vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Protest fără precedent al magistraților

Sute de magistraţi din mai multe orașe protestează în fața instanțelor, faţă de modificările aduse legilor justiţiei.

Astfel, Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa îşi suspendă activitatea timp de trei zile, începând de luni, 25 februarie.

Potrivit Prim-procurorului Viorel Teliceanu, modificările sunt de natură să politizeze procedura de numire în funcţiile de la vârful Ministerului Public, întrucât în această procedură au drept de vot toţi membrii plenului Consiliului Superior al Magistraturii, inclusiv aşa-zişii reprezentanţi ai societăţii civile care de fapt sunt numiţi prin votul politic al Senatului României.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Și la Cluj, peste 100 de judecători şi procurori au anunţat, vineri, că suspendă, timp de o săptămână, activitatea după ordonanţa care modifică legile justiţiei.

Judecătorii şi procurorii care protestează în faţa Curţii de apel Cluj au pancarte cu mesaje precum „Domnule ministru, ajunge!”, „Justiţie independentă”, „Stat de drept”, „Abrogaţi OUG neconstituţională 7″ sau „Nu există justiţie independentă fără procurori independenţi”.

Judecătorul Mihai Ghica de la Judecătoria Cluj-Napoca a declarat că protestul este unul spontan şi are la bază OUG 7 emisă de Guvern „în pripă”, fără consultarea CSM.

La București, magistrații vor protesta, vineri, pe treptele Palatului de Justiție. Anunțul a fost făcut pe Facebook de procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan, care instrumentează dosarul Tel Drum, în care este urmărit penal liderul PSD, Liviu Dragnea.

Convocarea la protestul de vineri, programat de la ora 18.00, a fost făcută pe Facebook, iar magistrații spun că toate instituțiile statului trebuie să respecte independența justiției, separația și echilibrul puterilor în stat, sub semnul transparenței și al loialității, atât față de celelalte instituții, cât mai ales față de cetățeni.

Și procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş au decis, vineri, în cadrul Adunării Generale, să suspende activitatea instituţiei timp de trei zile, asigurând doar participarea la cauzele urgente.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, Marius Ionel Ştefan, procurorii îşi suspendă activitatea timp de trei zile, săptămâna viitoare.

În jurul orei 16.00, procurorii și judecătorii din Timișoara vor ieși și ei la proteste. Aceștia și-au exprimat, joi, susținerea în totalitate a „punctelor de vedere exprimate public de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de casație și Justiție și Secția de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cu privire la modificările legislative aduse prin O.U.G. 7/2019”, în cadrul Adunării Generale a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara.

Și judecătorii din Sibiu au protestat, în fața Tribunalului Sibiu, afișând mesaje prin care solicită “separația puterilor în sat”, “independența justiției”, “independența magistraților”. Unii dintre ei au preferat să spună simplu “Respect Constituția”, scrie „Sibiu100%”.

Ordonanța de Urgență care modifică din nou legile justiției – Legea 303 privind Statul magistraților, Legea 304 privind organizarea judiciară și Legea 317 privind CSM – a fost criticată dur de Ministerul Public, DNA, DIICOT, Secţia pentru procurori a CSM, de asociaţiile magistraţilor, de opoziție, dar și de președintele Klaus Iohannis și de Comisia Europeană.

Politica