sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Costul construcţiei cartierului „chinezesc”, actualizat

Construcţia a 64 de unități locative, în cartierul „chinezesc”, va costa aproape 24 de milioane lei. Valoarea proiectului a fost aprobată, marţi, în consiliul local Craiova. Astăzi, Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) ar putea anunţa cât va costa un apartament.

Actualizarea studiului de fezabilitate pentru cartierul chinezesc a fost aprobată, marţi, în Consiliul Local Craiova. Mai exact, hotărârea supusă votului consilierilor locali vizează actualizarea devizului general pentru obiectivul de investiții „Locuințe cu chirie pentru tineri Ansamblul Romanescu – Potelu – Etapa a III-a Obiectivul 3.1”, dar şi aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru acest proiect.
Astfel, valoarea totală a proiectului este de 23.991.788,52 lei, cu TVA, din care 6.678.794,11 lei din bugetul local şi 17.312.994,41 lei din bugetul de stat, prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe.
Termenul de realizare a documentaţiei este de 3 luni, iar cel al execuţiei de 20 luni.
„Este un proiect început cu ani în urmă, acel cartier de locuințe destinate închirierii. Ultimul modul, cel de 64 de unități locative este cel la care face referire acum și cu care se încheie acest proiect de locuințe. Avem de votat actualizarea prețurilor pentru că deja Agenția Națională a Locuințelor a făcut acest lucru în Consiliul de Administrație și ne-au înaintat printr-o adresă documentația să actualizăm și noi prețurile pentru a da drumul la execuție. Din discuțiile cu ei, execuția ar trebui să înceapă în două luni”, a declarat primarul Craiovei, Mihail Genoiu.
Potrivit acestuia, reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe vor veni, miercuri, în Craiova şi se aşteaptă să fie anunţat preţul de vânzare al apartamentelor.
„Mâine (n.r. – astăzi), conducerea ANL împreuă cu proiectanții, cu arhitecții vor fi prezenți la Craiova pentru a stabili detaliile pentru locuințele destinate vânzării, cele din cartierul chinezesc care se apropie de final. Probabil că tot mâine va fi făcut public prețul orientativ pe care ANL–ul l-a pregătit. Va fi stabilită și procedura în sensul derulării și obținerii creditului ipotecar, fiind prezenți la Craiova și reprezentanții CEC.

La sfârșitul lunii martie este termen de depunere a proiectului actualizat, la ANL. Acest lucru înseamnă că la finalul lunii martie va demara procedura de licitație. Această procedură este mult simplificată și asta înseamnă că sunt speranțe mari ca în cursul acestei veri să avem deja constructori. Informația mea este că se va porni cu acele blocuri de la stradă, de la bulevardul Dacia, cele care deja sunt începute, aproximativ 250 de locuințe”, a mai afimrat Genoiu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Primarul Craiovei a explicat că, în ceea ce priveşte atribuirea locuinţelor, vor avea prioritate angajaţii Ministerului Apărării Naţionale, aşa cum era prevăzut şi iniţial, prin hotărâre de guvern.
Până acum, aproximativ 700 de persoane au depus solicitări pentru o locuinţă în cartierul chinezesc.
Liberalii au votat împotriva proiectului de actualizare a costurilor, iar consilierul ALDE s-a abţinut.
„Această aşa-zisă ajustare, de fapt, este o scumpire, ca tot ce se întâmplă în ţara asta, din cauza guvernării PSD şi dacă ne explicaţi că este vorba de inflaţie sau alt motiv, tot de guvernarea PSD sunt cauzate, aşa că noi, consilierii PNL, vom vota împotrivă”, a afirmat Marian Vasile, consilier local (PNL).
Iniţial s-a crezut că, din lipsă de cvorum, pentru că mulţi consilieri au absentat, proiectul nu a trecut.
„Să înţelegem că, din momentul ăsta, cu ajutorul colegilor foarte fericiţi de la PNL, nu dorim să mai facem blocuri destinate închirierii. Vă rog să consemnaţi că, în Craiova, colegii de la PNL nu mai doresc să facem locuinţe pentru tineri. Înseamnă că tinerii din Craiova nu mai au nevoie de locuinţe”, a spus primarul Mihail Genoiu.

Proiectul a trecut însă şi va merge mai departe, după cum a afirmat viceprimarul Craiovei, Stelian Bărăgan: „Consilierii PNL nu au înțeles nici până în acest moment care este rolul lor în Consiliul Local! Astăzi, încă o dată, au demonstrat acest fapt prin votul negativ acordat unui proiect foarte important pentru comunitatea craioveană. Este vorba despre proiectul privind actualizarea prețurilor pentru construirea locuințelor ANL pentru tineri, în cadrul Ansamblului Romanescu – Potelu. Pentru demararea execuției lucrărilor era necesar ca această actualizare a prețurilor să fie făcută, însă, din păcate, grupul consilierilor PNL a votat împotriva acestui punct, evidențiind faptul că, pentru aceștia, tinerii nu reprezintă o prioritate!
Proiectul va fi implementat de autoritățile locale, chiar dacă nu a beneficiat de susținerea consilierilor PNL”.

Politica