sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mehedinți: Primarul Screciu construiește o centrală nouă pentru Severin

Municipiul Drobeta Turnu Severin va avea o centrală termică nouă, în sistem de cogenerare, care va putea asigura încălzirea în sistem centralizat a populației. Așa a anunțat public primarul Marius Screciu după îndelungi analize. Deocamdată se pregătește scoaterea la licitație a viitoarei construcții.

Municipalitatea din Severin a lansat, nu demult, în analiză, un număr de trei variante de asigurare a agentului termic pentru severineni. Soluțiile căutate vin să oprească coșmarul din fiecare iarnă al agentului termic furnizat în prezent de la două cazane cu păcură, închiriate de la fosta termocentrală de la Halânga. Cele trei variante analizate au fost: o centrală termică în cogenerare, o centrală termică fără cogenerare, montarea de centrale termice pe gaz la punctele termice din oraș. Se pare că varianta aleasă ar fi cea mai economică și va putea genera un preț mai bun pe gigacalorie.

Primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu, a declarat că s-a luat decizia variantei pe cogenerare, iar în acest moment se fac toate formalitățile pentru scoaterea la licitație a construcției centralei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În acest moment suntem foarte aproape să scoatem la licitație o nouă variantă de încălzire a orașului. Vrem să mergem pe varianta unei centrale în cogenerare, cu cazane de apă fierbinte și motoare de înaltă eficiență, care să producă și curent electric. Ne dorim un preț rezonabil la gigacalorie, ne dorim în primul rând stabilitate din punct de vedere al asigurării căldurii, ca să nu ne mai trezim în prag de iarnă că nu știm ce să facem mai bine, vrem o variantă pe termen lung. Adică, de acum încolo, 20 de ani să știm că așa ne încălzim, acesta e prețul la gigacalorie, să își facă oamenii socotelile, dacă merg pe termoficarea centralizată, să știe care sunt toate costurile și cum e mai bine”, a declarat primarul Marius Screciu. Problema termoficării Severinului a apărut imediat după falimentul RAAN și oprirea Termocentralei ROMAG TERMO și s-a accentuat în iarna 2016 – 2017, atunci când, în disperare de cauză, Primăria Severin a găsit soluția închirierii a două cazane ale vechii termocentrale și transformarea lor tehnică pentru a funcționa non-stop pe perioada iernii. Din păcate, singurul combustibil viabil găsit a fost păcura, un combustibil scump și care este consumat în cantități impresionante. Pentru a nu se ajunge la un dezastru, municipalitatea a acceptat subvenționarea la jumătate a gigacaloriei, ajunsă în acest an la aproape 600 de lei. O altă problemă au fost fondurile necesare, pe care Primăria a fost nevoită să le acopere din împrumuturi și subvenții de la stat.

Politica