păstrarea independenţei şi suveranităţii ţării, dar şi pentru instaurarea păcii într-o lume zguduită de război, contribuţia armatei române la obţinerea victoriei fiind de o deosebită importanţă.
Iar 9 mai 1950 reprezintă ziua în care ministrul de externe al Franţei, Robert Schuman, rosteşte celebrul discurs prin care propune planul ce va sta la baza Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului, precursoarea Uniunii Europene de astăzi. Consiliul European, întrunit la Milano în anul 1985, a hotărât ca ziua de 9 mai să devină Ziua Europei.

Să ne bucurăm de această triplă sărbătoare, păstrând vie amintirea celor care şi-au sacrificat viaţa pentru ca noi astăzi să trăim astăzi într-o ţară liberă, într-o Europă unită!

Glorie soldaţilor români! La mulţi ani, România! La mulţi ani, Europa!”, a fost discursul prefectului judeţului Dolj.

Generația actuală este datoare să sporească prețioasa moștenire primită din mâinile predecesorilor, a afirmat, în discursul său, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa: „Ne reunește în sărbătoare o zi a marilor semnificații pentru parcursul european al națiunii române, o zi care ne impune să ne îndreptăm privirea către trecut și către unele dintre cele mai importante capitole ale istoriei noastre, dar care, în egală măsură, deschide și cele mai promițătoare perspective pentru viitor.

Celebrăm 142 de ani de când, odată cu proclamarea independenței, a fost așezată piatra de temelie pentru România prezentului – stat suveran și unitar, puternic și implicat. În slujba acestui vis și-au pus viețile eroii care au luptat pentru împlinirea dezideratului unui întreg popor, eroi a căror memorie o cinstim cu toții astăzi.

Și tot azi marcăm Ziua Uniunii Europene, marea familie în mijlocul căreia și cu sprijinul căreia, de peste 12 ani, țara noastră își conturează evoluția și dezvoltarea. O aniversare care ne onorează mai mult decât oricând acum, când România se află la președinția uneia dintre cele mai reprezentative structuri europene.

Consolidarea statutului nostru, ca națiune demnă și respectată în Europa, reprezintă modul în care generația actuală este datoare să sporească prețioasa moștenire primită din mâinile predecesorilor – ca o dovadă de înțelegere și o expresie a omagiului pentru toate sacrificiile care ne-au adus până aici.

Cu prilejul zilei de 9 mai, în calitate de președinte al Consiliului Județean, permiteți-mi să adresez tuturor locuitorilor județului Dolj și ai orașului Craiova alesele noastre gânduri de sănătate, prosperitate și împliniri, alături de un sincer «La mulți ani!»”.

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a amintit, între altele, evenimentele organizate în Bănie cu ocazia preluării de către România a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.

„Ziua de 9 mai este o zi plină de însemnătate pentru noi, craioveni și români de pretutindeni. Este ziua în care sărbătorim independența de stat a României, semnarea capitulării Germaniei Naziste în cel de-al doilea Război Mondial, dar este și ziua în care marcăm pacea și unitatea din Europa.
Celebrarea Zilei Independenței, moment reper al istoriei noastre, are o semnificație aparte pentru noi, craiovenii. Mărturie a devotamentului bravilor soldați stau zecile de medalii și paginile de glorie scrise cu sângele craiovenilor căzuți în lupta pentru independență. Craiova de atunci s-a implicat cu tot ce a avut mai bun: oameni, adăposturi, resurse, fiind, prin poziţia sa, un centru important, unde s-au luat toate măsurile necesare desfăşurării operaţiunilor militare. Să nu uităm că de momentul istoric 1877 ne leagă și puterea mobilizatoare care i-a caracterizat pe cetățenii de vază ai Craiovei și veteranii Războiului de Independență, care, la început de secol 20, puneau umărul pentru a realiza legendarul Monument al Independenței în onoarea bravilor soldați conduși, în 1877, de Principele Carol I.

Un alt moment important este semnarea capitulării Germaniei Naziste în cel de-al doilea Război Mondial. Se întâmpla pe 9 mai 1945, când România contribuia decisiv la scurtarea celui de-al doilea război mondial cu șase luni prin întoarcerea armelor împotriva naziștilor.

Marcăm astăzi, deopotrivă, și Ziua Europei – o sărbătoare a păcii, unității și toleranței, valori pe care le împărtășim și le prețuim cu toții.
Sunt valori care au pătruns și care au devenit cuvinte cheie în societatea noastră, odată cu integrarea României în Uniunea Europeană. În cei 12 ani de când este membră a Uniunii Europene, România a dovedit că are un rol important și activ, iar astăzi este și mai pregătită pentru a face față noilor provocări și evoluții din regiune și din întreaga lume. De altfel, progresele mari realizate de țara noastră s-au remarcat chiar în această perioadă recentă, prin asigurarea unui mandat de succes al României la președinția Consiliului Uniunii Europene.

Iar pentru noi, craiovenii, ziua de 9 mai capătă, în contextul anului 2019, o importanță deosebită pentru că putem spune cu mândrie că am fost gazde bune și parteneri de încredere în organizarea a două dintre cele mai importante evenimente de pe agenda președinției Consiliului Uniunii Europene. Este vorba despre Forumul Industriei Auto și Conferința legată de problematica diasporei. Au fost cele mai bune ocazii pentru a prezenta orașul nostru delegațiilor oficiale din țări ale Uniunii Europene.

Sărbătorirea zilei de 9 mai este pentru noi un prilej de îndreptare a gândurilor pline de recunoştinţă către generaţiile de eroi, dar și o ocazie de a veni cu proiecte noi care să ne ridice standardele la înălțimea așteptărilor unei Europe unite a secolului 21”, a spus primarul Craiovei în faţa celor prezenţi la manifestare.

Politica